Skip to main content

mujur aku tidak di dalam ke"UBUNTU" an..

1 and 2nd June itu hari aku kena attend kursus lagi di Kuala Perlis (UniMAP).. pagi ari selasa tuh aku ke sekolah cam biasa sebab tak tau pun pasal kursus nih.. then suddenly masa tengah perhimpunan pagi tuh PK call bagitau kena gi kursus gantikan my Penyelaras ICT (ni da 2 kali aku menggantikan dia) so takpelah.. bila dengar nama tempat aku cam 'adeh di mana pulak ni' why??




sebabnya aku mmg tak arif pasal tempat2 di Perlis.. Hn cukup angin kalau aku bagitau aku tak penah gi situ or lalu sini walhal dah penah pi beberapa kali.. aku mmg tak ingat nama tempat unless aku sendiri yang drive gi situ...

so the course is at 8... waktu aku gi naik office amik surat pun dah dekat kul 8.. PK cakap takpelah lambat sebab dah ganti orang.. bertanyalah dekat kawan2 di sekolah camner nak pi.. tapi bila dorang story tuh aku langsung tak boleh nak imagine kat mana.. so aku gamble jer.. kuar dari sekolah terus ke jalan nak gi Kuala Perlis.. on the way tu mmg risau jugak sebab aku takut lewat sampai n takut jugak kot2 tak sampai.. mahu aku terus balik rumah jer nanti..

sampai di KP aku called Bie.. yolah ni kan kawasan dia... Bie pun bagilah petua bagai.. so aku follow jer wpun dalam hati cam 'huhu boleh sampai ke nih'.. jam da 820 lebih.. alhamdulillah sebelum 830 aku da sampai.. tu pun siap berenti dekat kawasan asrama bebudak UniMAP tanya mana tempatnya.. sebab aku takut kot silap pulak kan..

masuk jer orang da mula taklimat.. takpelah lambat sikit.. lagipun cuma mendengar kata2 aluan dari ketua sektor jer.. so the course is a 2 day course anjuran SK Sena n also UniMAP.. to introduce cikgu2 di Perlis dengan free software UBUNTU/LINUX..



day 1 cuma diperkenalkan dengan apa itu free ware.. orang ramai panggil open software.. kiranya cam nak menggalakkan orang lebih menggunakan freeware dari copyrighted la.. ok jugak sebab penceramah yang bagi taklimat pun mmg orang yang belajar dan menggunakan open software nih.. lunch break aku lari balik rumah sebab break 2 jam.. sempat le mandi n solat sebelum datang semula.. petang baru belajar sikit2 pasal open source.. owh lupa pagi tu kami belajar install UBUNTU dalam pc..




khusyuk jer semua orang mendengar.. aku nengok kan orang laki lagi ramai dari orang pompuan compared to my prev course.. mungkin disebabkan nih course lebih kepada teknikal so orang laki lebih suka kot kan.. tapi aku no hal lah.. gi kursus mana pun ok jer.. boleh terima.. hehe...



Day 2 belajar benda lebih details.. on command lines and so on.. cuba buat server lagi.. hehe.. guna ftp dengan apache.. seronok jugak.. tapi tulah.. kalau betul2 nak buat kena rajin ler study all those command lines semua.. tapi ni pun dah cukup buat aku tertarik.. tetambah lagi aku nengok interface untuk Ubuntu nih lebih menarik n catchy berbanding windows.. tergerak gak hati nak install OS nih dalam laptop tapi aku kena betul2 backup all my data sebab most of it adalah berkenaan dengan data sekolah...




ada closing ceremony.. lepas tuh balik lah apa lagi kan.. oklah dapat knowledge baru.. dan aku suka jer..

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…