Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2010

boleh ker aku nak buat esok nih...

kul 3 tadi aku baru je balik dari sekolah
tengok sat apa yang berlaku di sekolah
yolahhh kat sekolah tengah dok ada perkhemahan unit beruniform..

since Hn tadak so dok umah pun agak bosan..
so siap2 anak then terus gerak gi sekolah
waktu aku sampai kengkawan dok tengah sibuk memasak
(erksss aku kena prepare breakfast esok pagi - menu : nasi goreng)


bebudak peserta perkhemahan pulak dok kalut dengan
aktiviti Chef of the Day
dorang kena prepare their lunch..
tapi cikgu2 nih punyalah kesian kot sat lagi ada budak2 yang tak cukup lauk
buatlah gulai ikan bagi..
hehe...

tapi kekdahnya gulai berlebih..
sebab bebudak bantai licin lauk yang depa masak
(sedap kot- sekali sekala masak kat sekolah)

malam nih ada jamuan BBQ tuk warga kerja SKTT
so aku akan g bawak anak2 n SIL
kalau Hn ada soheh lagi senang cerita
tapi sebab dia tadak so aku kena ajak adiknya pergi..
kalau tak camner nak makan n nak tolong2 nanti

tadi pun tak dapat nak tolong apa sangat
Afi refused to be with other people..
tapi aku lepas jugak bagi dia …

aku yang dah tadak maid

mulai ari sabtu lepas secara rasminya aku da tadak maid lagi
well actually my weekly helper..
alah yang aku dok story kadang2 dalam blog aku nih..


nak dijadikan cerita aku pun tak baper tau sangat kenapa
tapi ari Isnin aritu baca paper
aku agak terkejut dengan
apa yang direncanakan


yup
helper yang aku dok amik setiap hari Khamis tuh
ada terselit gambarnya di situ
kesian aku baca kisah dorang..

mmg Seri ada ceritakan pada aku
masalah2 yang dihadapi di rumah tokey dia tuh
tapi aku tak sangka sekronik ini
kali terakhir Seri datang
dia bagitau skrg kat rumah waktu pagi n malam
air selalu takdak

aku ngan Hn syak mmg tokey saja tutup air
dan bukannya masalah air sebagaimana yang diberitahu oleh Seri
Seri pun selalu cerita yang ramai jugak kawan2 dia yang lari dari situ

baru aku faham kenapa mereka bertindak begitu..
pernah aku ajak Seri datang kerja terus dengan aku
tapi dia cakap dia suka kerja dengan semua majikan dia
(kami semualah kot kan)
dan dia tadak masalah dgn semua majikan2 dia
tapi ropanya tokey dia yang…

apa kata hati.. sedia atau tidak

kelas da abis..
so now its time to have a break..
tadi kelas mmg direct

mula dari kul 845 sampai ler kul 1205 tadi
letih..

mujur jugak for Year 4 tuh dorang boleh bagi good cooperation
doing all the things i want..
rasanya dorang da ada kesedaran sikit kot..

but for Year 1
aku pun kekadang pening dah tak tau nak buat camner

ada budak yang awal dulu ok
tetiba sekarang da mula buat perangai..
suruh tulis tak nak..
suruh buat itu tak nak..
tahunya nak main jer..

so i need to be firm to them
and at the same time treat them like my own kids..

dorang nih belajar cuma di sekolah
kat rumah kurang sikit diberi perhatian sebegini..
(this is the reality based on what i've heard n seen)










malam nih Hn will be leaving for Shah Alam
bawak budak Poli main rugby pulak
a'ah dia pun jadi coach for Poli Pauhnyer team rugby..

yesterday he told me yang are we ready to move out
katanya PK HEM dia da antar surat nak letak jawatan
so dia pun tanak lagi pegang jawatan dia sekarang..
sebagai ketua warden
aku pun tak tau camner nak…

makan hati jugak kekadang tuh... tapi aku redha

rasa cam lama pulak gambar anak kembar aku tadak dalam nih
cam dianak tirikan pulak gegambar dorang...

ish bukan gitu
cumanya aku susah skit ler nak upload gambar kalau guna bband
semedang asyik tak boleh


tapi nih kat sklh
aku dalam bilik SAL
guna connection dari Kolej Komuniti sebelah sekolah kami


they are doing ok
cuma makin tidak mau mendengar kata
ishhh aku pun tak tau le nak buat camner

kalau itu hari Redmummy ada buat surat chenta tuk abang
dek kerana terasa hati dengan si anak
aku pulak kalau buat gitu
jenuh pulak nak kena dengar dorang membaca nanti

ntahlah mmg kena kuat semangat n sabar je dengan karenah dorang
sekarang nih ditambah pulak dengan Afi pun yg skrg da makin cerdik
kekadang mmg tension sangat
tapi bila jadi gitu aku kena fikir yang dorang amanah dari Allah buat aku
apa yang berlaku semuanya ujian dan ketentuan dariNya

aku akan berusaha yang terbaik



am I that cute??

tima kasih atas award nih
da lama dapat tapi baru nih nak letak
sebab harini baru leh buka blog pemberi award..






da dapat award so dapatler tugasan tuk disempurnakan..
alkisah senang jer..
cuma jawab beberapa soalan yang dikemukan

1.Apa nama blog dan kenapa letak nama itu?nama blog adalah @ku dan Kehidup@nku..sebab aku letak nama tuh.. yolah sebab mmg aku nak tulis pun pasal aku dan jugak kisah hidup aku sehari2.. tadak sebab lain dah kot kan..

2. Jelaskan kenapa & bagaimana anda boleh dapat idea nak letak nama URL blog anda?

adeh killer question pulak.. hmm kenapa letak nama nih.. sebab saja nak letak gitu.. dan aku mmg tak terpikir nak letak nama lain dah.. tadak idea.. (sudah jawab sekali soalan yang seterusnyakan) mmg tadak idea pun so letak jer.. (kan da berulang jawapannya)

3. Bila blog anda mula beroperasi?

terlupa pulak bila mula beroperasi (jap nak gi check kat profile)
hmm jumpa dah.. blog aku mula beroperasi sejak 2005.. July..

4. Siapa follower pertama anda?

my very 1st follower ada…

ish tak tau nak katalah.. punya gabra

minggu nih aku bertugas di sekolah..
me alone..
sebabnya my fren had to attend a course from Mon-Wed

ala course sama cam aku dulu
tapi dorang punya 3 weeks jer...
sebab on pedagogy...



so yesterday nak tak nak had to give speech during the assembly..
serious mmg nervous...
boleh rasa cam berderau jer darah dalam badan aku
dengan seram sejuk semua ada
sebab nak kena cakap depan all the teachers n students
(budak sek ada around 400+)


but then everything went well
tadak hal sangat..
mmg cam not well prepared
tapi bila da abis jer cakap semua ok...

i hope berterusan lah begini..

kenapa nak beli toys banyak2...

Nine Best Toys for Young ToddlersWhat do you get a baby who's about to turn one? You can't go wrong with playthings that leverage learning. Ready to shop for your baby's first birthday gifts (or give Grandma some ideas)? Look for toys that your little one who's about to turn one will not only delight in, but build upon, her budding skill set. Here's a list of the best types for your precocious almost-toddler.
Moving: Ride-on toys and anything that she can push or pull, such as toy lawnmowers, grocery carts, and doll strollers, are almost always a hit with new or nearly there walkers. Creating: Offer fat crayons or finger paints (all nontoxic, of course) so she can try her hand at art. Making music: Invest in a set of inexpensive, durable instruments (a small drum, a set of maracas, a kazoo, etc.) for your baby to rock out with. These are sure to be a hit for years to come. Filling and emptying: Any toy that allows your baby to put things in and take the…

blh buat aku menari tau

dengar lagu ni sambil tengok dorang menari
buat aku pun nak menari jugak

Any Way You Want It/Lovin', Touchin', Squeezin'
by Glee cast


Any way you want it
That's the way you need it
Anyway you want it

(whoaaaa oooh)

She loves to laugh, she loves to sing
she does everything
she loves to move, she loves to groove
she loves lovin' things

It won't be long yeah til you're alone
When your lover (looove)
Oh he hasn't come home
'Cause he's lovin (lovin) ooh he's touchin' (touchin)
he's squeezin' another (another)

Any way you want it
That's the way you need it
Anyway you want it
(he said)
Any way you want it
That's the way you need it
Anyway you want it
(ooooooh)

(na na-na na naaa .....)

I was alone I never knew
What good love could do
then we touched then we sang
about the lovely things
'Cause he's lovin (lovin) ooh he's touchin' (touchin)
he's squeezin' another

Any way you want it
That's the way you need it
Anyway you want it
(he said)
A…

lebih senang kerja aku sekarang

tadi pagi da gi breakfast dekat bawah..
not bad the food
Hn amikkan bihun goreng, few sausages, and red beans..
tidak dilupakan telur hancur tuk Afi..

tapi Afi bantai makan jugak apa yang aku makan..
semua dia nak rasa
takpelah...
senang lagi bagi Afi makan compared to his sisters..
dulu kalau waktu makan dengn twin mmg mencabar sungguh
naik tension jer dibuatnya..
maybe sebab i need to pay attention to both at the same time

tapi dengan Afi senang le sikit..
letak jer dekat high chair tuh
(wpun kekadang dia agak meragam)
tapi senang ler nak bagi makan n nak makan

so now
Afi da tido..
bagi dia take his nap jap
then baru leh turun jalan2 di bawah..


(sorry no pictures)


bersiaran dari dlam bilik hotel

aku di Langkawi sekarang..
dalam bilik hotel Langkasuka..
Hn ada kursus warden2 asrama di sini until Sunday..



plan asal nak balik Kulim tertangguh lagi..
takpelah nak buat camner..
sekali sekala bawak anak2 jalan ke sini pulak..
sambil Hn attend his course..



this was the 1st trip by boat for Afi..
dulu waktu aku tengah pregnant kan dia..
dalam satu bulan tuh 2 kali kami datang ke Langkawi..
lepas da bersalin.. about 1 year jugak baru kami bawak dia dtg sini..



am not hoping for any tour or what so ever..
sebab the reason we are here is because of Hn's course..
so we are going to lepak2 dalam bilik or maybe
turun cuci mata kat Langkasuka Mall nih jer
nak bawak twin tengok movie.. tadak cerita yang sesuai
except for the Sorcerer Apprentice..
so maybe tak kot..

apapun we'll see what will happen next

susah benor dah sekarang

really hard to update from home recently..
mana dengan nak kejar si kecik nih
mana nak layan si kakak2 yang semakin lasak
naik pening aku dibuatnya




these few days aku emo tak tentu pasal
blame the period also..
so aku mmg angin jer satu badan
bila apa2 benda yang tak kena di mata aku
dan juga dek perasaan aku

award yang kawan bagi pun aku belum amik dari her blog
sorry yer
kang nanti kita gi amik dan buat sekali tagnya


for the time being
layan je la
2 keping gambar budak kecik (yg da besar)
nih dok bermain dengan buku2..

he likes to be with book
i'm so glad


comey tak dorang nih

tengok jelah yer..
aku tak tau nak story apa..
hehe




harapnya aku tak penah post lagi
gambar dorang dalam nih..



kalau comel
katakan comel
tidak kami ternanti-nanti..

tapi kalau tak comel
tolong simpan di dalam hati yer..



salam cuti2 ujung minggu
dari kami berdua


this was not something i dreamt to be

dulu masa aku kechik..
tak pernah pun mimpi (haaa amik ko mimpi tuh)
nak jadi cikgu nih..

serius tadak langsung dalam senarai cita-cita aku
(ala borang yang kita dok isi masa sek dulu tuh)
sebabnya aku ntah tak suka kot time tuh

wpun mama aku adalah seorang guru..




tapi insyaallah
dari saat aku bergelar guru
(which is hmm let see bila yer 2002 tuh)
aku start mengajar
budak2 dan mencurahkan ilmu kepada anak2 bangsaku

aku akan pastikan yang
ianya menjadi tugasan yang dapat memberi kebaikan
dan keuntungan kepada orang lain...

wpun aku admit aku nih kekadang tak kreatif dalam
bab nak bagi ilmu nih
(esp now since i'm teaching budak2 kecik)
tapi aku akan cuba buat yang terbaik..

i'm trying hard to love what i'm doing now...




susah dah nak kawal.. but i love being with him

da agak lama tak updates pasal my kids kan..
they are doing well
except for my twins..

sekarang kuat sungguh bergaduh..
pantang ada salah sikit..

kalau dulu aku jer yang berkuasa (in term of loudness) di rumah
sekarang da ada 2 orang lagi..
my twins..
huhu





and this boy
huhu
he's doing fine too

sekarang lagi banyak ragamnya..
sekarang berjalan da standard berlari
tadak lagi jalan perlahan2 nih

pastu bab makan
apa jer yang ada di tangan kita
soheh dia pun nak..
kat mulut tuh tak berhenti perkataan 'nak'
sampai aku pun kekadang pening..
apa benda yang dia nak sebenarnya

apapun i love being with them..
wpun kekadang tertekan jugak..
tapi i love them so much

dont u???



kalau korang tengok.. musti best

they sang this song at the Regional..
and i'm loving it..

Faithfully
Highway run
Into the midnight sun
Wheels go 'round and 'round
You're on my mind

Restless hearts
Sleep alone tonight
Sendin' all my love
Along the wire

They say that the road ain't no place to start a family
Right down the line it's been you and me
And lovin' a music man ain't always what it's supposed to be
Oh boy, you stand by me
I'm forever yours
Faithfully

Circus life
Under the big top world
We all need the clowns
To make us smile

Ohhh

Through space and time
Always another show
Wondering where I am
Lost without you

And being apart ain't easy on this love affair
Two strangers learn to fall in love again
I get the joy of rediscovering you
Oh girl, you stand by me
I'm forever yours
Faithfully

Ooooh Oooh Oh
Ooooh Oooh Oh
Ooooh Oooh Oh

Whoa, whoa, faithfully
Faithfully
I'm still yours

Ooooh Oooh Oh
Ooooh Oooh Oh
Ooooh Oooh Oh

I'm still yours
Ooooh Oooh Oh

I'm Still yours
Faithfully

n3 yg agak berinformasi buat ibu-ibu yer

ehemm..ehem.. da lama kan tak share info kat sini.. hehe.. so apa kata harini korang baca sikit info berkenaan dengan 6 tempat yang perlu kepada tumpuan supaya anak2 tidak tercedera ke apa ker nanti.. selamat membaca yer...

Six Places in Your Home That Need Childproofing Now that your toddler is toddling, it's time to step up your childproofing efforts and make your home a safe place for him to roam. Few things are more exciting than watching your precious bundle of joy lift himself up from all fours onto two feet — and then discover that those two feet can take him places. But now that he’s graduated from crawling to cruising (and perhaps even to walking), your childproofing efforts will literally have to reach new heights. Sure, it’s easy to pack away your fragile vases and heirloom candlesticks, but let’s face it — you can’t exactly stow away your toilets (a porcelain wishing well!) or remove your stairway (a child-sized climbing wall!). That’s why you’d be wise to childp…

it was so nice..

they sang this song at the Regional..
and i'm loving it..



Faithfully
Highway run
Into the midnight sun
Wheels go 'round and 'round
You're on my mind

Restless hearts
Sleep alone tonight
Sendin' all my love
Along the wire

They say that the road ain't no place to start a family
Right down the line it's been you and me
And lovin' a music man ain't always what it's supposed to be
Oh boy, you stand by me
I'm forever yours
Faithfully

Circus life
Under the big top world
We all need the clowns
To make us smile

Ohhh

Through space and time
Always another show
Wondering where I am
Lost without you

And being apart ain't easy on this love affair
Two strangers learn to fall in love again
I get the joy of rediscovering you
Oh girl, you stand by me
I'm forever yours
Faithfully

Ooooh Oooh Oh
Ooooh Oooh Oh
Ooooh Oooh Oh

Whoa, whoa, faithfully
Faithfully
I'm still yours

Ooooh Oooh Oh
Ooooh Oooh Oh
Ooooh Oooh Oh

I'm still yours
Ooooh Oooh Oh

I'm Still yours
Faithfully

bosan sungguh laaaa

bband aku da tahap nak mampus dah..
connection mmg slow teramat sangat.. siput B*B* pun laju lagi..
huhu...
so if am updating from home tadaklah gambar
tension betul..

nak update dari sekolah bukan tak boleh tapi segan arrrr
kang orang kata uiksss boleh pulak dok guna internet buat itu ini kat sekolah
semua nak cerita jadi terbantut.. sebab tadak gambar...


hmm k lah..
nanti jelah aku try update dari sekolah
tada

entri ini adalah luahan perasan aku semata2

aku rasa kan aku tahu la kenapa susah sangat nak upload gambar nih..
mungkin disebabkan oleh connection yang maha slow oleh bband aku




tak kisahlah ko nak bagi aku upload atau tak..
janji aku leh online seminit dua pun jadilah..
pagi tadi around 11 am kami gerak gi umah MIL..
sejak adik Hn gi UMS kami belum ke sana lagi except for Hn lah masa nak
amik n hantar dorang ke airport itu hari..
rumah mak agak sunyi sebab sapa pun tak dak kecuali mak..
sian dekat mak...
kalau dulu wpun adik kejap ada kejap tadak kat umah
(besalah budak2 remaja nih.. jumpa kawan2 semua kan) tapi sekurang2nya adik tetap ada dengan mak..
tapi sekarang rumah tu rasa cam sunyi jer..



huhu.. tiba2 teringat pulak dekat mama aku.. mama pun sama kes jugak..
abah aku kerja di KL dan duduk di sana.. mujur adik aku yang kecik tuh sambung belajar di Kulim jugak.. so dia mmg duduk di rumah lah..
dan mama pun bekerja so most of the time she will be at her school...



pastu aku cam terfikir...
esok kalau aku dah tua.. camner yer..
adakah aku ak…

tadak mood langsung

haluuu..
dah lama tak update..
been busy processing UPSR Pre I result..
alhamdulillah da settle...

and today maybe the JPN Officers will come by to do the post mortem..
harapnya semua ok..
mungkin aku tidak terlibat sebab aku hanya org yg memproses result..
aku bukanlah S/U Peperiksaan..


balik rumah sekarang mmg tadak mood langsung nak update..
ntah kenapa..
mmg nak sangat update.. tapi bila di rumah semuanya nada..
aku tak dak hati nak buka laptop n update..


i hate it when i'm having this feeling..
it sucks alot







tadak apa yang penting pun

masuk lab kejap nak scan documents.. so ambil peluang tuk browse through my blog alhamdulillah.. masih ada yang sudi membaca aku tidakler mengharapkan komen beribu riban tapi cukuplah mengetahui ada yang sudi membaca dulu aku mmg suka menulis.. tapi sekarang menaip pulak.. lebih senang kan.. hehe.. merepek seketika

over sea...

itu hari sempat gi Wang Kelian
abah ler nak gi sangat
nak beli tapai pulut itam..
adehh sedapnya

kebetulan adik aku yang duk di KL tu pun balik
so lagi sakan ler
hehe memborong kasut


bawak Afi dalam stroller..
awal tuh dia tido so no worries..
tapi half way dia jaga
mungkin sebab agak panas

aku pulak lupa nak bawak bjorn dia
so dukung agak penat ler..
kalau ngan bjorn tuh tak ler lenguh sangat tangan



kalau nak harap kami sesaja nak pi tidakler sampai
since ada family aku so boleh ler gi sini




skrg gerai2 kalau yang Malaysia punya dorang dah tempatkan kat
satu kawasan..
while nih gambar waktu kitaorg kat sebelah Siam

yang aku peliknya kan..
orang sebelah Siam ni dok borong sakan kat kedai
di sebelah kita..
hmm
beli tikarlah, kereta cam Afi pun ada jual kat sini

hmm skrg nih teringin nak gi Padang Besar..
bila Hn nak bawak yer



abah nak belikan jugak

Hn is planning to get Afi is b'day present
so kami pun bwkler dia g toy shop kat Giant Kulim

hmm ada satu toy shop kat situ




budak kecik tengah pilih hadiah
ehhhh takkan nak set dapur tu kot..
ohhhh noooo



pastu dia nampak yang nih pulak
huhu...
berebut dengan si kakak ler jawabnya..


haaaa abah berkenan yang tuh..
hmm Hn mmg nak belikan Afi kereta tuh..
tapi aku prefer the jeep
hehe lain sikit kan..
senang ler nak bawak atas padang



naaaahhh amik Afi
adiah birthday Afi yang abah belikan
sila jaga baik2...

kenangan terimbau kembali

back to UPM harituh
sangat seronok..
dapat tengok kembali kolej kediamanku
sepanjang 3 1/2 thn di sana



Kolej Tun Dr Ismail aka 3rd
seronok sangat duduk sini..
rasanya kalau duduk kolej lain pun
for sure akan kata seronok jugak kan



blok kediaman aku
Melur
garage tuh waktu aku final year da ada
wpun tak banyak beza tapi nampak lain sikit kolej nih
sekarang
lebih cantik


ni pulak blok kediaman Hn
yup we're at the same college
kami kenal pun mmg kat sini
so nih cam bawak anak2 tengok balik tempat perkenalan
antara abah n mama dorang la

Hn mmg nak terpa masuk jer amik gambar bilik dia
alih2 ternampak ada amaran
pelawat dan penghuni lelaki tidak dibenarkan
melepasi kawasan ini
kuciwa seketika, rupanya da jadi blok perempuan sekarang


banyak sangat kenangan manis, pahit, masam, kelat dan sebagainya di sini
tapi semua tuh yang membuatkan kehidupan di kolej
sungguh menyeronokkan


muka org tak aka malas nak bsiap
sungguh tak sesuai kan


kawasan foyer kolej.. tempat lepak ler dulu
mmg penuh malam2 siang2 hari
sekarang da ada …

berbunga-bunga aku tengok bunga nih

tangan aku kalau bab menanam mmg susah nak menjadi...
tapi tangan cikgu sorang nih (wpun dia lelaki) bagilah apa pun mesti menjadi

his latest project was these..

berbunga2 aku tengok bunga matahari nih..
so sweet...
aku cam jarang dapat tengok bunga2 gini..
so sekali dapat tengok kat sekolah ada
cam tetiba jakun pun ada..
haha... amik gambar ngan bunga



cikgu2 dok suruh amik debunga dia tabur (kaedah menanam kot)
sebab mmg cantik kan..
tapi aku takut kot nanti tak menjadi
almaklum aku nih mmg 'panas' sikit bab nak tanam2 pokok