Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2010

Merdeka Malaysia yang ku cinta

haaaa arini Hari Merdeka kan
dah tengok website sempena dengan
Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 53













belum
okeh nih aku bagi add dia

Merdeka Malaysia ke 53

siap ada senarai program sepanjang Bulan Kemerdekaan lagi
gi sini tak caya



so aku pun nak amik peluang tuk
ucapkan


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan
Malaysia yang ke 53



kepada semua yang sudi meluangkan masa cuti nih
membaca blog aku...

Satu MalaysiaBerdiri, Teguh di bumi
Nyata pupuk semangat satu Malaysia
Sepakat, Rakyat didahulukan
Pencapaian diutamakanPerpaduan, Mendapat rahmat
Toleransi kaum amalan bersama
Kejayaan, Kita bangunkan
Satu MalaysiaDalam capai satu tujuan
Tanggungjawab kita semua
Jadi teras bangsa mulia
Kita bina Satu MalaysiaSatu Malaysia jadi pegangan
Rukun negara teras panduan
Satu Malaysia benteng negara
Rakyat Malaysia taat setiaSatu Malaysia untuk semua

esok cuti pulak dah.. cam main2 jer

arini kat sekolah... aku dok ingat kot ramai yang tak datang
alih2 ramai jugak yang datang... hehe (dirty minded tul aku kan- dok ingat semua nak ngelat)
pagi tadi pas assembly ada beberapa pelancaran program
bersempena dengan tabung Palestin dan Merdeka


budak2 pun rilex ler sikit..
lagipun da abis exam maaa..
aku pun cam tak tau pe nak ajar arini ..so tadi around 10 baru abis settle semua program di dewan
then terus aku naik bilik PSS
sebab ada benda yang aku nak print

kalinih aku ingat aku nak key in sendiri all the result lah
so aku prepare form tuk cikgu kelas
then dorang akan collect all the marks..and tugas aku sepanjang masa free adalah key in the result

kalau tak kang aku asyik dok buat kerja lain..
hehe aka facebook or blogging
tak bagus kan gitu



ada lagi beberapa orang guru yang aku tak dapat nak kesan
esok da cuti
hmm harap sat lagi sebelum balik dapat jumpa dorang..
tadi jugak dpat surat pasal pengawas UPSR
yup tahun nih aku volunteer tuk bertugas
(sebab GB asyik dok sound ckgu yg tak pernah…

sudahnya beli cincin jer RM10

credit to http://www.skyscrapercity.com

okeh so yesterday kami sekeluarga ke Queensbay, Penang
well mmg excited giler arrr nak gi sebab aku ingat last time aku pegi
dulu pun bukannya ronda sakan bagai nak rak
sebab kebetulan abah aku nak naik flight di Penang so on the way gi airport
kitaorang singgah..


sampai around 1 pm
terus park kat level 7..
aku rasa cam tak ramai sangat orang tapi kereta full jer every level
tak perlah..
then terus terjah Ground Level















sumpah aku ingat mmg nak seronok2 jalan2 shopping2
sebab aku mmg plan nak sambar 2-3 barang
tapi end of with disappointment

ntahlah mungkin sebab Annisa yang telah
membuatkan mood aku tuk shopping lebur
or maybe sebab i seriously dont know where to start
sebab i'm following Hn n my bro jer all the time

so apa yang kami buat hanyalah jalan2 at every level
nak masuk dalam Jusco pun cam tak lalu
sebab orang dekat cashier mmg semuanya panjang jer linenya

tu pasal jalan2 kat luar jer..
end up lepas 2 hour kitaorg gerak balik
mom n dad shopping for groceri…

dah berjalan ke anak ko??

sejak berumur setahun Afi da start berjalan.. so far so good.. wpun gaya berjalan tuh lebih ke arah nak berlari... hehe.. how we trained him to walk.. tadak resepi apa pun.. cuma dia berjalan jer.. tapi yang best tuh mmg start2 jalan terus gaya nak berlari.. tanak jalan slow2...

then aku pun barulah baca (da lama terima tapi baru nak baca) this email on info regarding the things we should n shouldn't do for walking toddlers.. korang pun silalah baca yer.. kot2 ada yang boleh dijadikan panduan..

Your toddler is hardwired to take those first steps, but there are things you can do that'll help (or hinder) her as she goes about learning to walk. Besides the games that you can play with your child that promote coordination, balance, and strength, there are toys and clothing that make it easier for her as she’s cruising (or starting to take a few steps on her own). Then there is gear that can be a hindrance (or downright dangerous). A few things to keep in mind as your toddl…

tersangat gembira bertemu sanak saudara

selamat pagi semua
salam Nuzul al-Quran buat semua






Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. etika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.credit : Wikipedia


semoga kita dapat menghayati salah satu peristiwa penting dalam sejarah Islam ini
selain tuh... ap…

Hari selasa : sakit sungguh aku

kemarin aku MC
kena serangan migrain yang paling teruk aku rasa dalam sejarah idup aku
serius tak penah sakit sampai the whole day gitu
aku hanya telah panadol pun pas da solat Maghrib..


pastu mmg pengsan sampai sahur...
mujur jaga tuk prepare sahur..
tapi kepala mmg dok berdenyut2 lagi.
so end up aku tidak ke sekolah..

mmg tido jer kerja aku yesterday..
tapi mana boleh kan tido jer...
around 10 aku bangun n kemas2 rumah sikit..
kasik kuar peluh then lepas abis n sempat ler lipat baju then aku terus tido lagi
mmg masih terasa sakitnya..

around 1230 aku dengar twin dah kat luar rumah..
suh dorang masuk n terus dorang layan tv..
aku pulak lepak dalam bilik dorang.. baring2.. rehat2




pas Hn balik dari sekolah barulah gerak gi klinik..
doc bagitau aku ada alahan yg boleh membawa kepada penyakit penat..
erkssss... (sebab aku bagitau doc yang aku batuk lately)
doc tanya "batuk nih dah lama kan"
i said "yes"
(hmm see betapa tidak menjaga kesihatannya aku)
then bagitau pasal sakit kepala tuh..
sh…

aku rasa lebih baik korang baca

first of all thanks to my friend for letting me to copy n paste this in my blog pulak... aku rasa kalau info tu bagus dan mampu memberi kesedaran kepada well why not kan.. lagipun ilmu nih kalau disebarkan adalah lebih baik...

My dear fren posted dis on FB..I read it long and good..
And im gonna share it with u all here...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?

Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?

Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah …

terkejut tergempak kena bangun jugak

pagi tadi kami sahur dalam keadaan sangat kelam kabut..
apa taknya 530 baru aku tersedar..
huhu..

dek kerana memikirkan anak2 yang nak berpuasa so kelam kabut
jugak kejutkan dorang tuk makan..
Hn pun bangunmujur spaghetti yang aku buat tuk berbuka tuh masih berbaki
so panaskan apa yang patut
then terus makan


sian kat anak2 aku tuh
kot kalau dorang tak larat sangat harini
mungkin aku izinkan dorang berbuka awal..
sebabnya pagi tadi dorang bersahur cam tak sempurna jer

aku pulak
dek kerana dah agak terlewat so tak sempat nak buat Nescafe : White Coffee aku
so kekdahnya sekarang da sakit kepala (mungkin juga sebab bangun dalam keadaan terkejut)



mujur kat sekolah agak relax..
budak tengah minggu exam
risau jugak aku kat anak2 nun di sekolah sana




hopefully they manage to do well in their exam
sebab Hn da janjikan Lost World of Tambun
kalau dorang dapat all A's in their exam
kita doakan je lah



alhamdulillah masih lagi berpuasa kita

am using my fren's laptop nih.. hehe laptop ada kat luar malas nak guna, so guna yang kawan punya jap. hehe.. so apa nak story yer.. nothing much kot.. alhamdulillah so far Ramadhan kalinih ok2 jer.. anak2 pun ok cuma time sahur jer liat sikit nak bgn.. tapi bangun tetap bangun n sahur dengan jayanya.. cam pagi tadi aku mmg masak nasik since MIL bagi lauk sambal udang.. Hn yang minta mak buatkan.. hehe.. dan kebetulan aku pun teringin nak makan.. so kekdahnya wpun ada sambal udang aku bersahur pulut n durian pagi tadi while the twin.. si adik mula dengan makan nasi.. lauk telur goreng ngan sup daging.. si kakak mula dengan coco crunch pastu tambah seround lagi n then dia minta nasi pulak.. huhu.. suka tengok dia makan sebab lately (sejak puasa dan sebelum tuh lagi) mmg susah nak tengok dia makan dengan jayanya.. so pagi tadi lega sangat nengok dia makan.. alhamdulillah jugak Afi tak penah lg ganggu time sahur.. lega.. dapatlah aku nak bangun n prepare apa2 yang patut.. k lah takkan nak guna laptop orang …

bila otak aku da malas nak berfikir

harini nak share something from What to Expect.com.. bulan2 puasa nih tetiba otak aku malas pulak nak berfikir tuk tulis apa.. haha.. Maafkan aku deh.. bukannya tadak cerita nak diceritakan tapi like i said am so lazy to think... so korang bacalah dulu info nih...

reason aku choose this title.. mungkin sebab sesuai dengan situasi aku yang ada 3 toddlers n kawan2 pun ramai yang ada toddlers..
Food for Toddlers: What to Serve Toddlers' tummies are tiny, so try to make every bite count. In case you haven't noticed, most toddlers don't eat much at one sitting. Not only do their small stomachs have a small capacity, they just don't have the patience to sit through a whole (wholesome) meal. Your goal is to make sure that what you serve serves them well. Here are some tips on making that happen. Find toddler foods that multitask. If your toddler will eat only one food at a time, opt for items that do double duty in the health department, for instance, string cheese (calci…

a quick update

hehe lama pulak tak update blog.. sorryyyy so far semua ok cuma kami (aku, Hn n Afi) jer yang not feeling well.. kalau last week aku yg teruk di serang headache plus demam 2-3 hari lepas Afi pulak demam panas.. not all the time ada waktu2 tertentu... da amik ubat.. so now tengah tengok his progress yesterday it was Hn pulak.. adeh... so far the twin masih ok puasa pun ok cuma kekadang terlupa n termakan jugak hehe.. tak pelah they are still in the process of learning aku taknak marah beriya sangat sebab dulu aku pun bukannya puasa penuh masa umur baru mencecah 7 tahun

whatever it is.. they are my kids

itu hari rasanya ada bagitau kan Afi kena potong rambut..
hehe..

so nilah gegambar yang sempat aku snap while looking at him
memula gunting guna gunting lah..
tapi Afi duduk tak diam..
so Auntie Pah takut kot sat lagi kena telinga
terus decide to use the machine




Afi menahan geli masa guna machine tuh..
hehe..

selepas setahun lebih baru potong rambut Afi


nilah hasilnya
(alamak gambar tak baper cun la)
siap buat muka terkujat lagi anak teruna den ni haa



my lil boy











i dont know why
but recently aku mudah sangat angin dengan karenah my twin..
what is happening to me..



1st Ramadhan...

salam Ramadhan al-Mubarak
buat semua..
aku sangat berharap agar Ramadhan kali ini akan lebih bermakna..
insyaallah..



1st day puasa..
aku di uji dengan sore throat, headache (bila batuk jer sakit kepala)
n also buku lali yang masih sakit kerana terseliuh..
tapi aku redha semua nih ujian dari Allah

alhamdulillah bangun pagi tadi semuanya senang jer
Hn dah beli lauk so tinggal nak panaskan jer..
aku rasa kemungkinan tuk masak adalah sangat tipis..
tapi kita tengoklah nanti..
anak2 pun boleh bangun (hehe tapi jenuh kena jerit ler)

petang nih belum tentu apa yang berlaku..
sebab aku rasa tak sedap badan




so how is ur 1st Ramadhan

Baby day out is not perfect without.....

aku terbaca info ni dalam babycenter.com jadinya nak kongsi ngan semua what are the essentials to bring along when u are out there enjoying your day with ur beloved kids.. hmm nih bukan saja sesuai tuh baby tapi aku rasa selagi namanya budak mmg sesuai lah disediakan sedikit keperluan agar mereka lebih selesa (reasons for big bags)
Diaper-Bag Essentials What you really need to have on hand while you are out and about with your baby. That cute diaper bag you got at your baby shower probably wasn’t meant to be stuffed until bursting at the seams. Well, the good news is that there’s no need to overpack and lug around a bag that weighs a ton. The following items are pretty much all you need when you’re out and about with your baby. Just be sure to restock when you get home, so you’re never without these diaper-bag essentials.
Diapers (yang nih khusus tuk babies ler, kalau dan besar tak perlu). Obvious, yes, but how many you pack depends on how long you’re going to be out, how old your baby is, and…

redha je lah

hmm day 2 at Langkawi.. semuanya ok cuma tadi sangat ler bosan nak tau kenapa aku datang nih menggantikan guru data aku so kekdahnya aku tak tahu menahu pasal sistem yang digunakan dan kerja yang kami kena buat adalah verified all the data pihak jabatan dah mudahkan kerja kami yang mana dorang da tanda siap2 mana data yang perlu di baiki so tadi tugas kami cuma list out data yang terlibat.. dan sekolah aku dari beratus2 tuh cuma 4 orang jer yang silap jadinya nak repair kenalah bawak balik ke sekolah sebab aku mana lah tahu no i/c bebudak tuh so tadi lepas 10 minit jer dah pakat2 melengu tak tau nak buat apa so memandangkan the hotel is wified.. semua pakat dok layan FB ler dan tak kurang jugak yang dok layan bersembang jer.. imagine ler dari kul 10 pagi lebih kurang gitu sampai kul 1230 kami kena duduk dan tidak berbuat apa2 di dalam hall aku pun layan jugak guna hp aku sebab segan nak pakai laptop.. (senang orang tahu apa yang kita buat kan) tu pasal korang boleh tengok fb n twitter aku dok berupdate sent…

dari buku ke hadiah jadiknya

hmm been very busy
tadi baru selesai
Hari Anugerah Kecemerlangan peringkat sekolah


aku AJK Buku Program n Statistik
then tadi aku tolong geng hadiah...
kebetulan aku agak ingat nama2 penerima anugerah
so benda tu jadi senang



maybe esok kena gi Langkawi
tapi belum dapat dipastikan
menggantikan guru data aku
yang skrg tengah attend kursus di Penang


untung dapat kawan2 yang prihatin

camping da selesai..
aku kuar umah pagi tadi ala2 nak gi sekolah jugak..
awal
and Afi pun ikut..

the twin aku tinggalkan di bawah pengawasan adik Hn
sampai sekolah akak2 da start memasak..
aku rasa bersalah jugak sebab tak dapat nak tolong
yolah dengan Afi yang berkejaran ke sana sini..
dapat jugak menolong serba sikit waktu
kawan2 tolong tengokkan Afi..
mujur Afi tak kisah n ok jer..

cam semalam masa dinner pun sama
nak minta tolong kengkawan pompuan
semua dok sibuk dengan anak masing2
(dinner tuk seisi keluarga, dan aku cuma ada anak2 jer)
so minta lah tolong cikgu laki sorang nih
tolong tengokkan Afi sbb aku nak solat Maghrib..
mujur dia tak kisah
kebetulan dia pun kawan dengan Hn


kesimpulannya
mmg ler susah sikit
tapi seronok sebab dapat tengok Afi main dengan sepuas hati
kawan2 pun ckp Afi nih mmg lasak sungguh..
hehe...
(ikut mama or abah yer Afi)


satu hal dah selesai..
Khamis nih hari anugerah pulak..
adeh n dengar cerita ari sabtu ganti deepavali pulak..
aku baru plan nak balik Kulim..
uwwaaaaa
rindu dekat…