Skip to main content

Baby day out is not perfect without.....

aku terbaca info ni dalam babycenter.com
jadinya nak kongsi ngan semua
what are the essentials to bring along
when u are out there enjoying your day with ur beloved kids..
hmm nih bukan saja sesuai tuh baby tapi aku rasa
selagi namanya budak
mmg sesuai lah disediakan sedikit keperluan agar mereka lebih selesa
(reasons for big bags)

Diaper-Bag Essentials
What you really need to have on hand while you are out and about with your baby. That cute diaper bag you got at your baby shower probably wasn’t meant to be stuffed until bursting at the seams. Well, the good news is that there’s no need to overpack and lug around a bag that weighs a ton. The following items are pretty much all you need when you’re out and about with your baby. Just be sure to restock when you get home, so you’re never without these diaper-bag essentials.
Diapers (yang nih khusus tuk babies ler, kalau dan besar tak perlu). Obvious, yes, but how many you pack depends on how long you’re going to be out, how old your baby is, and how she’s feeling. (if you’re heading to the doctor because your baby has diarrhea, for instance, pack several so you’re prepared for a maximum number of changes.) And don’t forget to follow the plus-one rule: Always pack one more diaper than you think you’ll need.
Wipes. Tuck them in a reclosable plastic bag or case to use during diaper changes. But don’t just relegate them to tushy cleanup. Wipes are handy for cleaning your own hands before and after diaper duty and can be used to remove spit-up and baby-food stains from clothes and furniture. - aku mmg spare satu wipes nih dalam handbag or even my schoolbag sebab wipes nih mmg banyak kegunaan especially bila kita di luar.. kekdg tuh bila anak2 kecil nih dah makan ker main ker dah tu kotor so boleh guna tuk lap or bersihkan dorang.. kekadang aku guna jer tuk lap muka dorang once they wake up from sleep (bila travel)
Diaper cream or ointment. It’s a good idea to carry around a tube of ointment or cream to use as a layer of protection to help prevent a diaper rash from developing — or to soothe your baby’s bottom in case one develops. - alhamdulillah anak2 aku tadak lagi yang ada kes diaper rash nih.. so aku jarang le guna.. tapi mmg ada di rumah 1 (persediaan)

Changing pad. Most diaper bags come with a pad, so don’t leave home without it — especially if you’re going somewhere that doesn’t have a changing table (like Grandma’s house). If your bag doesn’t come with a pad, add your own, but choose one with a washable or wipe-off cover. In a pinch, you can always use a towel or cloth diaper, but be careful — they aren’t waterproof and won’t be able to adequately protect carpets or furniture. - sangat perlu aku rasa.. sebab kekadang tempat yang kita pergi nih tadak proper changing room for babies.. so takkan nak main letak jer anak kat mana2 kan.. so lebih baik ler ada.. wpun aku pun kekadang lupa juga nak bawak tapi pastikan ler nak letak baby tuh ada alas or lapik..
Extras. Depending on how long you’re planning to be out, be sure to pack a bib, burping cloth, a ziplock bag for dirty diapers, and a bottle of formula if you’re not breastfeeding. Consider packing a replacement outfit for your baby if she’s prone to spitting up or tends to produce diaper blowouts (lucky you!). And don’t forget a bottle of water and snack for you. (And if the diaper bag’s doing double-duty as your purse, toss in a small bag where you can stash your cash, keys, and cell — that way you won’t be rooting around for your essentials when you need ’em.) - dealing with kids.. hmm tak boleh dijangka dorang nih.. so prepare lah apa2 yang boleh menarik perhatian dan yang boleh membuatkan mereka tidak kebosanan.. especially when they grew bigger..
so to friends out there persediaan awal tak salah dan akan memudahkan semua.. rasanya semua mommies out there mmg dah prepare benda2 nih dalam diaper bag or whatever bag yang korang bawak while u're out there...

Comments

  1. mmg betul.beg mama penuh dgn barang2 baby hehehhee

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..