Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2010

sila kuar dari panggung

depa p tengok Cats and Dogs itu hari

aku pun beli tiket.. tapi tak sampai pun 20 minit masuk
dah kena kuar balik n tak masuk terus
sebab si kecik terjaga dari tido dan tidak boleh duduk diam


dari membiarkan dia terus membuat bising dan kacau bilau di dalam panggung
so i decided to go out je lah..
tak sedap arrr kan orang lain pun bayar tiket
tetiba anak kita buat hal dalam panggung..

so while waiting for them aku jalan2 jer kat luar tuh..
gila punya bosan
i thought seronok kalau just jalan2 ngan Afi tapi its the other way around

sungguh tidak best..
bukan tidak best sebab dengan Afi tapi cam tak best sebab
just us..




letih dan sleepy

gosh am feeling so tired an thirsty
but need to be strong since am fasting today..
adeh..

kuatkan ler semangat aku sampai ke penghujungnya
sebab petang kang ada pulak latihan rumah sukan tuk sukantara tak lama lagi







one more thing
i really need a whole body massage now..
badan sungguh rasa tidak kesedapan..
sengal2 sini sana..
ergghhh i hate this..





another one..
naper harini cam banyak website n blogs yg tidak boleh di buka...
am i the only one whose having this prob or mmg tengah bermasalah di sini sana





satu hari pada 20 September 2010

haritu hari Isnin.. bebudak mmg sekolah ler kan..
dan kebetulan pulak it's their 7th birthday..
so sejak dari malamnya dah kalut pesan tuk belikan kek bagai..
nak bawak ke sekolah.. nak celebrate di sekolah..

alkisah aku tidak jugak membelinya sebab maybe susah since aku pun sekolah
sapa nak tolong2 kat kelas dia nanti..
takkan nak susahkan cikgu2 dia pulak

what i did was aku pack kan jajan tuk dorang
plus a pencil each..
haaaa aku bagi pencil tuh sebab bebudak nih sokmo2 ilang pencil
jadi bila ada pencil sorang satu kan senang
hehe...
(jgn salah ertikan pemberian aku nih yer)

sempat ler singgah sekejap tuk delivered the jajan and then aku terus balik rumah
(aritu ari melawat pusat peperiksaan UPSR)
so dapat ler balik awal..




malam aku da plan nak bawak dorang makan/celebrate their birthday di Secret Recipe
kebetulan jugak anak Hn aka kawan sekolah dorang juga
adalah sama tarikh lahirnya..

we planned to do it together..
beli sebiji kek Tiramisu
then share among us two families..
not bad..
cuma letih meng…

tulah orang kan dah suruh kuruskan sikit...

so sweet kan

kekadang teringin jugak nak pakai gini..
tapi knowing me the type yang suka sarung jeans sepanjang masa
beside baju kurung (formality)
agaknya sesuai tak kalau sarung dress gini



taken directly from one of the online blog yang aku suka gak terjah
The Long Sleeve Closet

koleksi bebaju yg nice jer..


one of the reason why itu hari aku shout dekat fb aku
yang aku perlukan image consultant..

sebabnya aku rasa cam imej jeans n t-shirt tuh
agak tidak sesuai ler dengan aku sekarang
(tapi tidaklah aku nak tinggalkan terus)
cumanya kekadang teringin jugak nak pakai
something nice and lady sikit


atau mungkin boleh sarung nih dengan jeans kan..
aku nih problem sikit nak cari baju sebab
lengan aku agak berisi..

so tu pasal lah kalau nak cari baju sangat ler susah..
(almaklum makin lama makin berisi)
adeh camner nih...


potong daging kambing itu...

Hn da selesai puasa 6..
aku masih berbaki 2 hari..
so ari last dia puasa tuh (eh bukan last 2nd last)
aku ajak dia berbuka di Kopitiam kat C-Mart

sebab masa bulan puasa itu hari ada try jugak dorang punya pakej
not bad.. chicken chop dia anak aku cukup suka
so alang2 da gaji bawakler princess aku yang sungguh mencabar kesabaranku tuh
ke sana tuk makan2..





lagi pulak ntah kenapa aku teringin nak makan lamb chop
haaa ni sebab ada member yang jaga exam UPSR itu hari cakap
dorang jamuan raya makan kambing
terus tetiba aku teringin nak makan... apalagi tuh yang ajak Hn tuh
(niat mmg nak belanja dorang makan maaa)


around 630pm kami gerak dari rumah yang hanyalah sekangkang kera jer
ke C-Mart Arau..
hehe.. sonok ler Arau da ada supermarket besar.. aku rasa cam tiap2 hari jer nak gi situ

sampai jer terus gi tempat makan dulu.. buat order.. kang nanti nak masuk beli barang
takut kang tak sempat pulak Hn nak berbuka
wo we ordered chicken chop 2 set for twin n Hn
aku amik lamb chop
air pula ice lemon tea for twin, b…

aku ingat dah kuar cerita nih..

alkisah masih dok dalam draft mode:


aku penah story kan aku nih mmg hantu Nescafe... sejak dari sekolah lagi aku mmg suka sangat dengan air nescafe nih... tapi not to nescafe o.. aku suka instant punya jugak.. macam2 da aku cuba.. Nescafe 3 in 1 tiga2 perisa aku dah try.. kalau gi sekolah mmg hari2 aku order Nescafe Ais...




segala jenis minuman yang ala2 nescafe or instant coffee nih mmg aku suka.. sampai ke satu tahap kalau tak minum satu hari alamat sampai bertemu balik dengan air nih ler aku akan sakit kepala.. org cakap aku nih macam da ketagihan dengan air nih.. tapi aku penah dengar satu ceramah cakap ketagihan nih kalau kita amik something tuh more than 8 times/day then baru boleh dianggap ketagihan.. aku paling max pun hanyalah 2-3 kali.. ikut mood aku





bebaru nih Hn introduce aku pada White Coffee nih.. kalau nak ikut dah lama aku kenal.. kot iklan dalam tv tuh.. tapi tak pernah lah lagi aku cuba minum.. ntah memula aku ingat cam tak sedap.. so aku cam tak teringin pun nak cuba.. …

muka yang dobob...

i tried wearing this syria to school..
aku tengok sendiri cam tak sesuai jer ngan muka aku
yang dobob tuh..

betul tak


kalau muka a bit kurus mungkin sesuai kot kan..
tapi saja lah kasik try pakai tengok jadi lagu mana
bukannya aku tak pernah pakai tudung ala2 gini



nih apahal pulak dok buat muka lagu nih..
actually nih waktu balik dari jadi pengawas peperiksaan itu hari
letih minda betul ler jaga exam nih kan..
tak boleh duduk lepak baca buku..
tak boleh sms or cakap telefon..

kena betul2 invigilate ler..


tapi bila da selesai lega..
skrg tunggu claim yang tak seberapa tuh masuk..
ishhh cam tak bersyukur jer bunyinya..

tidak aihh aku bersyukur sangat..
rezeki semua tuh..
boleh ler habuan hadiah hari lahir anak2 yg masih tertunggak..

n3 gambar p Penang harituh

nih cerita Sabtu lepas.. masa aku ngan the family gi antar adik ipar aku ke Penang Airport.. dia mau balik Sabah bah.. hehe.. aku ada buat entry nih itu hari.. ler tak caya hah nah gi baca balik.. story pasal kami tak plan pun nak gi antar tapi n3 kalinih aku cuma nak gegambar yg aku snap harituh...


aku ngan Afi.. budak nih kalau tak di carry alamat nyer jenuh le aku kena berkejaran satu airport tuh mengejar dia.. sebab he will not walk but run ok.. so kalau nak pastikan perjalanan kami di mana2 tempat adalah selamat dan tidak huru hara.. jadinya either me or Hn will carry this big boy now.. tapi baby wearing Afi sekarang adalah amat seksa ok.. he is 11 kg now.. terasa sungguh bila wear Afi.. tapi apa boleh buat... dalam stroller boleh le gagah kot dalam 10-15 minit.. itu paling lama...



nilah ropanya adik Hn yang belajar nun di Sabah nun.. hehe.. semoga sihat dan selamat di negeri orang nooo.. itu hari masa balik raya she suggested me to buka gerai jualan barang2 dari Sabah.. apa lagi k…

bilakah masa yang sesuai agaknya....

i bought this shoes for raya.. hehe.. Hn yang berkenan sangat dengan design dia. Aku pun tumpang suka sebab aku dulu penah ada kasut mcm gini tapi bukan ler high heel.. so kekdahnya masuk Vincci itu hari aku sambar ler kasut nih.. hehe thanks to encik hubby kerna men'sponsor'kan kasut nih..







mmg cantik the design (bagi akulah) dan mmg aku berangan sangat nak pakai gi mana2 kasut nih.. tapi dek kerna nak beraya jenuh meredah jalan tar bagai so aku sayang takut rosak dan akhirnya ia masih selamat di dalam kotak.. menunggu masa dan ketikanya yang sesuai untuk ianya di pakai..



haaa korang tengokler betapa tingginya heel dia.. hehe.. aku rasa one of the highest among shoes yang aku ada.. nak pakai gi sekolah aku rasa amat tidak sesuai.. kang orang kata aku gila melaram kasut tinggi2 pulak gi sekolah.. tak pun kang jadi pulak cam kes berapa tahun lepas ada cikgu ketuk kepala budak ngan heels ni kan.. hehe...

aku mmg dok pakai stiletto jugak gi sekolah.. 3 inci pun kengkawan da riuh.. ca…

please dont leave me alone!!

Happy Birthday my dear Princesses



Aleeya Adriana
n
Aleeya Annisa





aku yang tadak dalam gambar

raya kalinih paling sempoiiii
sebabnya aku cam malas noo nak amik gambar..
gambar family belah Hn langsung tadak..
belah aku pun sama..
huhu.. sedih pun ada..
tapi nak buat camner..


mood awal pagi raya terganggu..
tapi takmo ingat lagi..
ini pun hanyalah gegambar anak2 yang sempat snap
sebabnya nanti kang tadak langsung gambar kenangan
Hari Raya dorang..





raya tahun nih aku tak gi semayang pun
sebab memikirkan Afi tadak sapa nak tolong siapkan..
sian dekat mak yang sibuk mengemas rumah..

adik2 pulak sibuk dengan persiapan masing2
dan aku punya 2 puteri n sorang putera untuk diuruskan..
so awal pagi tuh mmg agak kelam kabut..

Raya pertama as usual kami di umah mak (Hn's family)
kalau macam tahun lepas kami akan kuar gi amik gambar (studio)
lepas solat sunat Aidilfitri tapi kalinih semua jadi macam kelam kabut semacam jer


so tadak ler gambar raya semua ahli keluarga except for us
stayed at home until 11 something sebab nak terus gerak gi umah
tok Hn memandangkan semua pakcik makcik dia akan berkumpul di s…

sonok jugak.. without plan

sekrang tengah berada di rumah my mom
mmg kami tak plan nak balik pun this week
sebab kan baru je balik dari cuti raya itu hari..
tapi alkisah adik Hn kena balik Sabah tonite
so last minute Hn cakap nak gi antar ke airport

so tadi lepas jer siap2 basuh baju semua bagai..
then lepak2 jap terus siap gi open house umah member satu sekolah
pastu balik rumah amik barang2 then cargas ke umah IL
amik adik n oso sepupu (kalau tak silap ler) Hn sebab dia pun balik Sabah


terus drive ke Penang..
mmg tadak langsung dalam perancangan sebab awalnya orang lain
yang nak hantarkan dorang nih ke airport...
tapi cam best jugak sebab dapat jalan2 ke belah Penang
dah lama jugak aku tak sampai airport (ceh jakun pulak dah)




sampai dekat2 kul 7 dah dekat sana
then terus adik aku gi check in dulu
pastu makan..
aku teringin nak makan Kenny Rogers...
tapi dorang semua nak makan McD..
makan jugaklah...


then pas dorang masuk balai berlepas kitaorang pun balik
Afi tido dari kuar airport sampailah sekarang..
hehe..
letih sungguh dia

aku p…

eh..eh dapat award lagi lah

tima kasih to kak Areleez
sebab bagi award nih..
eh pandai pulak aku panggil dia akak ke dia lagi muda dari aku
hehe.. takpelah kan tarak hal...
janji kita saling hormat menghormati dan saling menyayangi semua



award nih dapat sebelum raya lagi
tapi nih baru boleh n sempat nak gi amik n buat tag nih







1) Sape yang bagi award ni?
(Sila letak link ye kalau boleh....)
as mentioned above..

award nih datangnya dari akak yang sorang nih
hehe.. tima kasih yer akak..
(tetiba aku rasa cam dia adik ler pulak)


tak kisah ler
tima kasih ler nooo sebab sudi bagi award nih dekat diriku yang serba kekurangan nih
cewahhh

hehe..


2) Tagged pada 10 orang kawan @ lebih bagitau tentang award ni
(Sambil2 tu promote le link orang yang bagi award ni.......he3.....)

adehhh nak tag sapa yer.. hmm
tak sempat ler nak letak sorang2 punya link..
so alkisahnya aku dengan ini
sebagai penyimpan mohor besar blog @ku dan Kehidup@nku
dengan ini mentag

seramai 10 orang yang berada di dalam blog list aku (the first 10 okeh)
dengan ini aku jugak men…

makan boleh.. tapi kena jaga jugak terutama anak-anak tuh

kita makan tuk hidup ker Hidup tuk makan.. haaa cuba jawab soklan aku nih.. cepu gangsa nih.. since nih masih lagi dalam mood raya so aku nak share sikit info berkenaan dengan anak2 kita nih.. yolah time2 raya nih kekadang makan ikut dan jer.. pastu main bantai jer semua benda nak di makan

jadinya kang nanti kalau silap makan kan sakit.. sapa susah.. kita jugak kan.. oleh yang demikian adalah dengan ini aku ingin sangat ler berkongsi dengan korang tips2 ini..




Toddler Eating Habits: A Few Golden Rules Looking for ways to instill healthy lifelong eating habits in your toddler? Look no further. These golden rules will help you lay the groundwork. Now that your little one has become a squirmy, distracted toddler, you know that you have to be on your game to get any food past those adorable little lips. After all, given your tot’s new mobility, he’s far more interested in cruising around and exploring his world than sitting still to eat. It’s all you can do to strap him into a high cha…

nantilah cerita raya dari aku

adakah korang menantikan entry raya dari aku..
ada...


tiada..






hmm takpelah apa2 pun.. alkisah aku masih belum sempat nak buat
sebabnya sekarang dok kalut kemas rumah.. yolah baper hari tinggal
dekat seminggu jugak ler...

semalam around 11 pm kami sampai dari Kulim.. huhu.. siannya dekat Hn musti penat drive tapi mujur jugak sebab harini dia tidak sekolah.. me on the other hand.. harini da start sekolah.. pergi sekolah pagi tadi Hn yang antar sebab our 2nd car (my Kancil) tak boleh start so dia nak gi umah mak dia dengan anak2 kenalah naik our GL..


kat sekolah nothin g much happen.. aku dok ingat kot harini nak buat program Sambutan Bulan Kemerdekaan tapi nan ada.. adeh sekolah aku nih.. apahal ler yang agak lemb.... tahun nih amat kurang program2 di peringkat sekolah yang dijalankan.. tapi mungkin jugak sebab UPSR is next week so nak biar abis dulu UPSR then baru pikir nak buat any program kot...




aku tadi kat sekolah sibuk proses result periksa itu hari.. sebabnya ada cikgu (sorang jer) yang …

Puasa 6.. jom

haaaa seronok tak raya..
kalau korang baca blog aku...
nih sikit info berkenaan puasa 6



Menjadi kebiasaan kepada orang-orang Islam di Malaysia berpuasa sunat selama enam hari di bulan Syawal selepas mereka menamatkan puasa sebulan Ramadhan kerana meyakini ganjaran dan pahala yang akan dikurniakan oleh Allah S.W.T.

Abu Ayyub al-Ansari ada meriwayatkan satu hadith daripada Rasulallah s.a.w. di dalam menerangkan tentang kelebihan puasa enam Syawal yang maksudnya “sesiapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian diikutinya puasa enam hari Syawal samalah seperti dia berpuasa sepanjang tahun” ( Dikeluarkan oleh Imam Muslim di dalam sahihnya, juga dikeluarkan oleh sekalian ramai ulama hadith seperti al-Tirmizi, al-Nasaie dan Ibn. Majah ). Imam al-Syafie menjelaskan bahawa hadith ini adalah hadith sahih.

Imam al-Tabrani pula ada mengeluarkan di dalam susunan hadithnya yang turut berkaitan dengan fadhilat puasa enam Syawal maksudnya “sesiapa yang berpuasa Ramadhan dan diikuti kemudiannya puasa…

korang nih tak raya ker

Dapatkan Kad Raya

Selamat Hari Raya to all
semoga lebaran kali ini lebih bermakna dan membawa seribu kebahagiaan
kepada semua

kalau ada salah dan silap sepanjang
kita berkenalan dalam dunia blog, twitter and facebook
dan juga lain2

aku pohon dimaafkan segala dosa..
bagi aku koranglah yang terbaik n ter'best' friend buat aku

enjoy yer



Apabila berakhirlah malam bulan Ramadan

walahai..
dah nak raya lah..
hehe...
da ready ke korang..

apa juadah nak beraya nanti...
raya pulak di mana..

aku as usual akan berada di Perlis dulu pada pagi raya pertama
mungkin sempat ler nak terjah rumah kengkawan
(sudikan kalian menerima kunjunganku)

then tengah hari or petang baru dapat balik ke umah tok aku di Kepala Batas
tapi raya mungkin jatuh ari Jumaat kan..
hmm
jgn lupa nooo solat Jumaat

apapun ni ada sikit lagi aku nak share ngan korang



Apabila berakhirlah malam bulan Ramadan, menangislah tujuh petala langit dan tujuh petala bumi, dan segala malaikat, jerana berlalu Ramadan berlalulah kelebihan, sebab musibah bagi umatku, dan duduk segala malaikat bagi musibah, orang bertanya : Ya Rasullullah, apa itu musibah? Jawab rasullullah (s.a.w), Kerana segala doa padaNya itu mustajab, sedakah makbul, segala kebajikan digandakan dan siksa kuburdiangkat, maka apakah musibah yang terlebih besar daripada ini bagi umatku?! (Al-Hadith) Malam Lailatul Qadar adalah malam rahsia, yang turunnya pada…

am sending my love to u

kepada semua pembaca blog ini
aku layangkan kad ucapan sebagai tanda
menghargai kalian


dan sebagai tanda ingatan
terhadap kalian sempena Aidilfitri tahun ini



Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
Kami menyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan

Disisir diandam dengan cekap
Potong rambut pelbagai gaya
Puasa sebulan sudahlah lengkap
Kita menyambut Hari Raya

Adik tersayang segak bergaya
Mengait kuih di atas para
Suasana riang di hari raya
Bermaaf-maafan riang gembira





kami sudah kembali ke Perlis

semalam da bertolak balik ke Arau..
our last buka puasa di rumah mama di Kulim..
hehe..
menu biasa2 jer..
sempat ler aku gi Pasar Ramadhan Kulim..


tapi takdelah apa yang menarik sangat pun
biasa2 jer..
aku cuma beli popia basah RM2, then beli air jus amra (kedondong)
uuu my fav drink for 2010
boleh kata tiap2 hari sepanjang kami di Kulim
aku dok minum air tuh



selain dari tuh manage to do our 'last' Raya Shopping
hehe this time around
kami ke Jusco Perda lagi..
aku cukup sukalah dengan Jusco nih
tak tau kenapa...
kiranya antara shopping complex yang confirm
aku boleh beli barang dan tahu apa yang aku nak beli

dapatlah apa yang aku wish for raya
thanks to Mr Hubby for the raya gift
hehe.. he pays for my new shoe n handbag
from Vincci



hehe
mom did some groceries shopping
then kami sempat beli pelita buluh tuh..
hehe habuan nak pasang kat umah..
teringin weiii nak pasang pelita kat umah
selama nih dok tengok orang lain jer pasang
so yesterday Hn bought 10 RM1.80 punya pelita buluh
amik ko


so nantikanlah pulak …

tidur di bulan puasa pun kelebihannya

semakin hampir kita ke penghujung Ramadhan...
orang makin sibuk dengan persiapan raya..

mujur aku da prepare agak awal sebab tahu
kalau last2 nih orang sure ramai tak ingat
tetambah pulak cuti sekolah kan...

arini nak share ngan korang..
diantara fadilat berpuasa yang menyebut tentang tidur
(hehe.. banyak tak korang tido di bulan puasa nih)


Orang mukmin yang tidur dalam bulan puasa kerana puasa Ramadan, dia membalikkan badannya sambil meyebut Allah! maka kata malaikat kepadanya : Rahimakallah (Allah Mencucuri Rahmat kepada kamu.) Apabila dia berdiri maka berdoalah hamparannya : (Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepadanya hamparan permaidani tebal kepadanya di dalam syurga) Apabila memakai pakaian , berdoalah pakaian (Wahai Tuhanku, kurniakan kepadanya pakaian syurga) Apabila memakai kasut, berdoalah kasut (Wahai Tuhanku, tetapkanlah atas titian Siratul Mustaqim!) Apabila memegang timba berdoalah pula timba : (Wahai Tuhanku kurniakan kepadanya gelas syurga!)Apabila mengambil air sembahyang , …

kantoiiiiiii

sekarang nih ada di rumah my mom
alhamdulillah selamat sampai wpun waktu otw tuh Hn tersangat ler mengantuknya
while driving the car
huhu
sampai terus tolong mama buatkan sagu ngan kuah gula melaka tuh
adehhh ada ke nama khas bagi kuih or desert nih ek
aku suka bangat sama nya

semalam jugak discover that
my twin ada ngelat sikit bab puasa




tahun nih tahun ke dua dorang berpuasa..

all this while mmg aku dok rasa yang ada ketika tertentu dorang
terlupa n temakan..
tapi yesterday masa kat umah MIL
mmg aku nampak ada bungkusan makanan dekat tempat dorang dok main

so aku syak ler yang dorang makan..
aku idakler nak marah bersungguh kan
sebab dorang sedang belajar berpuasa..
kalau tak puasa pun takpelah

tapi bila di tanya
dorang cakap tak makan..
huhu
Hn angin ler... sebab sah2 benda tuh ada kat situ
sapa lagi yg nak makan kan...



akhirnya dorang mengaku yang dorang makan..
aku taknak marah sangat sebab aku dulu pun
waktu umur dorang belum tentu dapat puasa penuh gini
alah nama pun budak2 kan..
so i told themkalau dora…