Skip to main content

bila terpaksa jadi ibu tunggul....

sebagaimana yang telah dinyatakan di dalam n3 terdahulu bahawasanya aku akan menjadi ibu tunggul (hehe tak sesuai guna ibu tunggal sebab Hn masih sah suami aku maaa- semoga kekal ke akhir hayat) dan membawa anak2 aku yang tiga orang tuh menyertai lawatan sekolah aku ke KL dan Cameron Highlands..


jadinya mmg sedikit nervous ler sebab aku pegi nih tanpa Hn.. jadinya mungkin akan ada sedikit sebanyak problem nak handle 3 of them at the same time.. hehe.. aku rasa tak jadi masalah sebab kengkawan ramai yang pergi dan mereka pun da layan anak2 aku cam anak2 dorang jugak.. so bab menjaga waktu di sana mungkin ok lah..




tapi dont judge a book by its cover okeh.. kot nanti dok ingat semua orang tolong tengok alih2 tunggang langgang jadiknya.. so since we are going to travel by bus.. banyak benda nak kena prepare.. for twin tuh aku takderlah susah ati sangat sebab dorang pun dah besar..


yang agak memeningkan kepala adalah Afi's stuff.. mana nak usung bekas air panas tuk buat susu lagi, mana nak sumbat diapers lagi, susu lagi.. hehe... but being me the very sempoi type of mom.. hehe aku mmg akan usung bagpack satu then satu lagi bag trolley tuh tuk all our baju-baju.. kira sumbat dalam satu beg besar.. dan dalam bagpack adalah bebarang keperluan Afi n my purse, hp.. no handbags.. sebab aku akan babywearing Afi using Baby Bjorn aku tuh.. sempoi kan.. hehe...




tapi kena jugak dapatkan ilmu so that tak huru hara (wpun aku mmg jenis sempoi gilosss).. ini adalah info yang aku dapat dari babycenter on Seven secrets to successful travel with toddlers



As you gear up for a trip with your toddler, we suggest you think of your young traveling companion as someone who'll add a whole new dimension to your travel experiences. Be sure you dial down your expectations, set realistic goals, and take it nice 'n' easy. Here are some parent-tested suggestions for traveling with a young child:

Be flexible

Traveling with children can be a wonderful experience — if you go with the flow. Your toddler might get bored having to sit still or sightsee for long periods of time instead of being able to run around and explore at her own energetic pace, so keep your itinerary simple. Limit it to one activity a day and you'll find it much easier to make last-minute adjustments if your child gets tired or just wants to spend time splashing in the hotel's wading pool. -

Pick a family-friendly destination

Choose a relaxing destination that's used to young visitors, so you don't have to sweat the details. We recommend a lazy beach retreat, family camp, nature resort, or similar kid-friendly place. Skip the crowded, over-stimulating tourist destinations, places without shade, and other spots that will pose an added challenge when you have a young one in tow. Look for family-friendly hotels and resorts that let kids stay for free in their parents' rooms and provide free meals to children or buffet-style breakfasts included in the price of the room. - yg nih have to skip sebab aku hanya mengikut jer dorang dah book apartment so i'll be sharing a room with my friend.. small matter (hopefully)

Bring drinks and snacks

Make sure to tote along plenty to drink and a bag of snacks on any trip. Children can get dehydrated during a flight, and toddlers can't always wait for food service (or they refuse the airline meal when it arrives). You might be able to pre-order a children's meal — check with your airline to find out. Whether you're in the air or on the road, best bets for toddlers include easy-to-pack snacks like baggies of whole grain cereal, precut fruits and vegetables, small cartons of fruit juice, animal crackers, and other age-appropriate nibblers. Dispensing snacks at pre-announced intervals will give your toddler something to look forward to. Consider bringing along moist towelettes for easy cleanup. - will do this.. at least ada benda tuk kudapan.. hmm Afi suka kismis.. so maybe i need to stock up for him

Plan frequent rest stops

If you're driving, break up your trip so your toddler can stretch her limbs and move around to blow off some pent-up energy. Pack a rubber or foam ball for rolling or kicking around and some simple board books for quiet time. Pick out parks and picnic areas on your route by using an online mapping service such as Google Maps, Yahoo Maps, or MapQuest, or city guides like GoCityKids or CitySearch. End your driving day early so all of you have time to unwind after a long day on the road.

Think safety

When you pack for your toddler, be sure to include a basic childproofing kit to use at your destination. If you're taking a road trip, make sure your child's car seat is properly secured. According to the National Highway Traffic Safety Administration, up to 85 percent of car seats aren't installed correctly. Use removable window shades to keep the sun off your child. You may want to dress your toddler in a brightly colored outfit so she's easy to spot in a crowd, and put a small card with identification information on it in one of her pockets in case you get separated. - mungkin kena bawak Vicks, ubat2 sikit, vitamins...

Pack a goody bag

A good way to keep kids content on a trip is to take along a goody bag filled with more toys and doodads than you think you'll need. Your toddler might like an array of puzzles, dolls, action figures, puppets, brightly colored paper, nontoxic crayons, books, and favorite toys. Wrap some of them before you leave and present your child with a surprise every once in a while. Start building your toy cache a few weeks before the trip. -i've prepared some toys for Afi.. journey will begin at night so waktu tido.. siangnya perlu ada benda tuk Afi.. for twin they know what to bring to entertain themselves

Take practice trips

To get a feel for what works and what doesn't when you're on the road and away from home, you might try leading up to a big trip with some short day trips or weekend getaways. The trial runs could provide key insights — about things like what supplies you should pack, how long your child can last in a car seat, and which toys keep your toddler happy (or drive you nuts). - bukannya first time gi trip memana cumanya sebab nih 1st time aku (on my own) bawak the kids only to trip so agak cam risau2 sikit.. Hn pun sama.. insyaallah oklah kot kan



there u go.. a list of tips mcam mana nak bawak anak2 gi travel supaya perjalanan kita tidak susah dan tension.. mungkin ada yang suggest why not tinggalkan jer dorang with either inlaws or my parents... the problem is.. Hn will travel to N9 tonite.. ada game rugby.. then he need to attend a course pulak di KL start from 1-5th Nov.. itu pasal dia tak dapat join our trip.. and we plan to balik umah my parent after that.. so senang cerita aku akan bawa anak2 turun di Kulim dulu then wait for Hn di sana.. senang.. tak payah nak tunggu balik Arau dulu then travel back to Kulim...

to all doakanlah perjalanan kami yer.. wpun sebenarnya lambat lagi.. next week maaa.. hehe..

k lah tu jer nak story..

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…