Skip to main content

kang tak pasal2 jadi cerita lain kang

my twin are already 7 yrs old now..
so adalah sangat penting untuk mereka tido di bilik sendiri
mana muat dah nak membongkang atas katil aku semuanya sekali


so kekdahnya
bila dorang da masuk 6 tahun aku dah mula ajar dorang tido sendiri
seingat aku waktu tuh bulan puasa..
awal2 mmg ler susah..
siap kena berteman n buat giliran ler sapa nak tido ngan dorang kan..
alhamdulillah waktu tuh tak lah jadi masalah sangat..

tapi penghujung tahun.. dekat2 nak cuti sekolah
mula buat perangai nak tido dengan aku n Hn semula..
alasannya sebab cuti.. nak tengok tv lah bagai..
yolah bilik aku ada tv maaa

dan start dari situ bermulah episod dah tak mau tido bilik sendiri..
waktu tuh dorang memasing guna single bed tuh..
asrama punya..

jadinya bila nak pujuk dorang tido bilik sendiri
they want the double decker bed
mmg belilah..





then masukkan tv n computer dalam bilik dorang...

oklah berjaya mengajar dorang tdo di bilik sendiri
tapi kekadang tuh mood dorang kejap ok kejap tak jugak..
especially si adik..
selalu jer dok cakap takut tido dalam bilik walhal si kakaknya ok jer..
so kalau takut tuh mmg dia akan bangun then terus ke bilik akulah
tido sekali atas katil..
huhu..



no comment about that.. nak marah da tak larat nak marah
n bukannya selalu.. kekadang jer..
tapi yang best tuh bebaru nih..
aku sedar jer tengok si adik dah ada kat katil and then aku perasan Afi tadak
uishhh cuak jugak..
then aku check tengok si adik elok jer tido kat bawah siap ada bantal n alas lagi..
haha.. dont ask me what happen n who did that.. aku pun tak tau..

so kat bawah ni sikit info on moving toddlers to their own bed...


Making the Move to a Toddler Bed

"I'm a big girl!" "I'm a baby!" "I'm a big girl!" Here's how to help your toddler bridge the gap, vacate her crib and settle into her new bed.
There's no hard-and-fast age when a toddler is ready to vacate the crib, but when your child is around 18 months or so, you'll probably start thinking about it. Some kids need to do it earlier to make room for a new baby, while others — and their parents — are perfectly content with a crib until past age three.

There are, however, two clear signs that it's time for a change: when she starts climbing or attempts to climb out of the crib and when she actually asks for a big-girl bed.

Whatever the scenario, transitioning from crib to bed is a big step for the whole family. Here are a few tips to keep it as drama-free as possible.

Give her choices. A convertible crib that turns into a toddler bed with the removal of the front panel can make the change seem less drastic to a toddler. To mark the occasion and help your child feel excited about the change, let her choose new sheets. If you decide on a toddler or twin bed, enlist her help in picking it out (and the sheets too).

If you're afraid her new freedom will lead to some middle-of-the-night tumbles, either add guardrails on each side of the new bed or place the mattress directly on the floor. Of course, no matter what bed you choose, be sure to place it away from windows, radiators, wall lamps, curtains, drapes, or window-blind cords to keep your child safe.

Ease into it. If your toddler is giving up her crib for a new baby, the switch calls for an extra dose of TLC. You don't want her to feel that she's being displaced. If you can, try to get the new bed in place before the baby arrives. Let her "practice" napping in it to help her feel more comfortable with the new setup. She may surprise you and head for her new digs right away (hooray)!

Don't change the bedtime routine. Put the bed in the same space where the crib was, if possible. And if the bath-books-bed formula for transitioning her to sleep worked before, it'll work again. Mixing up the bedtime routine will just mix her up.

Keep exploration to a minimum. For most kids, the newfound freedom to roam will be irresistible. It's up to you to reinforce bedtime rules. Answer all calls for water, stuffed toys, and trips to the potty before the final tuck-in — and make sure she knows it's final.

Patience, patience, patience… If you have a wanderer on your hands, be prepared to calmly and silently return her to her bed over and over and over. Keep it as boring as possible and she'll get the idea. For kids who don't, some parents put gates at the bedroom door, but if your little monkey has already proved that she can climb out of her crib, chances are the gate won't be much of an obstacle.

…and praise, praise, praise. A better solution for controlling your child's roaming habits might be a sticker chart. Give her one sticker for each night she stays in her bed, and by the end of the week reward her with a special treat, like an extra story at bedtime or a favorite family outing. Remember, toddlers love pleasing you and doing things for themselves. Helping her learn to love her big-girl bed should be a win-win situation

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…