Skip to main content

kang tak pasal2 jadi cerita lain kang

my twin are already 7 yrs old now..
so adalah sangat penting untuk mereka tido di bilik sendiri
mana muat dah nak membongkang atas katil aku semuanya sekali


so kekdahnya
bila dorang da masuk 6 tahun aku dah mula ajar dorang tido sendiri
seingat aku waktu tuh bulan puasa..
awal2 mmg ler susah..
siap kena berteman n buat giliran ler sapa nak tido ngan dorang kan..
alhamdulillah waktu tuh tak lah jadi masalah sangat..

tapi penghujung tahun.. dekat2 nak cuti sekolah
mula buat perangai nak tido dengan aku n Hn semula..
alasannya sebab cuti.. nak tengok tv lah bagai..
yolah bilik aku ada tv maaa

dan start dari situ bermulah episod dah tak mau tido bilik sendiri..
waktu tuh dorang memasing guna single bed tuh..
asrama punya..

jadinya bila nak pujuk dorang tido bilik sendiri
they want the double decker bed
mmg belilah..





then masukkan tv n computer dalam bilik dorang...

oklah berjaya mengajar dorang tdo di bilik sendiri
tapi kekadang tuh mood dorang kejap ok kejap tak jugak..
especially si adik..
selalu jer dok cakap takut tido dalam bilik walhal si kakaknya ok jer..
so kalau takut tuh mmg dia akan bangun then terus ke bilik akulah
tido sekali atas katil..
huhu..



no comment about that.. nak marah da tak larat nak marah
n bukannya selalu.. kekadang jer..
tapi yang best tuh bebaru nih..
aku sedar jer tengok si adik dah ada kat katil and then aku perasan Afi tadak
uishhh cuak jugak..
then aku check tengok si adik elok jer tido kat bawah siap ada bantal n alas lagi..
haha.. dont ask me what happen n who did that.. aku pun tak tau..

so kat bawah ni sikit info on moving toddlers to their own bed...


Making the Move to a Toddler Bed

"I'm a big girl!" "I'm a baby!" "I'm a big girl!" Here's how to help your toddler bridge the gap, vacate her crib and settle into her new bed.
There's no hard-and-fast age when a toddler is ready to vacate the crib, but when your child is around 18 months or so, you'll probably start thinking about it. Some kids need to do it earlier to make room for a new baby, while others — and their parents — are perfectly content with a crib until past age three.

There are, however, two clear signs that it's time for a change: when she starts climbing or attempts to climb out of the crib and when she actually asks for a big-girl bed.

Whatever the scenario, transitioning from crib to bed is a big step for the whole family. Here are a few tips to keep it as drama-free as possible.

Give her choices. A convertible crib that turns into a toddler bed with the removal of the front panel can make the change seem less drastic to a toddler. To mark the occasion and help your child feel excited about the change, let her choose new sheets. If you decide on a toddler or twin bed, enlist her help in picking it out (and the sheets too).

If you're afraid her new freedom will lead to some middle-of-the-night tumbles, either add guardrails on each side of the new bed or place the mattress directly on the floor. Of course, no matter what bed you choose, be sure to place it away from windows, radiators, wall lamps, curtains, drapes, or window-blind cords to keep your child safe.

Ease into it. If your toddler is giving up her crib for a new baby, the switch calls for an extra dose of TLC. You don't want her to feel that she's being displaced. If you can, try to get the new bed in place before the baby arrives. Let her "practice" napping in it to help her feel more comfortable with the new setup. She may surprise you and head for her new digs right away (hooray)!

Don't change the bedtime routine. Put the bed in the same space where the crib was, if possible. And if the bath-books-bed formula for transitioning her to sleep worked before, it'll work again. Mixing up the bedtime routine will just mix her up.

Keep exploration to a minimum. For most kids, the newfound freedom to roam will be irresistible. It's up to you to reinforce bedtime rules. Answer all calls for water, stuffed toys, and trips to the potty before the final tuck-in — and make sure she knows it's final.

Patience, patience, patience… If you have a wanderer on your hands, be prepared to calmly and silently return her to her bed over and over and over. Keep it as boring as possible and she'll get the idea. For kids who don't, some parents put gates at the bedroom door, but if your little monkey has already proved that she can climb out of her crib, chances are the gate won't be much of an obstacle.

…and praise, praise, praise. A better solution for controlling your child's roaming habits might be a sticker chart. Give her one sticker for each night she stays in her bed, and by the end of the week reward her with a special treat, like an extra story at bedtime or a favorite family outing. Remember, toddlers love pleasing you and doing things for themselves. Helping her learn to love her big-girl bed should be a win-win situation

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...