Skip to main content

sapa yang tak mau kelihatan cantik??



kalau korang nih orang dapur.. hmm orang yang duduk di dapur or orang yang suka berada di dapur.. for surelah korang kenal semua benda2 yang ada di dapur.. aku bukan orang yang suka duduk di dapur yer tuan2 n puan2.. ikut mood aku dan kerajinan aku then barulah aku masuk dapur.. tapi gila lahkan takkan tak masuk dapur 1 hari.. dapur tuh tempat wajib utk dimasuki hatta untuk membuat air or membasuh tangan sekalipun.. tetap masuk dapur jugak..

arini aku nak share dengan korang.. some of the important things yang mempunyai kelebihannya masing2.. aku amik info nih dari sini.. haaa senang kan nak cantik kalu silalah duduk di dapur dan kenal2 lah barang2 yang ada di dapur anda..

cam aku nih mmg agak sukar tuk keluar rumah n buat benda2 yang nak bagi aku canti (hmm aku sedar aku nih tak cantik mana pun tapi syukur alhamdulillah ada jugak orang kata aku cantik.. kan korang kata aku cantik kan) so inilah alternatif yang boleh aku guna bila aku rasa aku perlu kelihatan cantik



White Sugar:

According to Dr. Patricia Wexler, exfoliating is one of the most important things we can do for the health of our skin. Best-selling author and makeup artist Carmindy reveals that plain old white sugar is one of the best exfoliators around. Keep a jar of it in your shower.


Take a handful and gently massage your entire body with it, using a soft washcloth. Rinse and the sugar crystals simply melt away down the drain. So much better than eating it! - uuu soheh pas mandi manis gila badan aku.. hehe.. umah sapa tadak gula.. haa cepat gi beli gula.. nak beli scrub kot mahal kan (kes sayang duit lah nih)

Olive Oil:

The ancient Romans knew what they were doing when they slathered olive oil on every part of their bodies, saving a little for their hair. Keep a plastic ketchup bottle (the kind you see in old diners) filled with olive oil in your bathroom. Add a few drops of lavender oil (or whatever fragrance you prefer). After exfoliating, pat your skin until it’s almost dry, then massage a small amount of oil all over your body.


Result? Skin like velvet. After your hair is dry, massage a few drops of oil in your palms and, bending over, scrunch a bit of it into the ends. - haa ni pulak cam body lotion or body oil le kan.. kot kalau nak gi beli kat Body Shop tak sempat so tuang jer olive oil.. eh banyak ooooiii khasiat olive oil nih.. tapi kan aku tak baper gemar badan aku jadi oily so perhaps i could skip this one

Honey:

Who knew that honey is equally effective for treating colds and improving your looks?




Applying honey all over your face is beneficial, since it contains vitamins and moisturizes. It's also a n

atural antibiotic that can kill bacteria. Add a little white sugar and exfoliate with it in the shower, too. - hmm letak madu di muka?? mudah tuk dijadikan scrub kan.. korang campur jer dengan white sugar tuh.. haaa dia dah cakap madu nih mmg baik tuk kulit kita.. so

tunggu apa lagi gi buatlah.. takkan ler nak campur madu ngan gula pun susah kan.. (arahan tuk diri sendiri yang kadang2 segan nak mampus jaga muka)

Lemon Juice:

There are so many things you can do with lemon juice (preferably freshly squeezed). Soak your nails in them (without polish) to reduce yellowing, and brush your teeth with a mixture of baking soda and lemon juice for whiter teeth. And best of all, take a tablespoon or two of freshly squeezed lemon juice and mix into a tall glass of warm water.


Drink it before ingesting anything else, first thing in the morning. It’s a great way to hydrate and jump-start your system. - aku berkenan sungguh ler dengan lemon nih.. tapi kalau gi supermarket semedang carik tak pernah jumpa (alasan or mmg aku jarang sungguh gi supermarket bahagian jual buah nih) maybe i should give this a try.. sebab i really need something to jump-start my system because lately aku feel sungguh down n down..

Yogurt:

Yogurt is a highly effective treatment for the common skin condition rosacea. It has the ability to soften the skin while calming the redness — especially after eating something spicy or enjoying a little too much heart-healthy red wine. Simply apply it as a mask, and leave on for about 15 minutes.




Rinse, and apply a light layer of olive oil. - selalu yogurt nih aku buat makan jer.. tak berani pulak nak tepek kat muka or kulit.. tapi kan mmg orang cakap (semua orang cakap daaa) yogurt nih bagus.. sampai shampoo pun orand dah add in yogurt kan.. erks terasa cam tak sesuai pulak yogurt nak sapu2 kat muka or kulit or even my hair sebab aku dok tau yogurt nih benda makan (same goes to everything in the list)

Green Tea Bags:

Green tea is one of the best things you can drink (along with lots of water, and red wine in moderation). For a great de-puffing eye treatment, try soaking a few bags in water and sticking them in the freezer.



Place on your eyes, lower the lights and ... relax. - selalu pas minum tea aku main campak jer the tea bag.. maybe pasni kena simpan n buat eye treatment using the tea bag kan.. sebab aku mmg mata cam tak baper cute jer kan.. mana tak cukup tido, mana dok ngadap computer dsb.. so this one is a must to do lah..


so no more reason why we cannot be beauty kan.. sebab barang2 kat dapur jer pun boleh guna tuk kelihatan cantik.. cumanya sekarang samada ko rajin ke tak (peringatan tuk diri aku yang mmg segan) muahahahahhahaaa... gelakkan diri aku.. adeh.. sian kat aku kan cam sedikit weng harini .. tension weiii.. semalam satu hari aku sakit kepala.. bangun pagi nih pun masih berbaki sakitnya.. what to do ??

enjoy the writing.. cause i know u love being beautiful all the time

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…