Skip to main content

saying the big word.. NO


pernah tak ada masalah mengatakan TIDAK??
well i do.. aku mmg susah sangat nak cakap tidak..
mungkin sebab taknak kecilkan hati orang lain..
or maybe sebab it's just hard to say the word NO..
itu kalau kes mungkinlah orang dok promote barang ke apa kan..

tapi kalau dengan anak sendiri macam mana..
susah ke senang..


i have to be honest kekadang mmg aku tegas mengatakan tidak..
tapi kadang2 tak boleh.. just dont ask me why..
sebab akupun cam tak tau nak jawab apa..
so harini aku cuma nak share dengan semua satu artikel dari Nestle dengan tajuk

YES, it’s okay to say “NO”.

Do you have trouble saying "NO" to your child? Well, if your child has more toys than he can play with, you’re probably like most parents that find it hard to say "NO". But a good thing to know is the "NO" word when used correctly is as caring and loving as the "YES" word.


So here are a couple of reasons why saying “NO” will make a world of a difference to the positive upbringing of your little one.

Here are some rules to saying "NO"

    • Say "NO" firmly but caringly.
    • Explain why you’re saying "NO" so that your little one will learn that you are saying it for a good reason or to protect him. Perhaps you could reinforce your explanation with a simple caring statement to him. "The reason we say YES or NO to you is because we love and care for you".
    • Don’t say "NO", more than you need to.


Here are a few reasons saying "NO" will benefit you and your child

  1. Start immediately. Should your little one become so used to you saying "YES" all the time, you will find that as he gets older he will have a tough time accepting a "NO" from you.
  2. Stand firm. Children are creatures of habit. If you say “YES” to something just because you didn’t want to make them unhappy, the next time you decide to say “NO” could end up in a tantrum flare up!
  3. It’s good discipline. Remember, saying "NO" is also part of disciplining. A child that grows up with good discipline will find a sense of justice and security in this world.
  4. It’s rewarding. And the ultimate reward for you is, your child will appreciate things more when you say "YES"!
  5. Very importantly. It will also teach your child that it’s okay to say "NO" to strangers or negative elements.
As parents, we all want the best for our little one, both physically and mentally. And while we always give him the best nutrition for him to grow up, we need to give him the best guidance for him to be the best.



terima kasih sebab sudi membaca..
aku nih bukanlah arif sangat bab parenting..
tapi tak salah kalau aku kongsi artikel yang aku terbaca dengan korang..
sekadar berkongsi ilmu.. akhir kata dari aku..

selamat berhujung minggu



Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...