Skip to main content

saying the big word.. NO


pernah tak ada masalah mengatakan TIDAK??
well i do.. aku mmg susah sangat nak cakap tidak..
mungkin sebab taknak kecilkan hati orang lain..
or maybe sebab it's just hard to say the word NO..
itu kalau kes mungkinlah orang dok promote barang ke apa kan..

tapi kalau dengan anak sendiri macam mana..
susah ke senang..


i have to be honest kekadang mmg aku tegas mengatakan tidak..
tapi kadang2 tak boleh.. just dont ask me why..
sebab akupun cam tak tau nak jawab apa..
so harini aku cuma nak share dengan semua satu artikel dari Nestle dengan tajuk

YES, it’s okay to say “NO”.

Do you have trouble saying "NO" to your child? Well, if your child has more toys than he can play with, you’re probably like most parents that find it hard to say "NO". But a good thing to know is the "NO" word when used correctly is as caring and loving as the "YES" word.


So here are a couple of reasons why saying “NO” will make a world of a difference to the positive upbringing of your little one.

Here are some rules to saying "NO"

    • Say "NO" firmly but caringly.
    • Explain why you’re saying "NO" so that your little one will learn that you are saying it for a good reason or to protect him. Perhaps you could reinforce your explanation with a simple caring statement to him. "The reason we say YES or NO to you is because we love and care for you".
    • Don’t say "NO", more than you need to.


Here are a few reasons saying "NO" will benefit you and your child

  1. Start immediately. Should your little one become so used to you saying "YES" all the time, you will find that as he gets older he will have a tough time accepting a "NO" from you.
  2. Stand firm. Children are creatures of habit. If you say “YES” to something just because you didn’t want to make them unhappy, the next time you decide to say “NO” could end up in a tantrum flare up!
  3. It’s good discipline. Remember, saying "NO" is also part of disciplining. A child that grows up with good discipline will find a sense of justice and security in this world.
  4. It’s rewarding. And the ultimate reward for you is, your child will appreciate things more when you say "YES"!
  5. Very importantly. It will also teach your child that it’s okay to say "NO" to strangers or negative elements.
As parents, we all want the best for our little one, both physically and mentally. And while we always give him the best nutrition for him to grow up, we need to give him the best guidance for him to be the best.



terima kasih sebab sudi membaca..
aku nih bukanlah arif sangat bab parenting..
tapi tak salah kalau aku kongsi artikel yang aku terbaca dengan korang..
sekadar berkongsi ilmu.. akhir kata dari aku..

selamat berhujung minggu



Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…