Skip to main content

saying the big word.. NO


pernah tak ada masalah mengatakan TIDAK??
well i do.. aku mmg susah sangat nak cakap tidak..
mungkin sebab taknak kecilkan hati orang lain..
or maybe sebab it's just hard to say the word NO..
itu kalau kes mungkinlah orang dok promote barang ke apa kan..

tapi kalau dengan anak sendiri macam mana..
susah ke senang..


i have to be honest kekadang mmg aku tegas mengatakan tidak..
tapi kadang2 tak boleh.. just dont ask me why..
sebab akupun cam tak tau nak jawab apa..
so harini aku cuma nak share dengan semua satu artikel dari Nestle dengan tajuk

YES, it’s okay to say “NO”.

Do you have trouble saying "NO" to your child? Well, if your child has more toys than he can play with, you’re probably like most parents that find it hard to say "NO". But a good thing to know is the "NO" word when used correctly is as caring and loving as the "YES" word.


So here are a couple of reasons why saying “NO” will make a world of a difference to the positive upbringing of your little one.

Here are some rules to saying "NO"

    • Say "NO" firmly but caringly.
    • Explain why you’re saying "NO" so that your little one will learn that you are saying it for a good reason or to protect him. Perhaps you could reinforce your explanation with a simple caring statement to him. "The reason we say YES or NO to you is because we love and care for you".
    • Don’t say "NO", more than you need to.


Here are a few reasons saying "NO" will benefit you and your child

  1. Start immediately. Should your little one become so used to you saying "YES" all the time, you will find that as he gets older he will have a tough time accepting a "NO" from you.
  2. Stand firm. Children are creatures of habit. If you say “YES” to something just because you didn’t want to make them unhappy, the next time you decide to say “NO” could end up in a tantrum flare up!
  3. It’s good discipline. Remember, saying "NO" is also part of disciplining. A child that grows up with good discipline will find a sense of justice and security in this world.
  4. It’s rewarding. And the ultimate reward for you is, your child will appreciate things more when you say "YES"!
  5. Very importantly. It will also teach your child that it’s okay to say "NO" to strangers or negative elements.
As parents, we all want the best for our little one, both physically and mentally. And while we always give him the best nutrition for him to grow up, we need to give him the best guidance for him to be the best.



terima kasih sebab sudi membaca..
aku nih bukanlah arif sangat bab parenting..
tapi tak salah kalau aku kongsi artikel yang aku terbaca dengan korang..
sekadar berkongsi ilmu.. akhir kata dari aku..

selamat berhujung minggu



Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..