Skip to main content

bukan aku sorang rupanya...



hmm rentetan dari dok sakit2 kaki tuh kan.. so yesterday adik aku called dari Kulim.. informing me yang bank telefon berkenaan dengan installment rumah yang dah bertambah.. aku tak amik pusing sgt bab nih sebabnya Hn yang uruskan all this matter.. tapi tulah aku musykil jugak sebab alih2 kalau call musti carik aku or even letters are on my name.. apakah?? mungkin sebab itu hari masa nak buat loan kami buat atas 2 nama tapi yang dok potong gaji adalah gaji Hn.. hmm aku pun tak baper paham.. tapi i need to go through this... 


so i was talking about these sakit2 kaki punya scene kan.. alkisah ropanya the whole clan terkena jugak penangan makan kari kepala ikan tuh.. my mom kena diarrhea, n my bro n his family pun demam2 n his kids muntah2.. adeh food poisoning kah?? my mom told me that hari raya kedua dia start kena cirit birit.. n my bro n his family demam2.. my dad tak kena sangat including Hn.. dia ok jer.. then my mom told me that my bro did mention yang kitaorg patutnya buang insang kepala ikan tuh.. tapi maybe due to excited gilossss nengok kepala ikan sebesar itu.. so cam semua terlupa.. sian kat semua orang kan.. my mom cakap sepupu aku teruk gak kena penangannya sampai lembik lah muntah2... huhu.. nih yang buat aku nanti fobia nak makan kepala ikan nih.. (tapi kes2 ikan besar jer yer)... ikan kecik2 kira ok lagi nak makan..




hmm orang kata makan kepala ikan nih tak elok kan.. mudah lupa tapi kalau sekali sekala ( i mean like once a month ker) tak jadik masalah kot kan.. time2 ni lah susah benar nak carik gambar kepala ikan tuh.. hehe.. blame me for being so excited sampai lupa nak tangkap gambar kan.. kalau tak bleh nengok...

sebab dah mention kan pasal makan kepala ikan leh lupa so nih aku nak tepek ler sikit infor yang aku dapat

Petua Menguatkan Daya Ingatan.
 Penyakit Lupa
Antara penyebabnya adalah: -
- Makan kepala ikan
- Organ dalaman binatang seperti hati. Limpa, jantung, perut dan yang seumpamanya melainkan atas nasihat doktor untuk keperluan kesihatan.
- Makan Makanan yang tercemar oleh semut kerana semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang menyebabkan daya ingatan menjadi lemah.
- Jangan makan berlebihan (makan semasa lapar berhenti sblm kenyang).
- Jangan minum air antara suapan makan. Maksudnya, jangan minum sebelum anda selesai makan.
 so kalau dah mudah lupa kenalah usaha untuk kuatkan balik daya ingatan kan...
Untuk menguatkan daya ingatan, dengan rahmat dan sayang Allah SWT, kita dikurniakan makanan yang baik dan dapat menguatkan sistem saraf kita. Diantara jenis makanan yang boleh meningkatkan fungsi ingatan adalah: -
- Buah anggur hitam
- Madu lebah
- Halia
- Buah badam
- Susu
- Air zam zam
- Kismis
- Jus karot dan madu
- Epal
- Kurma
- Ikan tuna
- Tempe
- Air soya

hmm macam mana boleh ker nak diamalkan.. tak susah kan.. benda yang memang setiap hari kita dok makan tuh.. cam dalam kes aku nih.. kira cam pengajaran ler.. dek kerana keterujaan sangat nak makan kepala ikan yang begitu punya besar so alih2 dah dapat sakit2 badan.. hehe.. sian kat adik aku .. i dont blame him sebab dia bawak balik ikan tuh.. thank you bro.. len kali bawak yang kecik2 udahlah yer.. hehe.. takut dah aku nak makan.. 


Comments

  1. i pun ada masalah yang sama, pelupa.. kalau my boss tanya something and i lupa, i cepat-cepat cakap "malam tadi i makan cucur semut!" haha

    ReplyDelete
  2. haha cucur semut.. adeh..
    musti boss ajjah bengang giler kan..
    hehe..
    tulah senang sangat lupa kekadang..
    heran tul

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…