Skip to main content

bukan aku sorang rupanya...



hmm rentetan dari dok sakit2 kaki tuh kan.. so yesterday adik aku called dari Kulim.. informing me yang bank telefon berkenaan dengan installment rumah yang dah bertambah.. aku tak amik pusing sgt bab nih sebabnya Hn yang uruskan all this matter.. tapi tulah aku musykil jugak sebab alih2 kalau call musti carik aku or even letters are on my name.. apakah?? mungkin sebab itu hari masa nak buat loan kami buat atas 2 nama tapi yang dok potong gaji adalah gaji Hn.. hmm aku pun tak baper paham.. tapi i need to go through this... 


so i was talking about these sakit2 kaki punya scene kan.. alkisah ropanya the whole clan terkena jugak penangan makan kari kepala ikan tuh.. my mom kena diarrhea, n my bro n his family pun demam2 n his kids muntah2.. adeh food poisoning kah?? my mom told me that hari raya kedua dia start kena cirit birit.. n my bro n his family demam2.. my dad tak kena sangat including Hn.. dia ok jer.. then my mom told me that my bro did mention yang kitaorg patutnya buang insang kepala ikan tuh.. tapi maybe due to excited gilossss nengok kepala ikan sebesar itu.. so cam semua terlupa.. sian kat semua orang kan.. my mom cakap sepupu aku teruk gak kena penangannya sampai lembik lah muntah2... huhu.. nih yang buat aku nanti fobia nak makan kepala ikan nih.. (tapi kes2 ikan besar jer yer)... ikan kecik2 kira ok lagi nak makan..




hmm orang kata makan kepala ikan nih tak elok kan.. mudah lupa tapi kalau sekali sekala ( i mean like once a month ker) tak jadik masalah kot kan.. time2 ni lah susah benar nak carik gambar kepala ikan tuh.. hehe.. blame me for being so excited sampai lupa nak tangkap gambar kan.. kalau tak bleh nengok...

sebab dah mention kan pasal makan kepala ikan leh lupa so nih aku nak tepek ler sikit infor yang aku dapat

Petua Menguatkan Daya Ingatan.
 Penyakit Lupa
Antara penyebabnya adalah: -
- Makan kepala ikan
- Organ dalaman binatang seperti hati. Limpa, jantung, perut dan yang seumpamanya melainkan atas nasihat doktor untuk keperluan kesihatan.
- Makan Makanan yang tercemar oleh semut kerana semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang menyebabkan daya ingatan menjadi lemah.
- Jangan makan berlebihan (makan semasa lapar berhenti sblm kenyang).
- Jangan minum air antara suapan makan. Maksudnya, jangan minum sebelum anda selesai makan.
 so kalau dah mudah lupa kenalah usaha untuk kuatkan balik daya ingatan kan...
Untuk menguatkan daya ingatan, dengan rahmat dan sayang Allah SWT, kita dikurniakan makanan yang baik dan dapat menguatkan sistem saraf kita. Diantara jenis makanan yang boleh meningkatkan fungsi ingatan adalah: -
- Buah anggur hitam
- Madu lebah
- Halia
- Buah badam
- Susu
- Air zam zam
- Kismis
- Jus karot dan madu
- Epal
- Kurma
- Ikan tuna
- Tempe
- Air soya

hmm macam mana boleh ker nak diamalkan.. tak susah kan.. benda yang memang setiap hari kita dok makan tuh.. cam dalam kes aku nih.. kira cam pengajaran ler.. dek kerana keterujaan sangat nak makan kepala ikan yang begitu punya besar so alih2 dah dapat sakit2 badan.. hehe.. sian kat adik aku .. i dont blame him sebab dia bawak balik ikan tuh.. thank you bro.. len kali bawak yang kecik2 udahlah yer.. hehe.. takut dah aku nak makan.. 


Comments

  1. i pun ada masalah yang sama, pelupa.. kalau my boss tanya something and i lupa, i cepat-cepat cakap "malam tadi i makan cucur semut!" haha

    ReplyDelete
  2. haha cucur semut.. adeh..
    musti boss ajjah bengang giler kan..
    hehe..
    tulah senang sangat lupa kekadang..
    heran tul

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..