Skip to main content

Table for 2.5?

salam...
hehe.. harini nak cherita pasal makan di luar.. pernah ker?? amboi takkan tak pernah kan?? anak2 aku kalau cakap nak makan di luar amboiii seronok sungguh.. padahal p makan kat kedai depan umah jer pun.. belum lagi bawak gi makan fast food or benda2 lain  kan.. tapi tulah byk benda kena pk sebelum bawak dorang makan di luar.. yang pstinya bila makan di luar aku akan jadi orang yg paling susah nak makan.. sebab apa ?? sebab aku kena pegang Afi.. 

sejak 2 menjak nih.. Afi susah sungguh nak duduk dalam highchair tuh.. kalau dduk kejap jer then terus lompat nak bangun n turun ke bawah...he prefer to walk around n move around.. so aku dalam dok ada mood nak makan terus ilang.. orang lain jer lah yang makan.. korang pernah ker rasa gitu.. 

kadang bila nengok kengkawan lain cam senang jer bawak baby dorang gi jalan sana sini.. then boleh lak singgah lepak2 n makan2.. aku cam cemburu gila babas... camner korang buat.. aku mmg fail bab nih.. korang cuba lah ajarkan aku yer.. kot ler tips korang lagi senang dari apa yang aku dapat nih...


Dining out with baby doesn't have to be a disaster. Here's how to put fun on the menu.
Dining out with your little darling? Follow these dos and don'ts to make your meal magnificent (not just for your family, but for your fellow diners too).

DO:
    Call ahead. This is one situation where you (and the restaurant) won't want surprises. Make reservations, find out the best (read: least busy) times to visit, make sure you can get a high chair, and check the children's menu. (The hostess's response to your queries will also give you a good idea of the establishment's attitude toward babies. If you sense a chilly vibe on the phone, you can expect an equally cool response in person.)

    Ask for an out-of-the-way table. This is not just to stay out of the way of other guests (who will nevertheless appreciate your consideration), but also to give you privacy should you need to nurse. But if you're visiting a spot that has built-in entertainment (flying pizza dough, for example), try to treat your baby to a front-row seat.Serve the little one first. Request that his food be brought out immediately (and be willing to ask for baby-friendly foods that aren't on the menu, such as plain steamed veggies or a fruit plate).

    Keep your diaper bag stocked. Bring a bib (and a spare), plenty of wipes, books, and other distractions, a sippy cup, and snacks (in case nothing on the menu appeals to him).

DON'T:
    Linger. Save long, leisurely meals for date night, when your baby's home with a sitter. The longer you take to order, eat, and sip your coffee, while he cools his heels in the high chair, the more you run the risk that he will hit his breaking point (which might become yours as well).

    Forget your fellow diners. If your baby starts to fuss or cry, take him out of the dining room until he calms down. One parent can stroll with him outside the dining room while the other finishes eating, then you can switch. Or ask for your food to go, and finish up at home (you'll still enjoy a nice meal and a clean kitchen!).


so camner.. korang punya idea lagi senang ker.. sebab kalau nak ikut apa yang ada di sini cam biasa jer kan.. hmm tahlah.. adakah mmg akan susah jadiknya kalau bawak kids ni g tempat makan...

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata