Skip to main content

tekak barat jugak aku nih

aku nih kekadang tekak agak western yer.. wpun orang Melayu.. hehe.. bukan per aku nih punya konsep kalau bab makan cam harus nak try segala yg boleh (dah halal sudah semestinya) kalau cam dulu aku tak pernah makan sushi tapi last2 try n now dah agak2 jatuh chenta dengan sushi.. cumanya sebab susah nak dapat di Perlis so jarang jugak dapat makan.. tapi kalau berkesempatan gi Tesco Alor Star mmg benda wajib tuk di beli..

besides sushi.. aku jugak suka dengan pasta.. buat sementara waktu nih dok rajin buat spaghetti jer sebab yang lain tak reti buat lagi (hmm aku kan kurang arif bab memasak nih) tapi kan kekadang best jugak sebab bila tak reti nih kalau try tuh bersungguh2..



Fettuccine Alfredo

Just five ingredients and you've got a homemade fettuccine Alfredo in no time.

INGREDIENTS:
* 1 pound fettuccine pasta
* 4 tablespoons butter
* 1 1/2 cups heavy cream
* 1 1/4 cups finely grated parmigiano-reggiano cheese
* Chopped flat-leaf parsley

DIRECTIONS:
In a large pot of boiling, salted water, cook 1 pound fettuccine pasta until al dente, about 8 minutes. Drain in a colander, reserving 1 cup of the pasta cooking water. Using the same pot, melt 4 tablespoons butter over medium heat. Add 1 1/2 cups heavy cream and 1/2 cup of the reserved pasta water and bring to a simmer. Add the fettuccine and 1 1/4 cups finely grated parmigiano-reggiano cheese (about 5 ounces) and toss. Season with salt and pepper and add more pasta water to make a looser sauce, if desired. Top with chopped flat-leaf parsley and serve with more cheese.


aku teringin nak buat yang nih.. tapi cam takut tak jadik jer.. hmm takper nanti kang kalau jadi aku tepek kat sini yer hasil air tangan aku (cewah).. owh lupa nak bagitau resepi kat atas tuh aku amik kat sini ..... hmm sekarang nih (tolong yer) kalau amik dari mana2 benda yang kita nak tepek dalam blog.. silalah kasik kredit noo.. penat orang dok buat alih2 kita senang2 jer copy paste.. hehe... ala bukan susah pun.. just make sure u link the info back to its origin..

Comments

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…