Skip to main content

tekak barat jugak aku nih

aku nih kekadang tekak agak western yer.. wpun orang Melayu.. hehe.. bukan per aku nih punya konsep kalau bab makan cam harus nak try segala yg boleh (dah halal sudah semestinya) kalau cam dulu aku tak pernah makan sushi tapi last2 try n now dah agak2 jatuh chenta dengan sushi.. cumanya sebab susah nak dapat di Perlis so jarang jugak dapat makan.. tapi kalau berkesempatan gi Tesco Alor Star mmg benda wajib tuk di beli..

besides sushi.. aku jugak suka dengan pasta.. buat sementara waktu nih dok rajin buat spaghetti jer sebab yang lain tak reti buat lagi (hmm aku kan kurang arif bab memasak nih) tapi kan kekadang best jugak sebab bila tak reti nih kalau try tuh bersungguh2..



Fettuccine Alfredo

Just five ingredients and you've got a homemade fettuccine Alfredo in no time.

INGREDIENTS:
* 1 pound fettuccine pasta
* 4 tablespoons butter
* 1 1/2 cups heavy cream
* 1 1/4 cups finely grated parmigiano-reggiano cheese
* Chopped flat-leaf parsley

DIRECTIONS:
In a large pot of boiling, salted water, cook 1 pound fettuccine pasta until al dente, about 8 minutes. Drain in a colander, reserving 1 cup of the pasta cooking water. Using the same pot, melt 4 tablespoons butter over medium heat. Add 1 1/2 cups heavy cream and 1/2 cup of the reserved pasta water and bring to a simmer. Add the fettuccine and 1 1/4 cups finely grated parmigiano-reggiano cheese (about 5 ounces) and toss. Season with salt and pepper and add more pasta water to make a looser sauce, if desired. Top with chopped flat-leaf parsley and serve with more cheese.


aku teringin nak buat yang nih.. tapi cam takut tak jadik jer.. hmm takper nanti kang kalau jadi aku tepek kat sini yer hasil air tangan aku (cewah).. owh lupa nak bagitau resepi kat atas tuh aku amik kat sini ..... hmm sekarang nih (tolong yer) kalau amik dari mana2 benda yang kita nak tepek dalam blog.. silalah kasik kredit noo.. penat orang dok buat alih2 kita senang2 jer copy paste.. hehe... ala bukan susah pun.. just make sure u link the info back to its origin..

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…