Skip to main content

detox anyone?



apa itu detox



Detoksifikasi (detoks) adalah proses pengeluaran racun atau zat-zat yang bersifat racun dari dalam tubuh. Puasa merupakan salah satu metode efektif detoksifikasi. Pembersihan dan detoks meningkatkan proses alamiah pengeluaran toksin dari dalam tubuh kita. Organ vital yang menjadi target dalam program pembersihan racun yang efektif adalah susu besar (pengeluaran) dan liver (detoksifikasi).

Hampir semua penyakit degeneratif dapat dihubungkan dengan kondisi keracunan dalam saluran usus (intestinal toxemia). Mengapa? Karena setiap jaringan dalam tubuh mendapatkan makanan dari darah, dan darah mendapatkannya dari usus. Setiap zat yang masuk ke dalam tubuh kita akan terserap ke dalam darah melalui dinding-dinding usus. Artinya, toksin yang berada usus juga akan ikut beredar bersama aliran darah sampai ke sel-sel di seluruh penjuru tubuh kita. Toksin-toksin inilah yang menyumbangkan terjadinya berbagai kondisi penyakit kronis, akut, dan degeneratif. Begitu juga menurunnya tingkat energi dan penuaan dini.
ok so detox nih maksudnya nak membersihkan bahagian dalaman kita
hmm
i think i would like to try this
but how..
what shud i do..


aku pernah dengar pasal detox kaki
ala yg pakai tampal2 pelekat tuh
katanya detox nih boleh kuruskan badan.. yeke
how pulak..


nih aku ada dapat info dari blog ini

 
1. Membantu buah pinggang dan sistem limpa menjalankan fungsi pembersihan toksik dari badan
2. Membantu mendapatkan tidur yang lena, menghilangkan sakit kepala dan kepenatan
3. Membantu menghilangkan kesakitan dan lenguh pada kaki
4. Meningkatkan tahap imuniti,pengedaran darah dan membantu penstabilan metabolisme
5. Mengurangkan ketegangan pada otot dan membuang air berlebihan dalam badan
6. Menjauhkan dari sembelit



detox foot nih cam mudah jer ka.. 
just tampal kat tapak kaki n tido
then esok pagi akan ada sisa toksin yang terkumpul dalam tampalan tuh

aku pernah gak try
mmg rasa ringan sikit badan pagi waktu bangun tido
tapi once dah abis aku pun tak beli2 lagi..
ingat nak beli lagi lah..


tapi detox nih in the form of drinking pun ada kan

nih sikit lagi info aku dapat from the Net 

Detox Programs

A detox program is nothing more than providing support for the body's natural cleansing functions. The point of a body cleanse is not forcing the body to unload toxins rapidly or miraculously. A detox "quick fix" will typically only result in further compromise of the body's health and natural self-cleaning function. Real and lasting body cleansing does not come in a pill or a foot pad; real and lasting detoxification is the result of a long term change in awareness, choices and lifestyle.

We can think of body cleansing as both short-term and long-term processes. In the short term, we periodically implement a healthy detox diet or juice fasting program to help flush toxins that have accumulated in the body. Long term, we make changes in our daily habits and lifestyle. This can occur gradually over time. You can choose to change 2 or 4 habits a year, for example. Eliminate coffee, get more excercise, do deep breathing exercises in the morning, eat more vegetables and fresh fruit.

A healthy and responsible detox program helps the body detox naturally by:
¥ resting the digestive organs through fasting or minimal eating of whole foods
¥ improving circulation of the blood and lymph systems
¥ stimulating the liver to filter toxins from the body
¥ moving the bowels and cleansing the colon
¥ nourishing the body with essential nutrients

detox yang paling mudah adalah BERPUASA
hmm idakler susah kan.. 
so 
nak cuba



Detox Lifestyle

Increase: Decrease or Eliminate: Other Actions:
Water

Fresh fruits & vegetables

Whole foods

Vitamins & minerals

Anti-oxidants

Essential fatty acids

Non-toxic personal care products

Organic foods

Naturally detoxifying foods

Air-filtering houseplants

Air purifiers

Toxic environments

Sugar

Saturated and hydrogenated fats

Refined flour products

Milk products

Conventionally raised meat

Late night eating

Food preservatives & additives

Fried foods

Nicotine

Alcohol

Recreational drugs

Stress
Use a dry skin brush daily

Make healthier meals

Replace household toxic chemicals & materials with safer alternatives

Neti nasal irrigation

Good night's sleep

Exercise regularly

Yoga, meditation, time in nature

Improve digestion

Address unresolved emotional issues

Participate in support groups

Adopt a detox lifestyle




kiranya penting jugak ler detox nih
in order to make sure badan kita bebas dari toksin segala kan
korang pernah ke buat detox.. care to share.. 
korang buat camner..



sedap jer nampak kan.. eh mmg sedap ler buah2an nih
satu cara tuk detox adalah juicing.. 








and hopefully after that..
i will get this









dengan bantuan PB n detox


Comments

  1. kat tmpt aku jual sekotak (10 keping) RM15..skrg dah murah, memula dia kluar brand kinohimitsu, mahal giler dkt2 RM100 kot..

    ReplyDelete
  2. betul tuh.. aku rasa banyak jenih ler.. ke satu jer jenisnya tapi dah dipelbagaikan..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata