Skip to main content

detox anyone?



apa itu detox



Detoksifikasi (detoks) adalah proses pengeluaran racun atau zat-zat yang bersifat racun dari dalam tubuh. Puasa merupakan salah satu metode efektif detoksifikasi. Pembersihan dan detoks meningkatkan proses alamiah pengeluaran toksin dari dalam tubuh kita. Organ vital yang menjadi target dalam program pembersihan racun yang efektif adalah susu besar (pengeluaran) dan liver (detoksifikasi).

Hampir semua penyakit degeneratif dapat dihubungkan dengan kondisi keracunan dalam saluran usus (intestinal toxemia). Mengapa? Karena setiap jaringan dalam tubuh mendapatkan makanan dari darah, dan darah mendapatkannya dari usus. Setiap zat yang masuk ke dalam tubuh kita akan terserap ke dalam darah melalui dinding-dinding usus. Artinya, toksin yang berada usus juga akan ikut beredar bersama aliran darah sampai ke sel-sel di seluruh penjuru tubuh kita. Toksin-toksin inilah yang menyumbangkan terjadinya berbagai kondisi penyakit kronis, akut, dan degeneratif. Begitu juga menurunnya tingkat energi dan penuaan dini.
ok so detox nih maksudnya nak membersihkan bahagian dalaman kita
hmm
i think i would like to try this
but how..
what shud i do..


aku pernah dengar pasal detox kaki
ala yg pakai tampal2 pelekat tuh
katanya detox nih boleh kuruskan badan.. yeke
how pulak..


nih aku ada dapat info dari blog ini

 
1. Membantu buah pinggang dan sistem limpa menjalankan fungsi pembersihan toksik dari badan
2. Membantu mendapatkan tidur yang lena, menghilangkan sakit kepala dan kepenatan
3. Membantu menghilangkan kesakitan dan lenguh pada kaki
4. Meningkatkan tahap imuniti,pengedaran darah dan membantu penstabilan metabolisme
5. Mengurangkan ketegangan pada otot dan membuang air berlebihan dalam badan
6. Menjauhkan dari sembelit



detox foot nih cam mudah jer ka.. 
just tampal kat tapak kaki n tido
then esok pagi akan ada sisa toksin yang terkumpul dalam tampalan tuh

aku pernah gak try
mmg rasa ringan sikit badan pagi waktu bangun tido
tapi once dah abis aku pun tak beli2 lagi..
ingat nak beli lagi lah..


tapi detox nih in the form of drinking pun ada kan

nih sikit lagi info aku dapat from the Net 

Detox Programs

A detox program is nothing more than providing support for the body's natural cleansing functions. The point of a body cleanse is not forcing the body to unload toxins rapidly or miraculously. A detox "quick fix" will typically only result in further compromise of the body's health and natural self-cleaning function. Real and lasting body cleansing does not come in a pill or a foot pad; real and lasting detoxification is the result of a long term change in awareness, choices and lifestyle.

We can think of body cleansing as both short-term and long-term processes. In the short term, we periodically implement a healthy detox diet or juice fasting program to help flush toxins that have accumulated in the body. Long term, we make changes in our daily habits and lifestyle. This can occur gradually over time. You can choose to change 2 or 4 habits a year, for example. Eliminate coffee, get more excercise, do deep breathing exercises in the morning, eat more vegetables and fresh fruit.

A healthy and responsible detox program helps the body detox naturally by:
¥ resting the digestive organs through fasting or minimal eating of whole foods
¥ improving circulation of the blood and lymph systems
¥ stimulating the liver to filter toxins from the body
¥ moving the bowels and cleansing the colon
¥ nourishing the body with essential nutrients

detox yang paling mudah adalah BERPUASA
hmm idakler susah kan.. 
so 
nak cuba



Detox Lifestyle

Increase: Decrease or Eliminate: Other Actions:
Water

Fresh fruits & vegetables

Whole foods

Vitamins & minerals

Anti-oxidants

Essential fatty acids

Non-toxic personal care products

Organic foods

Naturally detoxifying foods

Air-filtering houseplants

Air purifiers

Toxic environments

Sugar

Saturated and hydrogenated fats

Refined flour products

Milk products

Conventionally raised meat

Late night eating

Food preservatives & additives

Fried foods

Nicotine

Alcohol

Recreational drugs

Stress
Use a dry skin brush daily

Make healthier meals

Replace household toxic chemicals & materials with safer alternatives

Neti nasal irrigation

Good night's sleep

Exercise regularly

Yoga, meditation, time in nature

Improve digestion

Address unresolved emotional issues

Participate in support groups

Adopt a detox lifestyle




kiranya penting jugak ler detox nih
in order to make sure badan kita bebas dari toksin segala kan
korang pernah ke buat detox.. care to share.. 
korang buat camner..



sedap jer nampak kan.. eh mmg sedap ler buah2an nih
satu cara tuk detox adalah juicing.. 








and hopefully after that..
i will get this









dengan bantuan PB n detox


Comments

  1. kat tmpt aku jual sekotak (10 keping) RM15..skrg dah murah, memula dia kluar brand kinohimitsu, mahal giler dkt2 RM100 kot..

    ReplyDelete
  2. betul tuh.. aku rasa banyak jenih ler.. ke satu jer jenisnya tapi dah dipelbagaikan..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..