Skip to main content

i need someone to help her




petang nih kira 1 hari yang agak tenang..
why..
sebab 3 anak aku semua tido..
payah weiii nak dapat situasi gini..


Afi sebab terlalu meragam nak buka peti sejuk so 
aku terus masukkan dalam buai n bagi susu.. then terus tido
my twin pulak.. i asked them to take a nap
sebab dah seharian bermain... owh tidak pagi tadi dorang
ada kelas KAFA (ganti for minggu exam)


right now actually aku agak worry sebab in two weeks time
bebudak nih nak exam..
aku perasan si kakak ada sedikit prob with Maths..
yg lain pun dia abit slow compared to si adik tuh...
am thinking of asking Mak 
(a teacher at school.. her aged dah sama mcam mama aku-reason for calling her Mak)
to help me with her problem..
mmglah bukan major prob ker apa tapi sebab aku cam tak baper reti
nak ajar the correct way (kaedah yang betul)
so dari aku dok tengking2 tak tentu pasal
baik aku ask for guidance kan..
i think i should give her a call or what kan..

so as for now kami hanya akan berada di Arau
sebab Hn ada latihan rugby tuk bebudak Sukma
twin pulak ada kelas ganti KAFA smp Thursday..
and maybe after that barulah kami balik ke Kulim..





Comments

  1. kak iena, bb rasa terpanggil nak bagi komen..hehe..memandangkan ia melibatkan matematik. bb tak pasti cara ini bereksan atau tak, tetapi kalo kita kaji betol2 cara mat salleh mengajar budak2 sekolah rendah adalah sama skali berbeza dgn apa yg dipraktikkan di Malaysia.

    Di luar negara, budak2 belajar berasaskan pengalaman, which is very interactive learning in the supportive enviroment. For example, biar sebuah bot bergerak dalam air from one point to one point, then biar student count masa yang berlalu dan measure distance point-to-point tadi, then suruh student relate tempoh tadi dgn distance....

    cara di luar negara berbeza, dimana cikgu gunakan pendekatan berbeza utk menambahkan pemahaman student danjuga develop imaginasi kanak2...so bb rasa kak Iena juga bule praktikkan pendekatan amali utk memupuk pemahaman kira-kira dalam matematik ;)

    ReplyDelete
  2. uuu thanks for the information BB.. yup agreed with u on that.. and i'm guessing that is what will happen to 2011 new curriculum.. no more exam oriented.. tapi tulah BB iena nih nama jer cikgu but when it comes to teaching my own kids.. rasa susah sangat..

    owh by the way i think u shud share more on how kids learnt overthere.. just in case boleh digunakan here in Malaysia.. tupun if u dont mind ..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…