Skip to main content

i need someone to help her




petang nih kira 1 hari yang agak tenang..
why..
sebab 3 anak aku semua tido..
payah weiii nak dapat situasi gini..


Afi sebab terlalu meragam nak buka peti sejuk so 
aku terus masukkan dalam buai n bagi susu.. then terus tido
my twin pulak.. i asked them to take a nap
sebab dah seharian bermain... owh tidak pagi tadi dorang
ada kelas KAFA (ganti for minggu exam)


right now actually aku agak worry sebab in two weeks time
bebudak nih nak exam..
aku perasan si kakak ada sedikit prob with Maths..
yg lain pun dia abit slow compared to si adik tuh...
am thinking of asking Mak 
(a teacher at school.. her aged dah sama mcam mama aku-reason for calling her Mak)
to help me with her problem..
mmglah bukan major prob ker apa tapi sebab aku cam tak baper reti
nak ajar the correct way (kaedah yang betul)
so dari aku dok tengking2 tak tentu pasal
baik aku ask for guidance kan..
i think i should give her a call or what kan..

so as for now kami hanya akan berada di Arau
sebab Hn ada latihan rugby tuk bebudak Sukma
twin pulak ada kelas ganti KAFA smp Thursday..
and maybe after that barulah kami balik ke Kulim..





Comments

  1. kak iena, bb rasa terpanggil nak bagi komen..hehe..memandangkan ia melibatkan matematik. bb tak pasti cara ini bereksan atau tak, tetapi kalo kita kaji betol2 cara mat salleh mengajar budak2 sekolah rendah adalah sama skali berbeza dgn apa yg dipraktikkan di Malaysia.

    Di luar negara, budak2 belajar berasaskan pengalaman, which is very interactive learning in the supportive enviroment. For example, biar sebuah bot bergerak dalam air from one point to one point, then biar student count masa yang berlalu dan measure distance point-to-point tadi, then suruh student relate tempoh tadi dgn distance....

    cara di luar negara berbeza, dimana cikgu gunakan pendekatan berbeza utk menambahkan pemahaman student danjuga develop imaginasi kanak2...so bb rasa kak Iena juga bule praktikkan pendekatan amali utk memupuk pemahaman kira-kira dalam matematik ;)

    ReplyDelete
  2. uuu thanks for the information BB.. yup agreed with u on that.. and i'm guessing that is what will happen to 2011 new curriculum.. no more exam oriented.. tapi tulah BB iena nih nama jer cikgu but when it comes to teaching my own kids.. rasa susah sangat..

    owh by the way i think u shud share more on how kids learnt overthere.. just in case boleh digunakan here in Malaysia.. tupun if u dont mind ..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...