Skip to main content

i need someone to help her




petang nih kira 1 hari yang agak tenang..
why..
sebab 3 anak aku semua tido..
payah weiii nak dapat situasi gini..


Afi sebab terlalu meragam nak buka peti sejuk so 
aku terus masukkan dalam buai n bagi susu.. then terus tido
my twin pulak.. i asked them to take a nap
sebab dah seharian bermain... owh tidak pagi tadi dorang
ada kelas KAFA (ganti for minggu exam)


right now actually aku agak worry sebab in two weeks time
bebudak nih nak exam..
aku perasan si kakak ada sedikit prob with Maths..
yg lain pun dia abit slow compared to si adik tuh...
am thinking of asking Mak 
(a teacher at school.. her aged dah sama mcam mama aku-reason for calling her Mak)
to help me with her problem..
mmglah bukan major prob ker apa tapi sebab aku cam tak baper reti
nak ajar the correct way (kaedah yang betul)
so dari aku dok tengking2 tak tentu pasal
baik aku ask for guidance kan..
i think i should give her a call or what kan..

so as for now kami hanya akan berada di Arau
sebab Hn ada latihan rugby tuk bebudak Sukma
twin pulak ada kelas ganti KAFA smp Thursday..
and maybe after that barulah kami balik ke Kulim..





Comments

  1. kak iena, bb rasa terpanggil nak bagi komen..hehe..memandangkan ia melibatkan matematik. bb tak pasti cara ini bereksan atau tak, tetapi kalo kita kaji betol2 cara mat salleh mengajar budak2 sekolah rendah adalah sama skali berbeza dgn apa yg dipraktikkan di Malaysia.

    Di luar negara, budak2 belajar berasaskan pengalaman, which is very interactive learning in the supportive enviroment. For example, biar sebuah bot bergerak dalam air from one point to one point, then biar student count masa yang berlalu dan measure distance point-to-point tadi, then suruh student relate tempoh tadi dgn distance....

    cara di luar negara berbeza, dimana cikgu gunakan pendekatan berbeza utk menambahkan pemahaman student danjuga develop imaginasi kanak2...so bb rasa kak Iena juga bule praktikkan pendekatan amali utk memupuk pemahaman kira-kira dalam matematik ;)

    ReplyDelete
  2. uuu thanks for the information BB.. yup agreed with u on that.. and i'm guessing that is what will happen to 2011 new curriculum.. no more exam oriented.. tapi tulah BB iena nih nama jer cikgu but when it comes to teaching my own kids.. rasa susah sangat..

    owh by the way i think u shud share more on how kids learnt overthere.. just in case boleh digunakan here in Malaysia.. tupun if u dont mind ..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..