Skip to main content

Start your engine............





sharing an entry by my gorgeous sifu

Nur Faziha

a good one if you're still thinking on how to start


when to start??

where to start??


Ramai orang nak buat biznes, nak income masuk setiap bulan secara tetap, tapi tak nak keluarkan modal & tak nak berusaha..

Biasa dengar kan?

Tapi, macam mana tu? Adil tak untuk orang yang berusaha..?
Biznes apa pun ada modal..
Besar modal, besarlah margin untung..
Kecil modal, kecil lah margin untung..


Prinsip saya mudah.. tak semestinya nak mulakan biznes dengan modal besar..
Yang penting ialah BERMULA..


Macam mana nak ada perubahan kalau tak bermula..?
Selalu mengeluh, macam mana laa aku nak kaya ni.. tapi kalau kita masih jalankan rutin harian, bagaimana nak berlaku perubahan, macam mana income nak berubah..?
Setiap perubahan tak semestinya ada kemajuan.. tapi setiap kemajuan, mesti berlaku perubahan.

Contoh paling mudah..
  • Macam mana nak dapat dapat ilmu kalau tak pergi menuntut ilmu..?
  • Macam mana nak dapat result flying colors kalau asyik enjoy & tak study..?
  • Macam mana nak dapat anak kalau tak berkahwin..? (soal anak tak sah tak boleh diambil kira ye..)
  • Macam mana nak kurus kalau asyik makan banyak, tak nak exercise dan paling mudah kalau malas nak exercise & suka makan, tapi tak nak pakai Premium Beautiful & makan Lactolite yang boleh bantu untuk kurus..?


  • Macam mana nak bahagia kalau kita tak cari kebahagiaan pada orang lain..?

Boleh ke kita asyik menerima tanpa memberi..?

Dr Fadzillah Kamsah sendiri cakap, untuk dapatkan kasih sayang, kita kena memberi kasih sayang.. Sama juga dengan konsep rezeki.. kita kena cari, baru lah rezeki MARI..!

Semua orang tahu, punca pendapatan 9/10 adalah dari perniagaan.. dan semua orang tahu Rezeki TAKKAN Datang Bergolek, Bulan TAKKAN Jatuh Ke Riba.. tapi ramai di antara kita tak mahu sebab bila berniaga mesti ada PERUBAHAN.

Perubahan ape yang biasanya selalu orang takutkan sangat..? Saya dulu pun macam tu.. percaya lah..

Perubahan masa.. Dulu boleh rehat di hujung minggu.. Ada masa untuk tonton wayang.. ada masa banyak bersenggang.. masa untuk tidur.. Duit tak bape banyak, tapi suka lepak kat rumah.. maksudnya saya pemalas, itu dulu.. Eheheh..

Saya mulakan biznes nie sebab terdesak.. financial saya quite bad masa tu.. saya & adik mulakan biznes menjual baju kanak-kanak.. banyak modal habis, beribu Ringgit Malaysia habis & ada stok yang masih ada sebab tak laku.. tak nak salahkan orang lain, tapi mungkin kelemahan kami..

Sudahnya? Terhenti sampai di situ..

Saya nampak peluang lain, saya grab.. sebab paling-paling saya suka ialah KERJASAMA SECARA BERKUMPULAN.

Bantu-membantu, bimbing rakan-rakan kongsi sampai jadi & dapat apa yang saya dapat. Lebih mudah bila pemimpin & rakan kongsi SATU HATI, SATU MATLAMAT.
Waktu hujung minggu saya memang bukan seperti dulu sebab buat part time business.. tapi tak la 24 jam tak da di rumah.. Adaaa.. saya pun sayangkan suami & anak-anak saya sama macam orang lain. Cuma masa tu saya curi sikit dalam 2-4 jam untuk saya sediakan yang terbaik untuk anak-anak saya. Dan dulu saya, 2-4 jam tu biasanya saya akan tidur di rumah.. Saya cuma gantikan waktu tidur saya dengan menambah pendapatan. Begitu mudah sebenarnya..!

So, this is something for you to think about.. ini sekadar perkongsian saya.. apa yang biznes ni boleh beri perubahan besar pada income & hidup kita,

KALAU KITA BUAT DENGAN BETUL BERSAMA-SAMA DENGAN KUMPULAN YANG BETUL..
haaaa nih aku tak letak semua yang Fazi karang
sebab aku nak korang gi terjah blog dia..

kesimpulan yang aku nak buat adalah
kalau mahukan sesuatu buatlah sesuatu
jgn tunggu dan lihat..
kita takkan dapat apa2..
jalan dan peluang dah terbentang luas di depan kita
hanya sekarang apa yang perlu
 
adalah 
BERMULA
 






Nak 1 set PB at the lowest price (below 2K)
RM150 rebat dengan setiap pembelian tunai, cc dan rhb easy plan

or 1st biz income paling tinggi (RM4500 dlm bulan pertama)

This is the best time to start this biz! PM me for further info ;-)

Contact iena for appointment.
Email : inz8799@yahoo.com
Call : 019-4795730.

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…