Skip to main content

Start your engine............





sharing an entry by my gorgeous sifu

Nur Faziha

a good one if you're still thinking on how to start


when to start??

where to start??


Ramai orang nak buat biznes, nak income masuk setiap bulan secara tetap, tapi tak nak keluarkan modal & tak nak berusaha..

Biasa dengar kan?

Tapi, macam mana tu? Adil tak untuk orang yang berusaha..?
Biznes apa pun ada modal..
Besar modal, besarlah margin untung..
Kecil modal, kecil lah margin untung..


Prinsip saya mudah.. tak semestinya nak mulakan biznes dengan modal besar..
Yang penting ialah BERMULA..


Macam mana nak ada perubahan kalau tak bermula..?
Selalu mengeluh, macam mana laa aku nak kaya ni.. tapi kalau kita masih jalankan rutin harian, bagaimana nak berlaku perubahan, macam mana income nak berubah..?
Setiap perubahan tak semestinya ada kemajuan.. tapi setiap kemajuan, mesti berlaku perubahan.

Contoh paling mudah..
  • Macam mana nak dapat dapat ilmu kalau tak pergi menuntut ilmu..?
  • Macam mana nak dapat result flying colors kalau asyik enjoy & tak study..?
  • Macam mana nak dapat anak kalau tak berkahwin..? (soal anak tak sah tak boleh diambil kira ye..)
  • Macam mana nak kurus kalau asyik makan banyak, tak nak exercise dan paling mudah kalau malas nak exercise & suka makan, tapi tak nak pakai Premium Beautiful & makan Lactolite yang boleh bantu untuk kurus..?


  • Macam mana nak bahagia kalau kita tak cari kebahagiaan pada orang lain..?

Boleh ke kita asyik menerima tanpa memberi..?

Dr Fadzillah Kamsah sendiri cakap, untuk dapatkan kasih sayang, kita kena memberi kasih sayang.. Sama juga dengan konsep rezeki.. kita kena cari, baru lah rezeki MARI..!

Semua orang tahu, punca pendapatan 9/10 adalah dari perniagaan.. dan semua orang tahu Rezeki TAKKAN Datang Bergolek, Bulan TAKKAN Jatuh Ke Riba.. tapi ramai di antara kita tak mahu sebab bila berniaga mesti ada PERUBAHAN.

Perubahan ape yang biasanya selalu orang takutkan sangat..? Saya dulu pun macam tu.. percaya lah..

Perubahan masa.. Dulu boleh rehat di hujung minggu.. Ada masa untuk tonton wayang.. ada masa banyak bersenggang.. masa untuk tidur.. Duit tak bape banyak, tapi suka lepak kat rumah.. maksudnya saya pemalas, itu dulu.. Eheheh..

Saya mulakan biznes nie sebab terdesak.. financial saya quite bad masa tu.. saya & adik mulakan biznes menjual baju kanak-kanak.. banyak modal habis, beribu Ringgit Malaysia habis & ada stok yang masih ada sebab tak laku.. tak nak salahkan orang lain, tapi mungkin kelemahan kami..

Sudahnya? Terhenti sampai di situ..

Saya nampak peluang lain, saya grab.. sebab paling-paling saya suka ialah KERJASAMA SECARA BERKUMPULAN.

Bantu-membantu, bimbing rakan-rakan kongsi sampai jadi & dapat apa yang saya dapat. Lebih mudah bila pemimpin & rakan kongsi SATU HATI, SATU MATLAMAT.
Waktu hujung minggu saya memang bukan seperti dulu sebab buat part time business.. tapi tak la 24 jam tak da di rumah.. Adaaa.. saya pun sayangkan suami & anak-anak saya sama macam orang lain. Cuma masa tu saya curi sikit dalam 2-4 jam untuk saya sediakan yang terbaik untuk anak-anak saya. Dan dulu saya, 2-4 jam tu biasanya saya akan tidur di rumah.. Saya cuma gantikan waktu tidur saya dengan menambah pendapatan. Begitu mudah sebenarnya..!

So, this is something for you to think about.. ini sekadar perkongsian saya.. apa yang biznes ni boleh beri perubahan besar pada income & hidup kita,

KALAU KITA BUAT DENGAN BETUL BERSAMA-SAMA DENGAN KUMPULAN YANG BETUL..
haaaa nih aku tak letak semua yang Fazi karang
sebab aku nak korang gi terjah blog dia..

kesimpulan yang aku nak buat adalah
kalau mahukan sesuatu buatlah sesuatu
jgn tunggu dan lihat..
kita takkan dapat apa2..
jalan dan peluang dah terbentang luas di depan kita
hanya sekarang apa yang perlu
 
adalah 
BERMULA
 






Nak 1 set PB at the lowest price (below 2K)
RM150 rebat dengan setiap pembelian tunai, cc dan rhb easy plan

or 1st biz income paling tinggi (RM4500 dlm bulan pertama)

This is the best time to start this biz! PM me for further info ;-)

Contact iena for appointment.
Email : inz8799@yahoo.com
Call : 019-4795730.

Comments

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…