Skip to main content

Peluang untuk anak2 kita....


salam semua...
today nak bercakap pasal kos sara hidup...

mungkin iena tidaklah begitu arif dengan kos sara hidup nih
tapi once dah berkeluarga dan punya pelbagai tanggungan nak tak nak
kena ambil tahu.. or even kena tak part to pay some of it
takkan nak harapkan semua pada suami kan...



dan from time to time.. nampaknya kos sara hidup nih makin lama makin tinggi
maksud iena jumlah yang perlu dikeluarkan setiap bulan..
mmg kadang2 tak cukup... dan kadang2 tuh terpaksa jugak mengorek
sana sini tuk tampung... especially awal2 dulu...


kalau dulu masa bujang berbelanja cara bujang..
mujur juga waktu tuh kereta abah yang bagi dan syukur sangat sebab tak berbeban
dengan payment kereta kerana dah settle..
waktu bujang dan awal detik bekerja (Ipoh) mmg duit yang keluar waktu tuh
adalah sewa rumah, makan minum, duit minyak dan duit belanja
ulang alik balik kampung..

then masa nak kawin.. of course kena ada simpanan kan..
yerlah iena cuma sempat kerja beberapa bulan jer then terus kawin..
kalau ikutkan mmg laaa tak sempat pun nak menabung so mmg ikat perut
jugaklah orang kata...
dapat jugaklah kumpul2 duit tuk belanja itu ini...

lepas dah kawin and then ada anak.. lagilah terasa duit yang keluar
tambah pulak waktu tuh iena masih muda, kerja pun bukan tetap, so
mmg risau... anak pulak kembar.. waaaaa mmg rasa stress jer kalau difikirkan
mana nak belanja isi rumah, barang2 anak, duit minyak kereta
ulang alik dari Kangar ke Alor Star, dan macam2 lagi...
tapi syukur jugak Allah Maha Pemurah tak pernah laaa tak cukup duit
kalau untuk anak2.. tapi tetap terasa jugak kan...

time goes by and anak2 pun dah besar dah mula bersekolah
lagilah banyak keperluan kewangannya.. nak beli itu ini...
pening... dengan hutang itu ini...

kalau tak plan betul2 mmg penatlaaa kan.. orang kata nak menyimpan pun
susah laaa time nih... kalau ada yang boleh mmg respect...
tapi itu hal masing2 kan... setiap orang ada cara menguruskan kewangan
masing2...


- ini just a view of what happen in Lembah Klang

alhamdulillah Iena stay di Perlis so belanja dia idaklah sehebat ini
tapi walaubagaimanapun... bila dah start membeli especially for twin
mcam2 demand dorang.. dan kalau boleh Iena taknak hampakan dorang.. so mmg akan diusahakan..


alhamdulillah dengan biz yang iena buat.. walau tak banyak tapi mmg lebih dari sebelumnya..
bulan2 mmg masuk dalam acc at least RM1K (hasil kutipan bayaran clients yang beli secara ansuran)
itu belum lagi campur dengan BONUS yang masuk every 2nd week/month..

dapatlah buat simpanan sikit... bukan utk orang lain.. utk anak2 utk sebarang kecemasan
kalau kot2 nak ke mana2 secara terkejut tergempar..
mmg iena buat biz pun sebab nak backup mana2 yang patut..

so iena nak pun ajak kawan2 kat luar sana.. kalau rasa dah perlu kepada adanya
side income tuk backup perbelanjaan keluarga why not
give this biz a chance to change your life..
iena pun kenal PB dah lama tapi tak tergerak hati nak amik peluang waktu tuh
sebab tak yakin.. iena tahu kawan2 pun macam tuh..
tapi alhamdulillah keputusan yang iena buat betul...
iena join group yang betul... iena ada leaders yg mmg betul2 bantu iena
tuk berjaya dalam biz yang iena buat nih...



jadi tak salah memberi PELUANG kepada diri utk berjaya
atau setidak2nya memberi  
PELUANG KEPADA KESENANGAN DAN 
MASA DEPAN YANG LEBIH BAIK PADA ANAK2 KITA...


Lets do this people.. Siapa lagi yang akan membantu kita kalau bukan diri kita sendiri..


FREE CONSULTATION, FREE FITTING, FREE DEMO
Contact me at inz8799@yahoo.com or sms at 019 479 5730/ 013 533 8799

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...