Skip to main content

Peluang untuk anak2 kita....


salam semua...
today nak bercakap pasal kos sara hidup...

mungkin iena tidaklah begitu arif dengan kos sara hidup nih
tapi once dah berkeluarga dan punya pelbagai tanggungan nak tak nak
kena ambil tahu.. or even kena tak part to pay some of it
takkan nak harapkan semua pada suami kan...



dan from time to time.. nampaknya kos sara hidup nih makin lama makin tinggi
maksud iena jumlah yang perlu dikeluarkan setiap bulan..
mmg kadang2 tak cukup... dan kadang2 tuh terpaksa jugak mengorek
sana sini tuk tampung... especially awal2 dulu...


kalau dulu masa bujang berbelanja cara bujang..
mujur juga waktu tuh kereta abah yang bagi dan syukur sangat sebab tak berbeban
dengan payment kereta kerana dah settle..
waktu bujang dan awal detik bekerja (Ipoh) mmg duit yang keluar waktu tuh
adalah sewa rumah, makan minum, duit minyak dan duit belanja
ulang alik balik kampung..

then masa nak kawin.. of course kena ada simpanan kan..
yerlah iena cuma sempat kerja beberapa bulan jer then terus kawin..
kalau ikutkan mmg laaa tak sempat pun nak menabung so mmg ikat perut
jugaklah orang kata...
dapat jugaklah kumpul2 duit tuk belanja itu ini...

lepas dah kawin and then ada anak.. lagilah terasa duit yang keluar
tambah pulak waktu tuh iena masih muda, kerja pun bukan tetap, so
mmg risau... anak pulak kembar.. waaaaa mmg rasa stress jer kalau difikirkan
mana nak belanja isi rumah, barang2 anak, duit minyak kereta
ulang alik dari Kangar ke Alor Star, dan macam2 lagi...
tapi syukur jugak Allah Maha Pemurah tak pernah laaa tak cukup duit
kalau untuk anak2.. tapi tetap terasa jugak kan...

time goes by and anak2 pun dah besar dah mula bersekolah
lagilah banyak keperluan kewangannya.. nak beli itu ini...
pening... dengan hutang itu ini...

kalau tak plan betul2 mmg penatlaaa kan.. orang kata nak menyimpan pun
susah laaa time nih... kalau ada yang boleh mmg respect...
tapi itu hal masing2 kan... setiap orang ada cara menguruskan kewangan
masing2...


- ini just a view of what happen in Lembah Klang

alhamdulillah Iena stay di Perlis so belanja dia idaklah sehebat ini
tapi walaubagaimanapun... bila dah start membeli especially for twin
mcam2 demand dorang.. dan kalau boleh Iena taknak hampakan dorang.. so mmg akan diusahakan..


alhamdulillah dengan biz yang iena buat.. walau tak banyak tapi mmg lebih dari sebelumnya..
bulan2 mmg masuk dalam acc at least RM1K (hasil kutipan bayaran clients yang beli secara ansuran)
itu belum lagi campur dengan BONUS yang masuk every 2nd week/month..

dapatlah buat simpanan sikit... bukan utk orang lain.. utk anak2 utk sebarang kecemasan
kalau kot2 nak ke mana2 secara terkejut tergempar..
mmg iena buat biz pun sebab nak backup mana2 yang patut..

so iena nak pun ajak kawan2 kat luar sana.. kalau rasa dah perlu kepada adanya
side income tuk backup perbelanjaan keluarga why not
give this biz a chance to change your life..
iena pun kenal PB dah lama tapi tak tergerak hati nak amik peluang waktu tuh
sebab tak yakin.. iena tahu kawan2 pun macam tuh..
tapi alhamdulillah keputusan yang iena buat betul...
iena join group yang betul... iena ada leaders yg mmg betul2 bantu iena
tuk berjaya dalam biz yang iena buat nih...



jadi tak salah memberi PELUANG kepada diri utk berjaya
atau setidak2nya memberi  
PELUANG KEPADA KESENANGAN DAN 
MASA DEPAN YANG LEBIH BAIK PADA ANAK2 KITA...


Lets do this people.. Siapa lagi yang akan membantu kita kalau bukan diri kita sendiri..


FREE CONSULTATION, FREE FITTING, FREE DEMO
Contact me at inz8799@yahoo.com or sms at 019 479 5730/ 013 533 8799

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…