Skip to main content

Checklist


aaaaa
terbalik pulak checklist nih..

hmm nothing much just nak share pasal preparation for this newborn baby.
alhamdulillah iena dah masuk 3rd trimester and inshaaAllah dah pun 30 minggu...
kejap jer masa berlalu (ayat standard kan)





a few important thing cam baju semua tuh dah ada laaa serba sikit..
not planning to get alot sebabnya iena rasa i can easily get them online...
wooo i suka sangat beli2 online nih.. 
baju maknya pun beli online, anaknya pun sama
lagipun cuti saya nanti agak panjang.. 
inshaaAllah deliver bulan Sept so lebih kurang 4 bulan akan jadi suri rumah sepenuh masa
(hehe sapa nak booking for appointment boleh laaa di runding nanti yer)

so bab baju suar nih tak kisah sangat... lagipun baby cepat membesar kan..
so far dah dpt laaa beberapa pasang.. habuan nak pakai di rumah 


 - pic credit to onebabyworld

n few cute bodysuits (yg tertera di atas adalah contoh saja) yang boleh pakai kalau nak keluar nanti..
bab pakaian settle laaa kot... cumanya tengah memikirkan for tilam baby....
i've bought this one few days ago




sebabnya at that time terasa cam nanti2 kalau nak suh en hubby beli pun dia tak tahu...
so dah nampak depan mata so terus grab... oklah boleh masuk dalam cot/playpen.. 
tak perlu tilam2 lagi... sebab dah ada divider sekali kan... but then terasa cam nak beli tilam kekabu plak
adoiii payah laaa mommy sorang nih.. segala benda nak beli





set tilam n bantal kekabu plus 3 set of bakul RM200.. quite reasonable laaa kan..
cumanya perlu ke beli... hehe
hmmm adik2 korang share belikan satu set tuk kakak korang nih.. boleh ker????

then selesai tilam bab keperluan for traveling...
hmm ini mmg memerlukan 2-3x fikir sebabnya takut sangat beli tapi tak guna..
so far masa twin dulu beli car seat mmg pakai sampailaaa ke Afi sekarang...
so rasanya car seat mmg satu keperluan esp kalau nak diikutkan safety comes first ye tak..
so car seat mmg akan beli 
InshaaAllah ada rezeki lebih bulan nih (thanks my biz) so maybe Afi pun nak dibelikan satu
car seat baru sebab yang dia dok guna nih adalah kepunyaan kakaknya yang dah berusia
9 tahun... huhu sian dia...

for baby dah belikan dia carrier nih dr My Dear...
wpun brand cam biasa jer tapi sebab iena suka dengan kaler n design dia...
hajat di hati nak beli yang one set dengan stroller (lebih murah kan)
tapi memikirkan stroller maybe tak perlu sangat sekarang so i go for the carrier first...
 



mencari yang oren cam di bawah nih tapi kat kedai tuh tadak... so terpaksalah amik yang ijau
kalau ikutkan nak beli online pun boleh tapi sebab dah alang2 ada dekat kedai tuh
so kaler nih jatuh no 2 lah... tak penting sgt pun..

 



mungkin ada yang kata.. amboiii sampai ke semua beli baru.. awat yang Afi dulu tadak ka??
kain baju mmg iena prefer beli yang baru.. especially yang nak kuar nih gegirl (inshaaAllah from 2 scans)
so bebaju abangnya biarlah hak abangnya jer...
cam carrier plak, mmg Afi punya dulu da let go kat member so mmg tadak carrier lagi
rasanya carrier nih cam perlu ada jer sebab senang nak bawak baby gi mana2 nanti kan.. 

now misi nak mencari bpump plak... inshaaAllah baby nih iena ingat nak fully bfeed selama mungkin
perlu niat dari awal kan.. so that dengan izin Allah akan dipermudahkan.. 
semua pun tahu susu ibu yang terbaik.. so tak perlulah nak hurai panjang lebar...
i have few bpump in mind.. tapi tulah kena tengok dulu camner

oklah kot.. kalau nak tulis rasanya mmg banyak benda nak tulis...
tetambah pulak bukan selalu dapat online lama gini.. ni pun sebab Afi tadak di rumah
kebetulan both me n hubby puasa dan Afi plak nk gi umah tok dia (MIL)



Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…