Skip to main content

31st August - part 2

Sambungan entry 31st Aug.....

Since blum bfast lagi so ajak hubby g drive thru Mc D jer... Mmg nk sangat makan GCB tp sbb bfast set mana ada lagi meal2 lain so amik jer apa yg ada. Hubby puasa so dia x orderlah apa2... Sepjg perjalanan ke INS contractions happenee every 5-10 mins... Hubby mmg nak lajulah but i told him no need to rush... At that moment mmg rasa xkan bsalin lagi haritu... Tp still nk g jugak check, who knows kan..



 doa nabi Yunus yang dijadikan amalan...

“La ilaha illa anta, Subhanaka, inni kuntu minaz zhalimin.”
bermaksud “Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.”

Doa yang baik lagi mujarab ini diucapkan oleh Nabi Yunus sebagaimana dirakamkan oleh Allah:
"Dan (sebutkanlah peristiwa) Zun Nun (gelaran bagi Nabi Yunus), ketika dia pergi (meninggalkan kaumnya) dalam keadaan marah, yang menyebabkan dia menyangka bahawa Kami tidak akan mengenakannya kesusahan atau cubaan; maka dia pun menyeru dalam keadaan yang gelap-gelita dengan berkata: “Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.”
[al-Anbiya’ 21:87]


Around 11 something kami smp.. Tgk parking lengang jer.. Hmm pelik gak, but we were inform that its public holiday.. Ya Allah dah sah2 its the 31st Aug kan... Nurse bgtau doc Annuar bercuti, and she asked me to straight away g labour room... 


gambar kecik sebab upload dari hphone jer.. hehe..  sempat lagi tuh amik gambar dalam toilet..
standard laaa nak ada jugak gambar before bersalin (wahhhh camler dah nak bersalin kan) then kuar dr
toilet hubby bagitau nurse suh naik tingkat 2 gi labour room for CTG

Monitoring of the baby's heart rate during labour can be done using a 'Continuous Cardiotocographic machine' (or CTG). This records the baby's heart rate continuously on a piece of paper. Caregivers often refer to the paper recording as a 'trace'. A CTG may also be referred to as fetal monitoring, continuous monitoring, and electronic fetal monitoring (or EFM).
 

masuk labour room tukar baju semua then terus laaa berbaring atas katil tuh.. huhu... sememangnya 
menantikan saat ini sebab i just love listening to my baby's heart beat and at the same time
mesin nih boleh detect kita punya contraction kan.. so i know exactly laaa setiap berapa min ada
contraction tuh... Nurse datang bagitau doc Annuar maybe tak dapat balik sebab dia ada ceramah di
Sg Petani n then terus nak ke KL... so kalau apa2 i will deliver with a diff doc.. tapi apa pun 
semuanya akan dimaklumkan kemudian.. mmg memula tuh agak frust laaa sebab mmg nak
doc Annuar yang sambut my baby tapi kalau dah tak dak doc nya takkan nak tahan2 pulak kan...

so bersambung sesi CTG dan here i realized that the contractions occurred every 3 mins 
bukan lagi 5 min seperti sebelumnya.. waaaa so fast... i was wondering agak2 bukaan dan brp cm eh???
tengah2 dok relax tuh ada sorang doc datang.. hehe lawak jer tengok doc nih.. hubby siap cakap
mcm Phua Chu Kang (gaya dia).. he informed us that he will be the doc on duty until 1st Sept.. so
kalau laaa terbesalin dialah yang akan sambut.. ok lah doc what ever it is... then dia gi sebelah bilik 
and a few mins later dengar suara baby nangis.. owh rupanya ada orang di sebelah bilikku...
serius tak dengar pape pun (kotlaaa dia jerit2 sakit ke apa ke kan) hehe.. so easy.. dok dengar baby tuh
nangis2 cam sian pulak.. siap tersedak2 lagi baby tuh..



then nurse dtg check iena lagi... kalinih nak check bukaan... huhu the scary part... sesapa yg pernah
bersalin mesti tahu kan part nih mmg agak sakit laaa sebab dorang nak kena check bukaan kat bawah 
sakit laaa jugak tapi sebab nak tahu brp dah bukaan so tahan jerlah.. and surprisingly it was only
1 cm... erkssssss

Doc datang lagi and bagitau dia lebih suka kalau iena stay kat ward for monitoring sebab 
contraction agak kuat and sangat rapat (every 3cm) wpun nurse cakap iena boleh balik, then discussed
dengan hubby since kalau balik pun kot jadi apa2 nak kena patah balik ke sini so we decided to
stay for a night tengok esok camner..




amik bilik single dan syukurlah ada extra bed for hubby... tidak sian dia nak tido kat mana pulak kan..
 dek kerana check in 'hotel' pun da lepas lunch hour so mmg tadak lunch laaa untuk iena.. Hubby kuar gi beli benda nak makan.. tapi since dia puasa so makanlaaa sorang2.. huhu... pastu rehat jerlah


rehat - dinner - check CTG and blood pressure - rehat lagi
malam contraction dah agak kurang.. so sangatlah bosan... dah boleh agak
takkan bersalin today or tomorrow... 


esok pagi.. doc datang bagitau dia ada surgery and akan follow up dengan iena in 1 hour..
owh my so boring.. sangat berharap dapat balik umah.. sebab mmg dah tak rasa sgt 
sakitnya... 

turun labour room - CTG - check bukaan (masih sama) - doc bagi suggestion 
1. masuk ubat
2. balik dulu n datang semula bila ada tanda2 nak bersalin

happy boleh balik... check out and then terus drive balik Kulim... missed my kids...

kesimpulannya : lepas nih tunggu sampai betul2 tanda nak bersalin tuh ada baru gi check or else
ulang alik gi sana n buang masa (waahhhhh pulak dah gitu).. and one more thing i realized from 
all this situation was...

masa twin dulu - penah warded 2 days at KMC  sebab mmg sakit sangat pinggang dan 
masa tuh manalah tahu contraction ke apa kan so rasa sakit jer terus gi check alih2 kena tahan...

masa Afi pulak - masa 6 bulan kena warded jugak dengan GH sebab sakit sangat dekat bawah tuh 
bila gi check dekat klinik kesihatan nurse tuh cakap maybe dah start contraction kot sebab tuh sakit
masa tuh cam pelik dan gabra dah sebab nurse cakap bila2 masa dah boleh bersalin..
haaaa 6 bulan dah nak bersalin - biar betul nurse nih... 

2x jugak false alarm tapi mujur tak warded dah masa tuh..

hehe mmg dah ada sejarah lepak2 kat wad before bersalin.. hehe so baby nih pun nak jugak 
merasa... takpelah.. at least i know what is happening kan... i was worried about the opening
sebab yerlah kita bukan tahu kadar keterbukaannya cepat mana... better gi check rather than jadi apa2 kan....



Comments

Popular posts from this blog

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…