Skip to main content

The Birth - part 2








salam... ai semua harini nk smbg citer pasal delivery itu hari
kita stp ms doc minta iena g laor room at 3pm... mujur da lunch semua bagai..
air selusuh pun da mnum cuma terlupa pssal my vco from Tanamera
mmg terlupa sungguh walhal ddk dlm hbag jer...
nurse tanya perlu wheelchair ker, but i prefer walking...
biar lg mudah kan, so off we go me, the nurse n hubby


smp kst lroom, ramai pulak menunggu d luar... mesti kat dlm pun ramai nih..
said something to hubby and i cant remember what tp nurse ada minta
i do something... owhhh yes, dia suh buka rantai yg i pkai....
minta hubby simpan and i did asked him to join me later in labor....
masuklah iena dlm tih n mmg full.. dorg tny blh tahan lg x..
mmg x sakit sgt so ok jer, they asked me to sit first while they prepare
another extra bed for me... hmmm siap2 semua dkt 330pm brulah naik katil..
tunggu jer.. lgpun sakit dtg dan pergi..
 
mujur bwk hp tau, blh jugak fb, tweet or amik gmbr...
serius nothing much to do...
then after 10-15 mins nurse bwk msuk bilik labor (betul punya)
pasang segala wayar kat tgn, then check opening still 4cm... 
lepas jer nurse check tuh dia kuae jer dr my room, tetiba jer da air kuar kot bawah...
erkssss... laju sungguh smp iena pun terkejut...
xkan nak jerit bgtau air ketuban da pecah kan... so i just wait smp ada nurse dtg..
mujur kejap pastu mmg nurse dtg and i told hem dan terus kelam kabut dia panggil sorg lg dtg tolong dia bersihkan katil.. da siap semua
doc Annuar dtg tny nk amik epidural x?? aku senyum jer n doc ckp
kalau x tahan sakit baik amik.... so i agreed... erksss x sanggup kot nk
rasa sakit ms full opening tuh.. 
 
so tunggu lg... then smsed hubby tny knp x masuk lg...
hubby ckp nurse x bg masuk lg... duhhh...
contraction on and off... agak kerap tp still blh tahan..
then another doc came and asked again about epidural... yerlah mmg nk amik...
so before the procedure nurse check sekali lg opening... agak kasar n sakit...
still 4-5cm... hmm doc terus buat epi....
sapa yg penah amik mesti tahu kan yg doc akan cucuk kat tulang belakang kita
dalam posisi kita bongkok baan ke depan...
x tawlaaa knp tp masa nih mmg iena sakit sgt... 
kalau contraction iena blh lg tahan n senyum2 tp ms nih... terlalu sakit
sian nurse yg ada kat tepi iena masa tu... blh tahan kuat laaa iena genggam tgn dia
menahan sakit... even lepas da cucuk doc pun hean naper iena still in pain..
doc ckp cuba baring n relax jap so that ubat leh jalan...

ok i tried to stay calm... heran jugak hubby still x blh masuk... 
hmm few mins later dah x rasa apa2...ok... lega...
nurse dtg lagi... check opening... then tanya x rasa apa2 ker..
adeh what the question?? Of coz laaa iena jawab tak sbb mmg bah bawah bdn
x rasa apa lgsg.... she then trus bgtau doc Annuar supaya jgn turun lg sbb 
another one is on the way.. waktu nih serius rasa..'akukah???'
pastu terus penuh nurse n doc dlm bilik, 
ubat mmg buat iena x rasa apa2,and out of the sudden doc ckp laaa baby dah nak keluar
cuba Normima teran tgk... 2x teran mesti baby dah keluar... i was like
haaaaa biar betul doc.. serius i pop out that q to him...
senyum jer dia and doc kata laa betul laaa.. dah nmpk kepala baby nak keluar...
OMG!!!!!

tp dek kerana kesan ubat, doc had to us vacuum sbb iena mmg x rasa apa lgsg...
and after 3 push (blh byg x rs apa tetiba kena push) baby dah selamat dilahirkan...
and to make thing even memorable.. i was all awake and watching the whole process...
doc angkat and tunjuk baby... semasa baby dilahirkan doc sendiri azankan baby..
mmg gitulah dic Annuar.. sbb sepjg berada d labor room i can hear him doing that
for every birth.. syukur alhamdulillah...
lepas dah tunjuk baby semua... nurse keluarkan baby, and doc mulakan proses
menjahit.... iena tgk doc dok tarik jarum keluar masuk, tp yerlah dah x rasa
sakit kan... blh laaa tgk... i even hold my hp amik gmbr... haha
tp sgt rasa geam pada diri sendiri sbb x rekod the process of delivering td..
walhal hp mmg sentiasa di tgn... huhu apa leh buat td x teringat..
ms dok menjahit tuh i even sembang2 dgn nurse yg ad dlm tuh...
 
wpun heran knp hubby x masuk tp last2 baru tau alkisah mmg dia dah 
tanya kat nurse, tp nurse kata lmbt lag aku nak bsalin...
so hubby p solat sunat dulu... and then lepas turun jer smp depan labor room
nurse panggil and he thought just to be with me alih2 org suh iqamahkan baby...
terkejut laa dia sbb cepat sgt da bsalin... 
 
then lepas tuh dek kerana i got the spinal  (epidural tulamg belakang)
terbaring selama 7jam dlm labor room...
stress kan.... bersalin x smp pun sejam tp the aftermatch iena x leh gerak for
7 hours... huru hara betul... dont asked me why.. i even asked the nurses
yg dok keluar masuk tanya da blh gerak ker kaki akak....
what is happening to me... and the same answer they gave me...
ooo akak amik spinal maybe tu pasal lmbt skit...

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…