Skip to main content

The Birth - part 2








salam... ai semua harini nk smbg citer pasal delivery itu hari
kita stp ms doc minta iena g laor room at 3pm... mujur da lunch semua bagai..
air selusuh pun da mnum cuma terlupa pssal my vco from Tanamera
mmg terlupa sungguh walhal ddk dlm hbag jer...
nurse tanya perlu wheelchair ker, but i prefer walking...
biar lg mudah kan, so off we go me, the nurse n hubby


smp kst lroom, ramai pulak menunggu d luar... mesti kat dlm pun ramai nih..
said something to hubby and i cant remember what tp nurse ada minta
i do something... owhhh yes, dia suh buka rantai yg i pkai....
minta hubby simpan and i did asked him to join me later in labor....
masuklah iena dlm tih n mmg full.. dorg tny blh tahan lg x..
mmg x sakit sgt so ok jer, they asked me to sit first while they prepare
another extra bed for me... hmmm siap2 semua dkt 330pm brulah naik katil..
tunggu jer.. lgpun sakit dtg dan pergi..
 
mujur bwk hp tau, blh jugak fb, tweet or amik gmbr...
serius nothing much to do...
then after 10-15 mins nurse bwk msuk bilik labor (betul punya)
pasang segala wayar kat tgn, then check opening still 4cm... 
lepas jer nurse check tuh dia kuae jer dr my room, tetiba jer da air kuar kot bawah...
erkssss... laju sungguh smp iena pun terkejut...
xkan nak jerit bgtau air ketuban da pecah kan... so i just wait smp ada nurse dtg..
mujur kejap pastu mmg nurse dtg and i told hem dan terus kelam kabut dia panggil sorg lg dtg tolong dia bersihkan katil.. da siap semua
doc Annuar dtg tny nk amik epidural x?? aku senyum jer n doc ckp
kalau x tahan sakit baik amik.... so i agreed... erksss x sanggup kot nk
rasa sakit ms full opening tuh.. 
 
so tunggu lg... then smsed hubby tny knp x masuk lg...
hubby ckp nurse x bg masuk lg... duhhh...
contraction on and off... agak kerap tp still blh tahan..
then another doc came and asked again about epidural... yerlah mmg nk amik...
so before the procedure nurse check sekali lg opening... agak kasar n sakit...
still 4-5cm... hmm doc terus buat epi....
sapa yg penah amik mesti tahu kan yg doc akan cucuk kat tulang belakang kita
dalam posisi kita bongkok baan ke depan...
x tawlaaa knp tp masa nih mmg iena sakit sgt... 
kalau contraction iena blh lg tahan n senyum2 tp ms nih... terlalu sakit
sian nurse yg ada kat tepi iena masa tu... blh tahan kuat laaa iena genggam tgn dia
menahan sakit... even lepas da cucuk doc pun hean naper iena still in pain..
doc ckp cuba baring n relax jap so that ubat leh jalan...

ok i tried to stay calm... heran jugak hubby still x blh masuk... 
hmm few mins later dah x rasa apa2...ok... lega...
nurse dtg lagi... check opening... then tanya x rasa apa2 ker..
adeh what the question?? Of coz laaa iena jawab tak sbb mmg bah bawah bdn
x rasa apa lgsg.... she then trus bgtau doc Annuar supaya jgn turun lg sbb 
another one is on the way.. waktu nih serius rasa..'akukah???'
pastu terus penuh nurse n doc dlm bilik, 
ubat mmg buat iena x rasa apa2,and out of the sudden doc ckp laaa baby dah nak keluar
cuba Normima teran tgk... 2x teran mesti baby dah keluar... i was like
haaaaa biar betul doc.. serius i pop out that q to him...
senyum jer dia and doc kata laa betul laaa.. dah nmpk kepala baby nak keluar...
OMG!!!!!

tp dek kerana kesan ubat, doc had to us vacuum sbb iena mmg x rasa apa lgsg...
and after 3 push (blh byg x rs apa tetiba kena push) baby dah selamat dilahirkan...
and to make thing even memorable.. i was all awake and watching the whole process...
doc angkat and tunjuk baby... semasa baby dilahirkan doc sendiri azankan baby..
mmg gitulah dic Annuar.. sbb sepjg berada d labor room i can hear him doing that
for every birth.. syukur alhamdulillah...
lepas dah tunjuk baby semua... nurse keluarkan baby, and doc mulakan proses
menjahit.... iena tgk doc dok tarik jarum keluar masuk, tp yerlah dah x rasa
sakit kan... blh laaa tgk... i even hold my hp amik gmbr... haha
tp sgt rasa geam pada diri sendiri sbb x rekod the process of delivering td..
walhal hp mmg sentiasa di tgn... huhu apa leh buat td x teringat..
ms dok menjahit tuh i even sembang2 dgn nurse yg ad dlm tuh...
 
wpun heran knp hubby x masuk tp last2 baru tau alkisah mmg dia dah 
tanya kat nurse, tp nurse kata lmbt lag aku nak bsalin...
so hubby p solat sunat dulu... and then lepas turun jer smp depan labor room
nurse panggil and he thought just to be with me alih2 org suh iqamahkan baby...
terkejut laa dia sbb cepat sgt da bsalin... 
 
then lepas tuh dek kerana i got the spinal  (epidural tulamg belakang)
terbaring selama 7jam dlm labor room...
stress kan.... bersalin x smp pun sejam tp the aftermatch iena x leh gerak for
7 hours... huru hara betul... dont asked me why.. i even asked the nurses
yg dok keluar masuk tanya da blh gerak ker kaki akak....
what is happening to me... and the same answer they gave me...
ooo akak amik spinal maybe tu pasal lmbt skit...

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...