Skip to main content

The birth story 01

 
 
 
salam semua.... 
just realized that alot of pic tures are mising in my blog..
am not sure what i've done

tapi bila tgk byak gmbr yg kuar exclamation mark!!
owh my.... nnti i'll try to figure out lahhh 
......
 
 
now nak story pasal my birth story.. maybe i'll make it simple sbb the process itself 
was quite short, so here goes....



Thursday 06/09/2012 -pagi th g check up kat INS... doc said everything is normal
he even easked me what happen on te 3st of Aug masa iena warded kejap aritu..
so bagitau laaa pasal the contraction and so on.... lepas check up spent time with hubby
g makan, then shopping skit barang rumah and then balik semula ke Arau

malam tuh mcm biasalah contraction tetap ada tp x berapa kuat, keep
on telling the baby kalau nak kuar biarlah siang, cause malam nnti sian dekat
abahnya, mana nak uruskan anak2 yg lain lagi... so i guess she listened...

pagi around 530 am, terjaga cause i felt something.... g toilet then perasan ada
turun tanda cam brownish thingy.... hehe no need to explain laa kan... kejut hubby
suh bangun tuk solat Subuh and also informed him pasal da turun tanda tuh
i tried being very calm because i know even da kuar tanda nih pun belum tentu 
lagi nk bersalin, kena check bukaan dulu bagai.. so get ready, mandi semua, kejut
the twin, bgtau yg dorg x yah g skolah instead g duduk umah Mak Na (jiran sblh yg 
babysit Afi).... once everything is ready, g hantar anak kat umah sebelah, sempat laa
minta maaf apa semua then around 7++ kami gerak ke Alor Star...

had breakfast nasi lemak n Neslo Ais (adoiiii sedapnya), then terus ke INS..
kami smp around 840am gitu, nmpk kereta doc Annuar ada kat parking
waaa so early, yesterday kami yg awal, doc pun x smp lagi... told hubby nk 
g toilet dulu... contraction was ok lah.... 
 
 
 
 
then kuar dr toilet nmpk nurse tunggu, she told
me to go to labor room tp tetiba je dtg sorg lg suh masuk bilik doc jap..
alkisah doc ada d bilik and he said he wantedu to check the opening first...
all i can say is VE mmg kurang best, wpun da berkali kena... but doc Annuar nih
dia sgt lemah lembut and i'm fine with that.... doc bgtau da 3-4cm ms nih... and he asked me to straight away go to the ward...

naik level 2, rupanya bilik single penuh... kalau nk jugak esok ada... eh gitu pulak
xkan nak balik, hehe so lepaklaa dlm bilik 7 org.... ramai jugak dlm bilik tuh..
hubby segan laaa nak lepak dlm ward nih sebab ramai mommies dlm tuh so he said
he will be going out doing something, iena pun ok ker sebab yerlah nk tunggu pun
bukannya tahu bila nak boleh bersalin... alkisahtetiba realized i forgot my purse..
ada kaaa patut, yg lain semua ad tiba purse x bawak... so hubby adalah kerja yakni balik Arau just to ge my purse because i need my ic (registration at INS) - sila yer pastikan purse anda sentiasa ada dlm hbag or else jadilah cam saya.....


dlm wad tunggu jerlah, then hubby nak p solat Jumaat.. xperlah, dic dtg check pun
dia kata dia akan dtg semula utk check lepas solat.. so tunggu lagi, 
contraction ms nih kdg 5mins sekali, kdg x rasa so iena x amik kisah sgt...
and somemore tgh lapar ok... no lunch provided huhu sedey, nurse dtg
and she told me
 
'akak kot kalau teringin nk mkn Mc D kaaa apa kaa blh suruh husband beli,
lepas nih dah kena pantang, dah x blh mkn'
 

 
 adoiiii so sweetnya kamu wahai nurse, hehe mcm tahu2 jer iena mmg nk mkn
GCB, so i told hubby to get Mc D for lunch... pas solat hubby balik with burgers and we
ate together, nak dijadikan cerita x taulaaa salah siapa hubby or org Mc D
burger kami order double GCB tp dpt single, order mcflurry and sundae
tp x dpt.... but hubby malas nk g amik so abaikan jerlah
sedekahjer kalau dah mmg betul bukan rezeki kami..

then before 3pm doc dtg to check again... the same 3-4 cm but he wanted me
to go to labor room... hehe maybe its time... so off we go...






- to be continued

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…