Skip to main content

Confinement !!



 salam semua... hmm baru jer tidokan Aisyah..
harini first time mandikan si kecik sendiri sbb all this while Hn yg mandikan 
tapi,sbb hrni Hn kena attend course so nak tak nak kenalah mandikan 
but all is done and Aisyah pun dah tido


bagi dia lena dulu then nak masuk dapur masak apa yg patut
segan sungguh laa sbb will only cook for me myself...
tp nk kena mkn jugak sbb bfeed Aisyah kan...

harini cuma nak share experience bpantang sendiri... haa kalini sdn bhd..
i mean d rumah sendiri laaa sbblast 2 i was at my mom's house..
so here goes...

lepas jer keluar dr INS (baby pun bwk balik sendiri jer)
smp rumah mlm th mmg both our parents ada dtg tgk... 
my dad yg bising2suh iena g baring dlm blik sbb dia tgk sepjg balik dr spital
iena asik duduk jer... hmm kita dah biasa rasa bdn ok kita pun ikut dan jerlah kan
nak duduk lama2 walhal sepatutnya kan dlm pantang nih kena byk rehat
so since baby pun tido iena pun masuk bilik utk baring dan rehatkan diri..
few hours lepas tuh mom n dad decided to go back to Kulim so jumpa n salam
pastu sambung rehat


tp mlm mmg berjaga sbb baby pn bjaga... hehe... mula bfeed baby and she's 
fine with that wpun di spital dorg da bg fm ... apa leh buat...
so the next day my confinememt lady datang.. panggil dia mak su
she is really nice.. we plan to have her for a week... maksu akan buat semua
masak, uruskan baby n mommy
lega sbb x yah susahkan MIL nak ulang alik tuk tlg di rumah
so day 1 terus urut, pakai bengkung, mandi air daun, tungku dsbnya
hehe... berterusanlaa smp day 7

memandangkan mak su nih mmg bidan so daun2 utk mandi
dia sediakan.. jadinya yg set post natal Tanamera tuh iena x guna lagi laa awal2
tuh sbb mmg iena teringin sgt dr dulu lg nk mandi air daun2 nih



so dari set yang iena guna cuma
sabun, vco, pilis, firming paste n bengkung
 haaa ni rupa kotak set berpantang iena
 


dan ini pulak isi kandungannya... pic amik dari website tanamera sendiri
well actually iena dah pernah post kan pasal set bersalin iena nih dulu



maksu akan bancuh firming paste n pakaikan bengkung 
sedap pakai paste tuh  sbb rasa panas2 dkt bahagian perut..
tapi tulah i dont really like the bengkung...
kulit rasa x selesa pakai... maybe ada yg sesuwai tp sebab 
iena rs x sedap pakai so sb tulah after day 5/6 iena da pakai balik waist nipper PB
sapu jugak firming paste tuh sbb paste tuh mmg ok...


hmmm so lepas abis mak su menjaga selama 7 hari, iena jg diri sendirilah
bertungku masih tp ikut mood... waaahhhh sesuka hati kan
bengkung aka waist nipper mmg pakai everyday either day or nite
mandi air daun pun still tp kdg iena tukar dgn paste yg disediakan 
dr set tanamera.. senang jer just boiled it then mix with water
mandilah.... blh buat sendiri...



pilis plak pakai bila rs sakit kepala baru pakai... blh gitu??
minuman herba yg disediakan pun not that bad
blh jer nak minum air tuh semata or mix with honey
iena prefer campur ngan honey...

i have yet to try the boreh body scrub.. adeh masalah laaa
sapa nak pakaikan scrub pulak.. huhu maybe after this when everything dah
ala2 boleh di kawal (huhu cam laa horror sangat kan) iena boleh buat sendiri..
or else hari2 nak last pantang nanti leh suh mak su tolong pakaikan..



ok... so from the post natal Tanamera set... item yg paling iena suka adalah

vco - coconut oil yg blh guna sblm dan selepas bsalin
ms sblm bsalin sapu kat bdn


tanamera herbal soap -sgt best sbb sabun dia ala2 menggerutu gitu so tonyoh kat 
bdn mmg sedap laaa.. and dgn guna sabun nih blh bantu hilangkan kesan hitam
di leher, ketiak n celah paha... best sgt... cam nk order lagi


massage oil - sgt best sbb i like the smell of it... since ms berurut
maksu guna minyak yg dia buat sendiri so am only using this oil tuk
massage2 sendiri...  sapu kat tgn, kaki, bahu dsbnya...


 lavendar spray - sedap bau lavendar... buat rasa tenang jer...
selalu spray kat bantal sblm tido.... best jer rasa tenang sekejap



so as for now item yg masih berbaki adalah firming paste, herbal bath, boreh body scrub
sabun ada tp da semakin menipis, spray and my oils.... mmg puas hati sgt sbb
mudah nk guna semua benda except for the bengkung laaa kan
bdn pun rasa cepat ringan and sihat
alhamdulillah

for those yg nak try silakan sbb lain org lain rasanya kan.. yg ada di sini
adalah from my point of view... byk gak testimoni pengguna
Tanamera post natal set... so kalau x suka review sy blh jer google review lain

that's it from me..

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…