Skip to main content

Confinement !!



 salam semua... hmm baru jer tidokan Aisyah..
harini first time mandikan si kecik sendiri sbb all this while Hn yg mandikan 
tapi,sbb hrni Hn kena attend course so nak tak nak kenalah mandikan 
but all is done and Aisyah pun dah tido


bagi dia lena dulu then nak masuk dapur masak apa yg patut
segan sungguh laa sbb will only cook for me myself...
tp nk kena mkn jugak sbb bfeed Aisyah kan...

harini cuma nak share experience bpantang sendiri... haa kalini sdn bhd..
i mean d rumah sendiri laaa sbblast 2 i was at my mom's house..
so here goes...

lepas jer keluar dr INS (baby pun bwk balik sendiri jer)
smp rumah mlm th mmg both our parents ada dtg tgk... 
my dad yg bising2suh iena g baring dlm blik sbb dia tgk sepjg balik dr spital
iena asik duduk jer... hmm kita dah biasa rasa bdn ok kita pun ikut dan jerlah kan
nak duduk lama2 walhal sepatutnya kan dlm pantang nih kena byk rehat
so since baby pun tido iena pun masuk bilik utk baring dan rehatkan diri..
few hours lepas tuh mom n dad decided to go back to Kulim so jumpa n salam
pastu sambung rehat


tp mlm mmg berjaga sbb baby pn bjaga... hehe... mula bfeed baby and she's 
fine with that wpun di spital dorg da bg fm ... apa leh buat...
so the next day my confinememt lady datang.. panggil dia mak su
she is really nice.. we plan to have her for a week... maksu akan buat semua
masak, uruskan baby n mommy
lega sbb x yah susahkan MIL nak ulang alik tuk tlg di rumah
so day 1 terus urut, pakai bengkung, mandi air daun, tungku dsbnya
hehe... berterusanlaa smp day 7

memandangkan mak su nih mmg bidan so daun2 utk mandi
dia sediakan.. jadinya yg set post natal Tanamera tuh iena x guna lagi laa awal2
tuh sbb mmg iena teringin sgt dr dulu lg nk mandi air daun2 nih



so dari set yang iena guna cuma
sabun, vco, pilis, firming paste n bengkung
 haaa ni rupa kotak set berpantang iena
 


dan ini pulak isi kandungannya... pic amik dari website tanamera sendiri
well actually iena dah pernah post kan pasal set bersalin iena nih dulu



maksu akan bancuh firming paste n pakaikan bengkung 
sedap pakai paste tuh  sbb rasa panas2 dkt bahagian perut..
tapi tulah i dont really like the bengkung...
kulit rasa x selesa pakai... maybe ada yg sesuwai tp sebab 
iena rs x sedap pakai so sb tulah after day 5/6 iena da pakai balik waist nipper PB
sapu jugak firming paste tuh sbb paste tuh mmg ok...


hmmm so lepas abis mak su menjaga selama 7 hari, iena jg diri sendirilah
bertungku masih tp ikut mood... waaahhhh sesuka hati kan
bengkung aka waist nipper mmg pakai everyday either day or nite
mandi air daun pun still tp kdg iena tukar dgn paste yg disediakan 
dr set tanamera.. senang jer just boiled it then mix with water
mandilah.... blh buat sendiri...



pilis plak pakai bila rs sakit kepala baru pakai... blh gitu??
minuman herba yg disediakan pun not that bad
blh jer nak minum air tuh semata or mix with honey
iena prefer campur ngan honey...

i have yet to try the boreh body scrub.. adeh masalah laaa
sapa nak pakaikan scrub pulak.. huhu maybe after this when everything dah
ala2 boleh di kawal (huhu cam laa horror sangat kan) iena boleh buat sendiri..
or else hari2 nak last pantang nanti leh suh mak su tolong pakaikan..



ok... so from the post natal Tanamera set... item yg paling iena suka adalah

vco - coconut oil yg blh guna sblm dan selepas bsalin
ms sblm bsalin sapu kat bdn


tanamera herbal soap -sgt best sbb sabun dia ala2 menggerutu gitu so tonyoh kat 
bdn mmg sedap laaa.. and dgn guna sabun nih blh bantu hilangkan kesan hitam
di leher, ketiak n celah paha... best sgt... cam nk order lagi


massage oil - sgt best sbb i like the smell of it... since ms berurut
maksu guna minyak yg dia buat sendiri so am only using this oil tuk
massage2 sendiri...  sapu kat tgn, kaki, bahu dsbnya...


 lavendar spray - sedap bau lavendar... buat rasa tenang jer...
selalu spray kat bantal sblm tido.... best jer rasa tenang sekejap



so as for now item yg masih berbaki adalah firming paste, herbal bath, boreh body scrub
sabun ada tp da semakin menipis, spray and my oils.... mmg puas hati sgt sbb
mudah nk guna semua benda except for the bengkung laaa kan
bdn pun rasa cepat ringan and sihat
alhamdulillah

for those yg nak try silakan sbb lain org lain rasanya kan.. yg ada di sini
adalah from my point of view... byk gak testimoni pengguna
Tanamera post natal set... so kalau x suka review sy blh jer google review lain

that's it from me..

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...