Skip to main content

Day42 : My Story





salam....
day 42 of my confinement... waaa menghitung hr plak
xderlah beria sgt nk tunggu habis pantang coz everyday is the same
cuma hopefully pas abis pantang nih senang skit laaa nak move out n about
especially nak g beli brg rumah, stokis nk amik barang
and nak sgt g spa!! nak g buat body scrub, facial and hair treatment
 
 
okay itu citer pasal iena... now an update on baby Aisyah
as u know previously i did wrote on hee weight problem kan
so on wednesday we went to INS to meet her paed
mujur sempat sbb dia ada d klinik until 1pm jer
 
so we talked to Doc Lim about her condition, her prev visit to Hosp Kangar
and so on... 
lepas doc periksa Aisyah... he came out with few conclusion
 
 
1. Aisyah adalah ok secara keseluruhannya cuma perkembangan dia saja
yg tak berapa ok. Berat and tinggi kurang memuaskan tp ukur lilit
kepala is ok - dibandingkan dgn ukuran semasa lahir
2. pemakanan (susu ibu) tidak cukup tuk cover pembesaran Aisyah
secara keseluruhan sbb tuh berat n tinggi x naik
 
at one point mmg iena lega jugak sbb she is ok
sbb doc mg ada sebut satu reason kenapa berat tak naik adalah sbb 
masalah jantung (owh my masa nih aku da pucat okay) 
tp syukur doc ckp she is doing fine xdak apa2 masalah itu
cumanya masalah yg dia nmpk adalah x cukup susu
 
hmm if u asked me, mmg so far iena fully bfeed dia.. x campur 
sbb mmg rasa cukup tp mungkin dek kerana khilafnya diriku ini
anak sendiri jd mangsa kurang berat badan...
Aisyah mmg lepas mnum akan tido n lepas puting sendiri so i assume
dah cukup susu, dia kurang meragam, aktif 
 
tp bila doc kata Aisyah need at least 3oz/session and so far imonly
managed to pump 1-1.5oz every session dr situlah timbul rasa akulah 
penyebabnya... doc suggest to top up dgn formula
HN siap beli susu yg doc suggest.. balik rumah iena still dlm dilema
either to use the formula or not sebab iena sgt berharap,tuk bfeed
Aisyah secara ekslusif.... at first mmg x guna formula sbb iena fikir i still
have my frozen ebm..
 
tapi dek kerana satu panggilan telefon iena ubah niat iena tuk
bfeed Aisyah secara ekslusif... iena xnak jd seorang yg sombong,
iena xnak nanti bila apa2 berlaku iena dipersalahkan...
hr ke 41 Aisyah mula diberi formula utk pastikan berat Aisyah akan naik
hmm wpun hati masih rasa sgt ralat n i even cried when i made 
that decision, tp perancanganNya lebih baik...
harap semua org akan happy dgn keputusan ini...
 
iena cuma harap lepas nih iena dpt terus susukan Aisyah
semoga Allah perkenankan impianku yang satu ini
terima kasih buat mommies yg byk mbantu bagi sokongan pada iena
 
 
 
owh i am not obses with breastfeeding 
cuma ini salah satu impian iena sejak dr waktu mengandungkan
Aisyah lagi... cuma sokongan tuk iena x cukup kuat...
takperlah.... itu story iena...
 
and i want to share this.... bukti betapa hebatnya susu ibu..
 
 

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…