Skip to main content

Day42 : My Story





salam....
day 42 of my confinement... waaa menghitung hr plak
xderlah beria sgt nk tunggu habis pantang coz everyday is the same
cuma hopefully pas abis pantang nih senang skit laaa nak move out n about
especially nak g beli brg rumah, stokis nk amik barang
and nak sgt g spa!! nak g buat body scrub, facial and hair treatment
 
 
okay itu citer pasal iena... now an update on baby Aisyah
as u know previously i did wrote on hee weight problem kan
so on wednesday we went to INS to meet her paed
mujur sempat sbb dia ada d klinik until 1pm jer
 
so we talked to Doc Lim about her condition, her prev visit to Hosp Kangar
and so on... 
lepas doc periksa Aisyah... he came out with few conclusion
 
 
1. Aisyah adalah ok secara keseluruhannya cuma perkembangan dia saja
yg tak berapa ok. Berat and tinggi kurang memuaskan tp ukur lilit
kepala is ok - dibandingkan dgn ukuran semasa lahir
2. pemakanan (susu ibu) tidak cukup tuk cover pembesaran Aisyah
secara keseluruhan sbb tuh berat n tinggi x naik
 
at one point mmg iena lega jugak sbb she is ok
sbb doc mg ada sebut satu reason kenapa berat tak naik adalah sbb 
masalah jantung (owh my masa nih aku da pucat okay) 
tp syukur doc ckp she is doing fine xdak apa2 masalah itu
cumanya masalah yg dia nmpk adalah x cukup susu
 
hmm if u asked me, mmg so far iena fully bfeed dia.. x campur 
sbb mmg rasa cukup tp mungkin dek kerana khilafnya diriku ini
anak sendiri jd mangsa kurang berat badan...
Aisyah mmg lepas mnum akan tido n lepas puting sendiri so i assume
dah cukup susu, dia kurang meragam, aktif 
 
tp bila doc kata Aisyah need at least 3oz/session and so far imonly
managed to pump 1-1.5oz every session dr situlah timbul rasa akulah 
penyebabnya... doc suggest to top up dgn formula
HN siap beli susu yg doc suggest.. balik rumah iena still dlm dilema
either to use the formula or not sebab iena sgt berharap,tuk bfeed
Aisyah secara ekslusif.... at first mmg x guna formula sbb iena fikir i still
have my frozen ebm..
 
tapi dek kerana satu panggilan telefon iena ubah niat iena tuk
bfeed Aisyah secara ekslusif... iena xnak jd seorang yg sombong,
iena xnak nanti bila apa2 berlaku iena dipersalahkan...
hr ke 41 Aisyah mula diberi formula utk pastikan berat Aisyah akan naik
hmm wpun hati masih rasa sgt ralat n i even cried when i made 
that decision, tp perancanganNya lebih baik...
harap semua org akan happy dgn keputusan ini...
 
iena cuma harap lepas nih iena dpt terus susukan Aisyah
semoga Allah perkenankan impianku yang satu ini
terima kasih buat mommies yg byk mbantu bagi sokongan pada iena
 
 
 
owh i am not obses with breastfeeding 
cuma ini salah satu impian iena sejak dr waktu mengandungkan
Aisyah lagi... cuma sokongan tuk iena x cukup kuat...
takperlah.... itu story iena...
 
and i want to share this.... bukti betapa hebatnya susu ibu..
 
 

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...