Skip to main content

Weight Issue : Baby NO DIET Please







salam semua...
jap jer dah 35hari iena berpantang.... da ujung2nih rasa lg cam biasa jer
menjalani kehidupan sehari2 
masak, basuh kain baju, lipat, sidai, mengemas dsb...
alhamdulillah jugak blh dikatakan hampir setiap hari masak tk mkn..
which before this adalah jarang kugak memasak except for weekend
 
last 2 days g check up for one mth...
i was hoping for good news utk weight Aisyah
 
 
 
 
 
tapi apa leh buat bukan saja tidak naik malah drop plak...
her weight now is 2.95kg compared to 3.25kg ms keluar dulu
huhu mmgmms nirse timbang i was shocked
rs x caya jer bila jarum x smp angka 3... even the nurse pun x caya
siap check penimbang n setting semua bagai mmg kat klinik aritu riuh dgn kes
berat Aisyah jer... kebetulan iena dgn nurse kat situ pun ala2 d mesra gitu kan
wpun dalam hati so worried tp ttp ada gelak tawa di situ.
then km jumpa dgn doktor sbb maslah berat Aisyah..
doc said nothing wromg cuma kena let the pakar yg tentukan
so the next day km ke hospital plak..
appointmemt sepatutnya at 8am tp sbb Hn sekolah n then ada urusan skit
so at 930 barulah kami gerak ke sana.. i was not wearimg my sock..
adeh i know effectnya bukan skrg nak sakit ke apa tp sbb x selesa
so x pakai pun masa g hospital

smp sana iena sendiri yg angkat carrier Aisyah sbb Hn nk cr parking
soo u see i dont rally follow the confinement rule..
jgn angkat berat2 semua.. apa leh buat... 
nak dijadikan cerita jumpa dgn kawan waktu sama tunggu anak di wad 
(ms Aisyah kuning aritu...) alkisah doc ckp anaknya prolonged jaundice
tp bila paed check katanya bukan pulak.. hehe...
 
so lepas register Aisyah.. then waited for while, sempat bfeed Aisyah
pastu tetiba nurse panggil.. masuklaa jumpa doc


 


 


 
muda lagi orangnya... hehe...

so we chatted, talked about her condition
and she said
 
her weight loss is 9% and it is still normal
but if the % goes up to 15 then they will carry out some tests to investigate
 
bila doc ckp tuh it was a relieved for me...
doc suh continue bfeeding and i need to give her something to add up
her nutrition....
 
ms nih iena da rasa x best.. sbbnya i was planning to exclusively breastfeeding her
and according to my discussion with mommies in KIM
mmg kami agreed that susu ibu ada segala nutrisi yg diperlukan bayi
mmg iena yakin akan perkara itu tp sbb xnak apa2 berlaku in future
dan percaya jugak doc mesti mahu beri yg terbaik buat patientnya
so iena bg jugak 1ml MCT oil yg diberikan oleh doctor...
 
tp apapun bfeeding ttp paling utama 
bukan nak jd obses dgn bfeeding, cuma dulu ms dgn twin mmg xdak ilmu
pasal penyusuan di tambah pulak dpt kembar at a young age... so hanya dpt
susukan dorang rasanya dlm pantang jer...
pastu masa Afi pun, wpun nak jugak bfeed tp sebab dah bermula dgn
susu formula so iena bg jugak Afi menyusu badan sebagai
tambahan kepada susu ibu.. 
walhal yg sepatutnya susu formula yg top up susu ibu..
tp syukur dpt buat stok and susukan Afi smp dia umur setahun
maybe that is one of the reason knp Afi rapat dgn iena...
 
 
so itulah yg nak cerita... di hari ke 35 berpantang...

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

House of Rugby, Arau

kalau sampai ke Arau.. jemputlaaa singgah ke House of Rugby..
  FLYHALF Lamb Chop RM15 (free iced tea/syrup)

FLYHALF Chicken Chop RM10 (free iced tea/syrup)

Nasi Ayam RENDANG TOK PAH RM5 (free iced tea/syrup)

lepas dekat 3 weeks open baru naik sign board.. semua nih kerja Hn dengan budak2 dia my part hanyalah tolong2 di dapur..