Skip to main content

Weight Issue : Baby NO DIET Please







salam semua...
jap jer dah 35hari iena berpantang.... da ujung2nih rasa lg cam biasa jer
menjalani kehidupan sehari2 
masak, basuh kain baju, lipat, sidai, mengemas dsb...
alhamdulillah jugak blh dikatakan hampir setiap hari masak tk mkn..
which before this adalah jarang kugak memasak except for weekend
 
last 2 days g check up for one mth...
i was hoping for good news utk weight Aisyah
 
 
 
 
 
tapi apa leh buat bukan saja tidak naik malah drop plak...
her weight now is 2.95kg compared to 3.25kg ms keluar dulu
huhu mmgmms nirse timbang i was shocked
rs x caya jer bila jarum x smp angka 3... even the nurse pun x caya
siap check penimbang n setting semua bagai mmg kat klinik aritu riuh dgn kes
berat Aisyah jer... kebetulan iena dgn nurse kat situ pun ala2 d mesra gitu kan
wpun dalam hati so worried tp ttp ada gelak tawa di situ.
then km jumpa dgn doktor sbb maslah berat Aisyah..
doc said nothing wromg cuma kena let the pakar yg tentukan
so the next day km ke hospital plak..
appointmemt sepatutnya at 8am tp sbb Hn sekolah n then ada urusan skit
so at 930 barulah kami gerak ke sana.. i was not wearimg my sock..
adeh i know effectnya bukan skrg nak sakit ke apa tp sbb x selesa
so x pakai pun masa g hospital

smp sana iena sendiri yg angkat carrier Aisyah sbb Hn nk cr parking
soo u see i dont rally follow the confinement rule..
jgn angkat berat2 semua.. apa leh buat... 
nak dijadikan cerita jumpa dgn kawan waktu sama tunggu anak di wad 
(ms Aisyah kuning aritu...) alkisah doc ckp anaknya prolonged jaundice
tp bila paed check katanya bukan pulak.. hehe...
 
so lepas register Aisyah.. then waited for while, sempat bfeed Aisyah
pastu tetiba nurse panggil.. masuklaa jumpa doc


 


 


 
muda lagi orangnya... hehe...

so we chatted, talked about her condition
and she said
 
her weight loss is 9% and it is still normal
but if the % goes up to 15 then they will carry out some tests to investigate
 
bila doc ckp tuh it was a relieved for me...
doc suh continue bfeeding and i need to give her something to add up
her nutrition....
 
ms nih iena da rasa x best.. sbbnya i was planning to exclusively breastfeeding her
and according to my discussion with mommies in KIM
mmg kami agreed that susu ibu ada segala nutrisi yg diperlukan bayi
mmg iena yakin akan perkara itu tp sbb xnak apa2 berlaku in future
dan percaya jugak doc mesti mahu beri yg terbaik buat patientnya
so iena bg jugak 1ml MCT oil yg diberikan oleh doctor...
 
tp apapun bfeeding ttp paling utama 
bukan nak jd obses dgn bfeeding, cuma dulu ms dgn twin mmg xdak ilmu
pasal penyusuan di tambah pulak dpt kembar at a young age... so hanya dpt
susukan dorang rasanya dlm pantang jer...
pastu masa Afi pun, wpun nak jugak bfeed tp sebab dah bermula dgn
susu formula so iena bg jugak Afi menyusu badan sebagai
tambahan kepada susu ibu.. 
walhal yg sepatutnya susu formula yg top up susu ibu..
tp syukur dpt buat stok and susukan Afi smp dia umur setahun
maybe that is one of the reason knp Afi rapat dgn iena...
 
 
so itulah yg nak cerita... di hari ke 35 berpantang...

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Sabun...

cerita sabun pulak.. hehe.. alkisah sejak sabun nih mula diperkenalkan mmg tak pernah cukup stok  samada di tangan mahupun di stokis.. sebab apalah sabun nih glamour sangat???

sebab sabun nih telah berjaya menyelesaikan masalah kehitaman di bahagian badan yang terlindung... seperti di bawah ketiak, leher dan peha.. muahahahahah direct to the point...
tak percaya.. haaa google tengok..
ok let me intro sikit pasal sabun nih ok
Sabun Marine Essence dari Hai O dirumus khas dengan gliserin, garam buluh (abis semua produk dah guna #garambuluh sebab mmg superb kan) dan juga pheno SFE untuk menyihatkan kulit badan.. in shaa Allah mmg sesuai untuk semua peringkat umur dan jenis kulit.Sabun Marine Essence jugak diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli yang memberi pelbagai manfaat pada kulit. Bau dia mmg best kiranya kiranya kalau kuar dari kotak korang akan bau cam duduk dalam spa.. (at least that's the smell i smell)



more about Marine Essence

Inilah bentuk sabun nih.. Bentuk Organi…