Skip to main content

Garam Buluh


 cerita pasal Garam...
yup.. garam aka salt dalam bahasa inggerisnya..
semua pun pernah guna garam kan.. ishhh bohong sangatlah kalau kata tak pernah
makan garam..
sampai perumpamaan melayu pun ada menggunakan garam
'makan garam dulu dari engko' means.... 
haaa sendiri jawab...

so alkisah 

Garam, juga dikenali sebagai garam makan atau garam batu, ialah sejenis galian yang komponen utamanya ialah natrium klorida. Ia penting untuk kehidupan manusia dan haiwan dalam kuantiti kecil, namun berbahaya jika berlebihan.
- taken from Wikipedia

garam kini boleh didapati dalam dua jenis iaitu
- garam biasa
- garam buluh
ok apa yang membezakan kedua2 jenis garam ini adalah seperti yang dinyatakan di bawah


Garam Biasa : mengandungi 99% Natrium Klorida,  bersifat asid, banyak menggunakan aditif akibat proses pengilangan dan mengandungi bahan kimia.

Garam Buluh : di masak di dalam buluh secara berulang kali, ditutupi dengan tanah liat, di bakar menggunakan pokok pine pada suhu 1000 darjah kepanasan
sehingga menghasilkan cecair dan ketulan bernama garam buluh dan ianya bersifat Alkali.



gambaran mudah perbandingan di antara garam buluh dan garam biasa
- credit to www.razalizain.com

KENAPA PERLU BERTUKAR KEPADA GARAM BULUH??

Realiti Garam Biasa -
 
 sebagaimana produk makanan yang lain penghasilan garam juga tidak lagi 
selamat seperti sebelumnya.. kini pelbagai kaedah digunakan bagi memastikan
produk makanan dapat di hasilkan segera bagi memenuhi kehendak pengguna sehinggakan
ada yang bertindak mencampurkan unsur2 kimia selain terdedah kepada
pelbagai bentuk pencemaran di dalam proses penghasilannya...

melalui ujian yang dijalankan mendapati bahawa garam yang biasa kita gunakan
adalah lebih BERSIFAT ASID!!!! 
Pengambilan garam biasa selama ini membuatkan badan berada dalam unsur BERASID
dan ini menyebabkan kita mudah diserang pelbagai penyakit KRONIK
selain itu badan yang berasid juga boleh mengakibatkan kegagalan fungsi
dalaman badan...



Produk Garam Buluh -

Garam buluh yang bersifat ALKALI dapat membantu 
mengekalkan keseimbangan nutrien badan dan menjaga kesihatan tubuh yang menyeluruh. 
Ianya bertindak sebagai agen anti oksia yang membantu menyingkirkan toksin 
di dalam badan. Lebih 80 jenis mineral yang diperlukan dalam badan membantu
meningkatkan tahap kesihatan.




Mengapa badan memerlukan garam??

Garam adalah bahan amat penting dalam merawat diabetes. Ia akan membantu  mengimbangi paras gula di dalam darah dan mengurangkan pergantungan kepada insulin khususnya kepada mereka yang  terpaksa menyuntik kimia tersebut untuk mengimbangkan paras gula di dalam darah mereka. Air dan garam akan menurunkan  kadar kecederaan sampingan yang dikaitkan dengan diabetes

Garam amat penting bagi mengekalkan kekuatan dan keteguhan otot. Kelemahan mengawal pundi kencing di kalangan mereka yang mengidap masalah kebocoran air kencing yang tidak direlakan mungkin disebabkan oleh kurang pengambilan garam.

Garam adalah unsur hebat untuk “menentang tekanan”.

Garam amat penting untuk melupuskan keasidan di dalam sel, khususnya sel otak. Jika anda tidak mahu menghidap penyakit ‘Alzheimer’, jangan berpantang dengan garam, dan jangan biarkan mereka bebankan anda dengan ubat penggalak kencing berlanjutan buat selama-lamanya.



Rasullullah setiap kali menggembara akan memamah sedikit garam sebelum mengambil makanan atau minuman. Ini bertujuan untuk menstabilkan badan, meningkatkan ketahanan/imiun badan kerana setiap bumi/ tempat mempunyai udara, magnetik dan hawa yang berlainan. Dalam kitab perubatan Islam ada menyebut ia dapat mengembalikan tenaga yang hilang semasa perjalanan. Cara Rasullullah ini telah menjadi amalan oleh pengembara/penuntut ilmu atau sesiapa sahaja yang bermusafir.


Bagaimana menggunakan Garam Buluh??

kaedah penggunaan adalah sama seperti penggunaan garam biasa, samada
dalam proses penyediaan makanan, pil ataupun sebagai minuman.




Sangat sesuai digunakan didalam masakan makanan pengidap darah tinggi.

sekian untuk perkongsian kali ini.

 Kepada sesiapa yang inginkan sample garam buluh
boleh hubungi iena.. am willing to give you sample for free.. 
kita berkongsi perkara yang baik bagi memastikan kesihatan yang lebih baik..
bukan menjatuhkan mana2 pihak tapi sekiranya ada yang lebih baik
kenapa tidak ??


Azlina Majid
inz8799@yahoo.com @ 013 533 8799 / 019 479 5730

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…

owh bulannnn

#supermoon
thanks to Hn sebab bawa kami keluar tengok bulan malam nih..  amboiiii macam sebelum nih tak pernah keluar.. alkisah malam nih special laaa sikit kan sebab fenomena nih..

 tengok live tapi kagum.. SubhanAllah mmg cantik sangat..  tapi sebab  nak jugak simpan sebagai kenangan amiklaa gambar walaupun dalam gambar tak banyak beza dengan bulan2 yang sebelum nih
but yeah at least for my very own memory..


bolehlaaa kan...