Skip to main content

ke Ladang Anggur, Tasik Beris

hadoiii lama aih dok buat lupa dah kat blog nih..
hehe... rasa cam segan dah nak tulis2 apa2 kat sini tapi sayang kot nak dibiarkan or tutup..
byk sangat dah kenangan terindah, termanis, tersedih, terpahit dalam nih,...

so kisahnya sekarang.. kalau terajin maka adalaaa entry kalau tak tunggu laaa nooo..
haha... hamboiii kalau sebelum nih beberapa entry lepas dok bantai English language
tapi kat sini dah xdak... otak segan nak pikiaq.. amik ko.. hahaha...


citer sikit pasal awal December haritu kena attend meeting JK Linus Negeri Perlis.. alhamdulillah another new task appointed to me.. hopefully dapat jalankan sebaik mungkin untuk memajukan anak2 didik di Negeri Perlis khususnya... perghhhh... so the meeting was held at a very 'cool' place,, hahaha... 
D'Puncak Beris, Sik Kedah... tempat yang mmg nyaman bagi yang memerlukan ketenangan aka peaceful moment... Jauh dari kesibukan dan kebingitan bandar.. Resort mengadap tasik yang terbentang luas... 

Alkisah nothing yang boleh diupdate kat situ sebabnya mmg takdak laaa internet connection.. Line kat hp pun keluar GPRS (betoiii ka) hehe.. tapi semata2 boleh call (putus2) and sms jer... No tv and mmg p untuk meeting then tgk pemandangan indah, sapa yang suka fishing boleh laaa and also other water activities...




All together campur fasilinus Negeri adalaa dlm 10 tidak termasuk family member... Hn tolong hntrkan sebab sepatutnya pergi dengan one of the group member tapi nak dijadikan cerita ayah mertuanya meninggal sehari sebelum kitaorg bertolak (al-Fatihah) but then mujur jugak Hn hantar so end up kita satu family (except for the twin) terus stay situ.. huhu... First day sampai hujan masa kami sampai di Sik, lepas tuh bila dah sampai resort (dalam kepala masing2 dah macam.. huhu macam mana budak2 nih nak survive beberapa hari di situ)
well actually ok jer dorang cuma mama n abah dorang jer yang over... lepas check in terus keluar pekan Sik tuk beli barang2 nak makan.. Macam2 jugak beli.. roti, nescafe even kettle... hahaha... 

benda pun dah settle so on the last day kitaorg gi melawat Ladang Anggur... best..


Ladang Anggur Tasik Beris... if i'm not mistaken of the largest vineyard di Asia Tenggara.. kalau tak silap laaa... yang best tuh di persisiran tasik.. hadoiiii such a calm view.. tapi sebab dah agak panas (kul 10 lebih) so tak leh stay lama kat luar...


Masuk dalam teruja tgk anggur.. but the kids didnt bother pun.. maknya yang over (sekali lagi) gambar buah anggur banyak tapi dalam hp.. segan nak transfer sebab now tengah guna laptop adik... 


ada juga disediakan cafe and playground utk budak2 so the kids pergi main laaa kat small playground tuh while abahnya tunggu dekat cafe tapi sebab awal lagi so makanan belum ready.. segan nak tunggu so terus pergi kedai souvenir dia and Hn borong buah anggur (his fav).. 


in shaa Allah nanti nak bwk kakak2nya datang pulak.. kot dorang lebih excited compared to their younger brother n sister.. tapi mmg best laaa sebab dapat tgk mcm mana dari mula tanam smp dah boleh harvest
buah2 anggur tuh.. and info dari orang yang kerja kat ladang nih.. dorang cakap kat mana pun boleh 
tanam anggur cumanya jgn direct sunlight and hujan kot sebab akar pokok anggur nih mcm akar taugeh jer..
so tak tahan.. pastu buah anggur bila tanam dah boleh harvest lepas 4 bulan... hehe..
kalau korang rajin nak tanam silakan... pastu bagitau laaa menjadi ke idak.. 
sebab kalau suh iena tak kot.. i'm not good at tanam menanam nih... orang kata tangan panas...

orang laaa kata.....

Comments

Popular posts from this blog

kedai baby best di Kulim..

alamak aku lupa pulak namanya.. tapi mmg best kedai baby nih.. adik aku pun siap dengan gumbira tiap kali balik kulim.. harus ke kedai baby tuh tuk beli stock barang2 adam..
pasni stock barang2 baby baru pulak kan Nurul.. hehe..
lepas je balik dari JJ.. kami singgah ke sini.. sebabnya.. nak gi tengok jugak rega tuk diapers.. aku mmg nekad nak beli jugak.. yelah aku dah masuk 34 week.. sakit2 di bawah perut mmg dah terasa.. walaupun the real contraction belum terasa.. yeke..

so before that.. kami ke Farmasi Mega Kulim.. ni pun salah satu kedai yang wajib dilawati setiap kali balik kulim.. alkisah.. sejak dari kecik.. anak2 aku kalau sakit demam batu semua.. ubatnya harus dibeli di situ.. so  beli ubat tuk Nisa... then terus ke kedai baby itu..
masuk2 jer terus tanya ada tak diapers tuk newborn (apa punya soalan daaa....) haruslah ada kan... terus je amoi cina tu bawak ke bahagian belakang kedai.. terus cekau 1 pack Huggies Ultra for newborn..

reganya RM28.90.. aku tak tau le murah ke idak rega nih.. murah kot kan.. t…

Not again...

Adik yg p cucuk alih2 abgnya yg demam. Adoiii laaa... Get well soon please my boy.. Its hurt seeing u like this

Ini kali ke dua dlm bulan nih Afi demam.. Td masa amik Afi kat umah bs, she told me Afi pun da refused makan ubat. Dia cadangkan suh amik air penawar plak kat ustaz...

Told Hn but unfortunately tmpt ustaz tuh da tutup at 5pm.. Wpun da beberapa kali Hn jumpa ustaz tuh utk ubatkan my BIL tp dia x tau umah ustaz tuh kat mana.. Hmm hopefully esok Hn akan bwk Afi g berubat. Betul gak ckp bs tuh.. Maybe sbb mkn byk sgt ubat so bdn da imun..



Jaringan dan Jalinan

my passion..
since 2016, SKTT dengan SKCJ dah jadi pioneer school untuk satu projek Kelab Doktor Muda Negeri Perlis..
Intervensi Instruktor Kecergasan  di kalangan anak2 KDM sekolah.. 

 this was like the 2nd phase of the program. 

the teachers...
"If you cant figure out your PURPOSE, figure our your PASSION. For your passion will lead you directly to your purpose."

the fasi...
with the girls.. habis program dewan besar jadi depa punya.. sakan sungguh anak2 dara nih bila ada peluang utk tunjuk bakat..
the coach..
our HM with the facilitators.. thanks all for being here with us..




"When your passion and purpose are greater than your fears and excuses,  you will find a way"
"People with great passion can make the impossible happen."
we work so hard since 830-1230... tired but worth it...
regangan asas latihan drill senamrobik tabata