Skip to main content

ke Ladang Anggur, Tasik Beris

hadoiii lama aih dok buat lupa dah kat blog nih..
hehe... rasa cam segan dah nak tulis2 apa2 kat sini tapi sayang kot nak dibiarkan or tutup..
byk sangat dah kenangan terindah, termanis, tersedih, terpahit dalam nih,...

so kisahnya sekarang.. kalau terajin maka adalaaa entry kalau tak tunggu laaa nooo..
haha... hamboiii kalau sebelum nih beberapa entry lepas dok bantai English language
tapi kat sini dah xdak... otak segan nak pikiaq.. amik ko.. hahaha...


citer sikit pasal awal December haritu kena attend meeting JK Linus Negeri Perlis.. alhamdulillah another new task appointed to me.. hopefully dapat jalankan sebaik mungkin untuk memajukan anak2 didik di Negeri Perlis khususnya... perghhhh... so the meeting was held at a very 'cool' place,, hahaha... 
D'Puncak Beris, Sik Kedah... tempat yang mmg nyaman bagi yang memerlukan ketenangan aka peaceful moment... Jauh dari kesibukan dan kebingitan bandar.. Resort mengadap tasik yang terbentang luas... 

Alkisah nothing yang boleh diupdate kat situ sebabnya mmg takdak laaa internet connection.. Line kat hp pun keluar GPRS (betoiii ka) hehe.. tapi semata2 boleh call (putus2) and sms jer... No tv and mmg p untuk meeting then tgk pemandangan indah, sapa yang suka fishing boleh laaa and also other water activities...




All together campur fasilinus Negeri adalaa dlm 10 tidak termasuk family member... Hn tolong hntrkan sebab sepatutnya pergi dengan one of the group member tapi nak dijadikan cerita ayah mertuanya meninggal sehari sebelum kitaorg bertolak (al-Fatihah) but then mujur jugak Hn hantar so end up kita satu family (except for the twin) terus stay situ.. huhu... First day sampai hujan masa kami sampai di Sik, lepas tuh bila dah sampai resort (dalam kepala masing2 dah macam.. huhu macam mana budak2 nih nak survive beberapa hari di situ)
well actually ok jer dorang cuma mama n abah dorang jer yang over... lepas check in terus keluar pekan Sik tuk beli barang2 nak makan.. Macam2 jugak beli.. roti, nescafe even kettle... hahaha... 

benda pun dah settle so on the last day kitaorg gi melawat Ladang Anggur... best..


Ladang Anggur Tasik Beris... if i'm not mistaken of the largest vineyard di Asia Tenggara.. kalau tak silap laaa... yang best tuh di persisiran tasik.. hadoiiii such a calm view.. tapi sebab dah agak panas (kul 10 lebih) so tak leh stay lama kat luar...


Masuk dalam teruja tgk anggur.. but the kids didnt bother pun.. maknya yang over (sekali lagi) gambar buah anggur banyak tapi dalam hp.. segan nak transfer sebab now tengah guna laptop adik... 


ada juga disediakan cafe and playground utk budak2 so the kids pergi main laaa kat small playground tuh while abahnya tunggu dekat cafe tapi sebab awal lagi so makanan belum ready.. segan nak tunggu so terus pergi kedai souvenir dia and Hn borong buah anggur (his fav).. 


in shaa Allah nanti nak bwk kakak2nya datang pulak.. kot dorang lebih excited compared to their younger brother n sister.. tapi mmg best laaa sebab dapat tgk mcm mana dari mula tanam smp dah boleh harvest
buah2 anggur tuh.. and info dari orang yang kerja kat ladang nih.. dorang cakap kat mana pun boleh 
tanam anggur cumanya jgn direct sunlight and hujan kot sebab akar pokok anggur nih mcm akar taugeh jer..
so tak tahan.. pastu buah anggur bila tanam dah boleh harvest lepas 4 bulan... hehe..
kalau korang rajin nak tanam silakan... pastu bagitau laaa menjadi ke idak.. 
sebab kalau suh iena tak kot.. i'm not good at tanam menanam nih... orang kata tangan panas...

orang laaa kata.....

Comments

Popular posts from this blog

something...

Fuhh settle satu bab.. tapi yg menunggu masih ada lagi few things.. but now time to rest kejap.. lgpun mau dengan kerja nih tak pernahnya habis.. so yeah take it easy nooo.. wow, cepat jer kan masa berlalu... dah nak habis penggal persekolahan 2016.. (ayat standard cikgu2 menjelang hujung tahun)

Alhamdulillah quite a lot of things happen, byk benda yang tak jangka tapi syukurlah terima semua tuh sebagai ilmu dan rezeki yang Allah kurniakan.. in shaa Allah will do my best in all.. thanks atas kepercayaan yang diberikan..




something we're organizing for this coming December... ahli keluarga sebelah mama dari Selangor akan datang untuk family day di Perlis.. yeah it's our time to handle the program.. In shaa Allah we're planning for the best. Place to stay dah booked, now nak plan for activities pulak..




aktiviti setiap hujung minggu, in shaa Allah selagi ada daya dan kesihatan yang baik akan pi laa jenguk dorang.. mau x pi rasa something pulak.. praying they will be able to a…

Penang with SKTTians

Hello November... 
22 Okt ritu geng sekolah ke Penang.. its a day trip jer saja jalan2..
penang trip with friends was superb.. we're actually waiting for this.. we really need a break from school work and spend some time togethers.. Alhamdulillah dipermudahkanNya segala urusan kami ke sana.. 
started the journey at 830am...



singgah rest n relax kat Gurun untuk bfast... then off we go..

sonoklaaa mek nih dapat naik bas.. masa nih abg Afi n Hn gi UPM for rugby twin pulak ada di rumah my inlaw sonok dapat tengok laut kata Aisyah... yolah before this mmg lain laa rasanya  kalau naik kereta jer atas jambatan tuh.. x puas nmpk laut..

first destination was Bukit Bendera.. excited semua nak naik cable car tapi SubhanAllah punya ramai orang... we reached there around 12 kot or earlier tapi dimaklumkan at 2pm baru dapat naik... di tambah dengan hujan renyai2 time tu so we decided to move to our next destination..

 choose to babywear Aisyah even she's not a baby anymore.. dengan orang r…

Hari Keluarga AzizBanon 2016

hi all..  so last Saturday until Monday was our family day.. semua (almost laaa) adik beradik sebelah mama was here in Perlis.. kitaorang jadi host pulak tahun nih...
so we decided to have it at Tasoh Lake Resort

check tempat penginapan..




Lunch dekat Anjung Keli on Saturday..
puas hati semua makan sama2, bukan senang nak dapat kumpul gini..

lepas tu gi solat dekat Masjid Terapung Kuala Perlis... lepas Asar baru kami gerak check in dekat resort.. once da settle check in then semua rehat and jalan2 dekat Karnival Horey Horey yang kebetulan berlangsung sepanjang family day kami kat sana..


solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan lepas tuh buat majlis bacaan Yassin dan tahlil...
seronok dapat gathering gini..

Day 2
aktiviti morning walk area Tasoh,


pastu gi Gua Kelam


lepas tuh petang pulak ada Sukaneka..
tq to Hn dengan team sebab incharge sukaneka yang happening sangat


dan malamnya pulak ada makan malam dan BBQ..


dan ucapan penutup dari Pengerusi

more pictures

https://www.facebook.com/azli…