February 04, 2016

Language Art day

jarang dah post pasal teaching.. haha (eh ada ker).
so yeah today nak share sikit apa yang kita buat harini...


 today is the Language Art day.. so kids will play n have fun 
but at the same time learn something..

we begin with my year 1 pupils..
kita buat flip book on 'All About Me'
idea dalam fb.. Thanks to Teacher Dilla..

mmg best laaa tengok idea2 cikgu dalam fb tapi sayang
kat sekolah takleh buka fb and trust me mmg byk sharing ideas dalam tuh



 lepas tuh my year 3.. ada dua kelas tapi yang satu tuh lupa nak amik pictures..
kelas C cuma buat satu aktiviti which is food pyramid punya puzzle..
main susun2 puzzle and they learn amount of food intake..

' Teacher, x larat dah tiap2 hari asyik makan telur goreng. Mak saya dah takdak duit'
'Oklaaa makan telur, di Syria tuh x makan hang tau dak'

terkedu sat bila teacher dengar conversation nih tadi.. huhu..
then i had to explain why kat Syria xdak makan n kenapa kita perlu bersyukur walaupun
dapat makan hanya telur goreng.. 



 then next was my B class.. dengan dorang plan to do 2 activities tapi tak sempat..
buat aktiviti Siew Lan's Plate nih lama pulak.. hehe mana nak lukis cantik2,
nak gunting kertas pun ada yang tak reti lagi (adehhh year 3 dah nih)
so baki 1 aktiviti kita buat as homework..

dengan dorang buat flip book jugak (idea dari Teacher Dilla jugak)




No comments:

Post a Comment

Ads